Elektroprivreda BIH

Sitna buranija

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Sitna buranija »

brzi wrote: 04 Oct 2023, 09:12
Planirana proizvodnja 5500 GWh, u prvih 8 mjeseci proizvedeno cca 3500 GWh.
Dakle plan je proizvesti još 2000 GWh u ova 4 mjeseca. U prošloj godini dustribucija domaćim kupcima u ovom periodu bila 1754 GWh. Ove godine će biti vjerovatno cca 1800 GWh jer vidim da se toplotne pumpe ugrađuju ne samo na privatne objekte nego i na poslovne zgrade.
Dakle planirano da se u ova 4 mjeseca izveze cca 200 GWh.
Ako se u HE i VE proizvede oko 500 GWh onda bi u TE trebalo proizvesti oko 1500 GWh ili 375 GWh mjesečno, što se ne bi moglo nazvati pojačanim radom.
Praktično zalihe uglja sa 31.06. i 31.12. bi trebale biti približne.
Zalihe na 30.6. iznose 160 mio naspram 76 mio u istom periodu prošle godine. To što su TE prošle godine u drugom dijelu godine (kada su cijene na tržištu bile visoke) manje proizvodile nije bilo zbog tehničkih ograničenja i kvarova nego isključivo zbog nedostatka uglja, a to ove godine ne može biti opravdanje jer nedostatka uglja nema, zalihe su prepune. Ovo što su naveli u planu i što pričaju jednostavno nije tačno.

Ako je cijela ova njihova priča samo radi dizanja cijene struje, onda mi je to ok. Ali onda ne treba još jednu godinu gubiti kada se mogu uzeti ogromne pare na izvozu, jer će ta propuštena dobit biti puno veća od efekata povećanja cijene stanovništvu. Može se to paralelno raditi - i dići cijena i povećati izvoz. Pogotovo jer ove godine nema da fali uglja kao prošle kada su im kao po nekoj direktivi rudari opstruirali svaki napor da naprave dobar posao...
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

panzer wrote: 04 Oct 2023, 10:14 Ovu moraju isplatiti jer je iz perioda kada je bila dobit.
Ništa se ne mora. Može vlada smisliti i drugi način za pokriće subvencija. A ove isplate dividende su dosad bile vezane isključivo za subvencije i njihovo prebijanje sa dividendom. Ako je tako radio Novalić i Džindić, ne mora značiti da će i Nikšić i Lakić. A ova prva dva mi ipak izgledaju za nijansu kompetentnije ;)
panzer

Post by panzer »

Ne znam. Ne bih ja baš toliko mračio.
montypython

Post by montypython »

Očito da neće čekati mart 24 I finalni FI za 23 da bi počeli kukati zbog gubitka i tražiti povišenje cijene. Ispada da je vrlo moguća ona varijanta B iz mog posta od jučer. Najavi minus u revidiranom planu i odmah počni kuknjavu (npr člankom u Klixu I drugdje) (baš sam se juče pitao koliko će im trebati, par dana ili sedmica). Sad je sasvim očekivano da se zahtjev za povišenje cijene uputi odmah a ne da se čeka FI. A ko im brani da u preostala 3 mjeseca posluju dobro i da onih minus 80 bude puno bolje. U martu 24 niko više neće ni pamtiti šta je bilo najavljeno. 90 % sam siguran da zahtjev za povišenje ide već u oktobru, pitanje je samo koji postotak.
Trezvenjak

Post by Trezvenjak »

Nasao sam vremena da detaljnije pogledam i evo neki rezime. Generalno, treba dobro procitat obrazlozenje i ne gledat samo tabele

Stanje (bolje reci s.ranje) je gore nego sam mislio
Ugalj placaju skuplje nego proslih godina a to nisu bili planirali. Proizvodnja u termo manja za 592 gwh i to odmah znaci manji izvoz i uz pad cijena u odnosu na plan to je daleko manja zarada na trgovini. A da crnjak bude veci zapravo i nisu planirall puno rashoda i hidro im je jako dobar. Kad se pogledaju troskovi proizvodnje za 2023 741 mil km pred kraj u prilogu i podjele sa planom proizvodnje 5519,5 gwh ispada da im je proizvodna cijena oko 13,4 feninga a meni na računu energija 6,64 feninga. Dakle gubitak od 6,8 feninga po 1 kilowatu. Planirana prodaja domacinstvima 2342,5 gwh i eto 159,3 miliona gubitka tu za ovu godinu.
panzer

