Elektroprivreda BIH
Re: Elektroprivreda BIH
Pa ima li ijedan ured advokata da zna srocit tuzbu da se pokusa
Ja sam za to da se samo okvirne činjenice predoče na skupštini i ako se uprava firme i vladina gospođa naprave neuki onda se može angažovati advokat da se to sve uobliči. I spreman sam platiti troškove tužbe.
Al nije mi jasno da nijedan pravnik nema imovinu u ep da mu je stalo do para...
Nisu skupe tuzbe...ali ulazi u dionice ulazi u advokate
Kace se ista isplatiti
Nisu skupe tuzbe...ali ulazi u dionice ulazi u advokate
Kace se ista isplatiti
Ovo je najmanje do lične koristi.
Treba reagovati kao građanin koji je svjestan da se obezvrjeđuje zajedničko dobro.
Treba reagovati kao građanin koji je svjestan da se obezvrjeđuje zajedničko dobro.
Vezano za skupštinu,.. opet gledam ovaj materijal.
Tačka 4.
Početak otplate uplaćenih a neopravdanih avansa se odgađa za dvije godine i počinje 25.05.2025. i traje do 25.05.2045.
Po planu zatvaranja rudnika, neće svi rudnici ni postojati 2045.
Zaključno sa 30.04.2021.godine, avansna dugovanja Rudnika Kreka prema JP Elektroprivreda BiH iznose 144,3 miliona, RMU Zenica 45 miliona, RMU Breza 13,4 miliona, 12 miliona RMU Abid Lolić, RMU Đurđevik 9 miliona i RMU Kakanj 4,6 miliona KM.
Znači da je RMU Zenica sad na 60 do 70 miliona KM avansa, a možda bude zatvoren i prije početka otplate.
Tačka 5.
Povećava se iznos pozajmice sa 125 na 200 miliona .
Navedeni iznos od 75 miliona se daju u 2023. i 2024. godini. Uz obrazloženje da su i dosadašnje pozajmice iznosile 60 do 65 miliona godišnje.
Dakle planirano je da se u 2024. posuđuje novac rudnicima da bi mogli isplatiti plate a da u 2025. Rudnici posluju bez pozajmica i otplaćuju ranije posuđenih 400 miliona KM.
Je li to realno ?
Naravno da nije.
Tačka 4.
Početak otplate uplaćenih a neopravdanih avansa se odgađa za dvije godine i počinje 25.05.2025. i traje do 25.05.2045.
Po planu zatvaranja rudnika, neće svi rudnici ni postojati 2045.
Zaključno sa 30.04.2021.godine, avansna dugovanja Rudnika Kreka prema JP Elektroprivreda BiH iznose 144,3 miliona, RMU Zenica 45 miliona, RMU Breza 13,4 miliona, 12 miliona RMU Abid Lolić, RMU Đurđevik 9 miliona i RMU Kakanj 4,6 miliona KM.
Znači da je RMU Zenica sad na 60 do 70 miliona KM avansa, a možda bude zatvoren i prije početka otplate.
Tačka 5.
Povećava se iznos pozajmice sa 125 na 200 miliona .
Navedeni iznos od 75 miliona se daju u 2023. i 2024. godini. Uz obrazloženje da su i dosadašnje pozajmice iznosile 60 do 65 miliona godišnje.
Dakle planirano je da se u 2024. posuđuje novac rudnicima da bi mogli isplatiti plate a da u 2025. Rudnici posluju bez pozajmica i otplaćuju ranije posuđenih 400 miliona KM.
Je li to realno ?
Naravno da nije.
Meni je ovo <ok, kradu propada mi kupujemo jeftino i za 5 6 godina nakon ''slobodnog pada i hvatanja'' imamo veliku lovu, za mene je ovo igra na 10 tak godina. kome se zuri eno BL berze
-
Mislim da ovo nije daleko od istine. S tim da je od tih 10 godina po meni 8 ili 9 g slobodnog pada već "odrađeno" tako da je do preokreta ostalo još možda godina a možda i samo mjeseci. I BiG i Naprijed su uglavnom ispuhali što su imali. Nema logike puno kukati što nema dividende (od nekoliko feninga) a dionica kupljena za bagatelu, po osmini realne cijene. Ovdje samo treba strpljenja. Nemojte misliti da će krupniji igrači koji su kupovali na rasprodaji fondova biti previše strpljivi i da će mirovati. Međutim nisam protiv da i mi to malo potaknemo i ubrzamo aktivnijim prisustvom na skupštinama a možda i gore pomenutom tužbom ako ne bude promjena (prema tržišnom poslovanju, mnogo većoj dobiti i dividendi) vrlo brzo i to im treba dati na znanje što prije.
-
Sve je zadnjih godina bilo tako loše i još se i preklopilo više stvari (rasprodaja (znamo kojih) fondova, smanjenje proizvodnje u rudnicima, nekompetentno vodstvo u EPBiH praktično od rata...) da ne treba puno da stvari krenu nabolje. Prestanak rasprodaje je na vidiku, i cijena struje bi se mogla povećati nakon mnogo godina, cijene na berzi su solidne. Dovoljno je i prosječno rukovođenje da dobit pređe 150 miliona i onda će sve poprimiti sasvim drugu dimenziju. Da nije bilo otpisa i da je izvoz bio imalo veći, a moglo se, bilo bi to već i ove godine.
A za zelenu agendu, Net zero i sl, pa to se već raspada na samom izvoru, prave planove o zatvaranju rudnika do 2040 ili 2050 a sami ih otvaraju godinu nakon zatvaranja. Za 2-3 godine kad ova šuplja propadne, rudnici će biti najvažnija industrija u državi. Sad samo treba spriječiti da to neko ne poklopi pričajuči nam bajke.
A za zelenu agendu, Net zero i sl, pa to se već raspada na samom izvoru, prave planove o zatvaranju rudnika do 2040 ili 2050 a sami ih otvaraju godinu nakon zatvaranja. Za 2-3 godine kad ova šuplja propadne, rudnici će biti najvažnija industrija u državi. Sad samo treba spriječiti da to neko ne poklopi pričajuči nam bajke.
-
Reče Nikšić neki dan da će ako bude povećanje cijena struje morati naći način da se zaštite ugrožene kategorije. Jasno je da će onda morati da utvrde neki kriterij ko su ugrožene kategorije. Da li je možda ovo priprema za to? Ili će to ići drugačije? Nije jasno hoće li biti jednokratna pomoć (doduše u komentarima ispod pominje se nekih 400 KM) ili dugoročnije, da li je vezano za plaćanja računa za struju ili ne...
https://www.klix.ba/biznis/finansije/po ... /231013070
https://www.klix.ba/biznis/finansije/po ... /231013070
400 KM mjesečno, i to je socijala???? - strašno. Možda godišnje