Prijavio sam se i ja, dobio potvrdu.
Vidimo se tamo, ako Bog da...
Prijavio sam se i ja, dobio potvrdu.
Fino..veliki dedo wrote: ↑05 Oct 2023, 20:27Prijavio sam se i ja, dobio potvrdu.
Vidimo se tamo, ako Bog da...
Sve i da nista ne kažemo,.. mozemo glasati protiv pozajmica rudnicima.
Nakon puča u Nigeru najavljena je obustava isporuka uranija prema EU. Ili će biti zabranjen izvoz ili će cijenu dramatično podići. A Francuska koja je kičma energetike EU i potpuno ovisna o nuklearnoj energiji uvozi 19 % uranijuma iz Nigera koji je drugi po veličini snabdjevač. Ostala dva najveća su Kazahstan i Uzbekistan, bliski Rusiji. Zamislite da Francuska ostane samo bez ovih 19 % šta se može desiti? Da, svi oni drže rezerve goriva za po par godina ali gledano dugoročno. Njemačka i čitava Evrope bez ruskog gasa (jer su ga se sami odrekli). Ne znam ko snabdjeva Krško ali svakako je situacija slična. Evropa je i bez ovoga na rubu provalije i energetske i svake druge.beka26 wrote: ↑05 Oct 2023, 22:04 Zašto bas sad idu od rudnika do rudnika i traže povećanje proizvodnje, s depoi puni uglja. Znači samo jedno. Nedostajati ce energije u Evropi , a naročito plina. Gase se i nuklearke, a to nečim moraju da nadoknade. I švabe pale svoje termoelektrane (koje su kao htjeli da gase) i otvaraju masovno rudnike.
I to je to izgleda, a ovu NE u Krškom, po meni ona je završila svoje 99%.
A ovo bi svakako bilo prilika da nije u toku ona revitalizacija kotla/bloka u TA Tuzla (još od juna ako se ne varam) a ni ozbiljnija kiša još nije pala tako da nisam siguran da uopšte imaju viškova za izvoz.NE Krsko izlazi iz pogona, navodno neko curenje, eto prilike za izvoz.