Elektroprivreda BIH

veliki dedo

Re: Elektroprivreda BIH

Post by veliki dedo »

brzi wrote: 03 Oct 2023, 20:42 Prijavio sam se za skupštinu, i dobio potvrdu prijave.
Pa da vidimo da li ima mogućnosti da se pita,.. do kad planiraju kršiti Zakon o privrednim društvima i Zakon o donacijama preduzeća pod javnom kontrolom.
Prijavio sam se i ja, dobio potvrdu.
Vidimo se tamo, ako Bog da...
brzi

Post by brzi »

veliki dedo wrote: 05 Oct 2023, 20:27
brzi wrote: 03 Oct 2023, 20:42 Prijavio sam se za skupštinu, i dobio potvrdu prijave.
Pa da vidimo da li ima mogućnosti da se pita,.. do kad planiraju kršiti Zakon o privrednim društvima i Zakon o donacijama preduzeća pod javnom kontrolom.
Prijavio sam se i ja, dobio potvrdu.
Vidimo se tamo, ako Bog da...
Fino..
Da se Slavuj ne bori sam protiv bande..
Truba

Post by Truba »

Ja se ne znam kontrolirati svasta bih lupetarao a i slab sam na materiji...uglavnom kace pare pitaj i zasto ne dijele vise
panzer

Post by panzer »

Ako ti nije daleko i ako si slobodan taj dan, ne bi bilo da dođeš.
brzi

Post by brzi »

brzi

Post by brzi »

Truba wrote: 05 Oct 2023, 21:06 Ja se ne znam kontrolirati svasta bih lupetarao a i slab sam na materiji...uglavnom kace pare pitaj i zasto ne dijele vise
Sve i da nista ne kažemo,.. mozemo glasati protiv pozajmica rudnicima.
Da i damo do znanja da odlucuju i o našoj imovini,.. i kao dioničara i kao građana.
beka26

Post by beka26 »

Zašto bas sad idu od rudnika do rudnika i traže povećanje proizvodnje, s depoi puni uglja. Znači samo jedno. Nedostajati ce energije u Evropi , a naročito plina. Gase se i nuklearke, a to nečim moraju da nadoknade. I švabe pale svoje termoelektrane (koje su kao htjeli da gase) i otvaraju masovno rudnike.
I to je to izgleda, a ovu NE u Krškom, po meni ona je završila svoje 99%.
beka26

Post by beka26 »

I ne samo da je ne Krško proizvodila 20% struje u Hrvstskoj, nego je i stabilizirala sistem. To mogu samo nuklearke i TE, i ko će sad da im stabilizira one "sigurne" obnovljive izvore?
montypython

Post by montypython »

beka26 wrote: 05 Oct 2023, 22:04 Zašto bas sad idu od rudnika do rudnika i traže povećanje proizvodnje, s depoi puni uglja. Znači samo jedno. Nedostajati ce energije u Evropi , a naročito plina. Gase se i nuklearke, a to nečim moraju da nadoknade. I švabe pale svoje termoelektrane (koje su kao htjeli da gase) i otvaraju masovno rudnike.
I to je to izgleda, a ovu NE u Krškom, po meni ona je završila svoje 99%.
Nakon puča u Nigeru najavljena je obustava isporuka uranija prema EU. Ili će biti zabranjen izvoz ili će cijenu dramatično podići. A Francuska koja je kičma energetike EU i potpuno ovisna o nuklearnoj energiji uvozi 19 % uranijuma iz Nigera koji je drugi po veličini snabdjevač. Ostala dva najveća su Kazahstan i Uzbekistan, bliski Rusiji. Zamislite da Francuska ostane samo bez ovih 19 % šta se može desiti? Da, svi oni drže rezerve goriva za po par godina ali gledano dugoročno. Njemačka i čitava Evrope bez ruskog gasa (jer su ga se sami odrekli). Ne znam ko snabdjeva Krško ali svakako je situacija slična. Evropa je i bez ovoga na rubu provalije i energetske i svake druge.
NE Krsko izlazi iz pogona, navodno neko curenje, eto prilike za izvoz.
A ovo bi svakako bilo prilika da nije u toku ona revitalizacija kotla/bloka u TA Tuzla (još od juna ako se ne varam) a ni ozbiljnija kiša još nije pala tako da nisam siguran da uopšte imaju viškova za izvoz.
montypython

Post by montypython »

A samo da se vidi kako varaju naše i koliki je stepen hipokrizije evo jedna vijest od jučer. Njemačka, bivša najgrlatija u zelenoj tranziciji ponovo kao i prošle zime otvara "zatvorene" termoelektrane, ovaj put od oktobra do marta.
https://www.tagesschau.de/wirtschaft/en ... r-100.html
Post Reply