Post by panzer »

montypython wrote: 04 Oct 2023, 10:57 Očito da neće čekati mart 24 I finalni FI za 23 da bi počeli kukati zbog gubitka i tražiti povišenje cijene. Ispada da je vrlo moguća ona varijanta B iz mog posta od jučer. Najavi minus u revidiranom planu i odmah počni kuknjavu (npr člankom u Klixu I drugdje) (baš sam se juče pitao koliko će im trebati, par dana ili sedmica). Sad je sasvim očekivano da se zahtjev za povišenje cijene uputi odmah a ne da se čeka FI. A ko im brani da u preostala 3 mjeseca posluju dobro i da onih minus 80 bude puno bolje. U martu 24 niko više neće ni pamtiti šta je bilo najavljeno. 90 % sam siguran da zahtjev za povišenje ide već u oktobru, pitanje je samo koji postotak.
Moguće je. Čim se dramatično uključio i resorni ministar a možda kasnije uključe i premijera. Kao dajte da spašavamo situaciju a ona uopšte nije bila loša.
Ako povećaju cijenu struje, ovo će im biti veliki plus. Vodovodžija će preći u pozitivce.
Trezvenjak

Post by Trezvenjak »

I za one koji ne prate:
03.10. 2022. cijena el energije za BL isporuke u 2023 bila je na hudex berzi 480,37 eura/mwh
03.10. 2023 jucer na istoj berzi za BL isporuke u 2024 cijena postignuta iznosi 125,27 eur/mwh.
Dont dream dreams. Gone with the wind.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Sitna buranija wrote: 16 Aug 2023, 10:20 https://faktor.ba/vijest/epbih-o-minusu ... -km/207560

"...imamo više od pola miliona tona uglja na depoima (prepuni depoi) i pune akumulacije na Neretvi".

"To ako pretvorimo u energiju je oko 650GWh energije ili 650000MWh. Zašto smo to radili? Zato jer je planiramo proizvesti i prodati u četvrtom kvartalu (septembar-decembar) kada su cijene znatno veće.

Da smo to prodavali u prethodnom periodu po znatno nižim cijenama (prosjek 80 eura za megavat struje) ostvarili bi prihod od 52 miliona eura i naš poslovni rezultat bi srazmjerno ovom iznosu bio veći i pozitivniji
(ne treba zaboraviti da je svaka tona uglja plaćena i deponirana i nije potrošena).

Mi smo se odlučili da tu energiju prodajemo u četvrtom kvartalu po znatno većim cijenama (trenutna prosječna cijena je 140 eura po megavatu) tako da očekujemo prihod od 91 milion eura što je za 39 miliona eura više.

Tako da očekujemo da će poslovni rezultat EPBiH biti na kraju godine rekordan i trebao bi biti veći od 100 miliona KM dobiti. Svjesna je ova uprava da to u javnosti neće biti naš rezultat već rezultat nove uprave, ali smo mi opredijeljeni da je interes ove kompanije i sigurno i stabilno poslovanje važniji od bilo čijeg parcijalnog ili ličnog interesa. Važniji je od svih prethodnih i budućih uprava i svih prethodnih i budućih vlada. Zadatak dolazećoj upravi je da na jednostavan način realizuje i nastavi trend stabilnog i sigurnog poslovanja kompanije - poručili su iz EPBiH."

Kao da sam ja Andelija, upravo sam o ovome pisao juče :D
Evo moj post iz sredine avgusta gdje su fino objasnili sve oko planova o 100 mio dobiti, proizvodnji i ostalom. Ali, mora da vodovodžija i Ljubuškić znaju puno više o energetici, pa sad pričaju o gubitku...

Pa jbt oni se u revidovanom planu za ostatak godine ravnaju prema situaciji za prvih 8 mjeseci kada su cijene niže, a u ovom saopštenju iz EPBiH iz avgusta im fino rečeno da su se čuvali da bi u zadnjem kvartalu kapitalizirali sve po višim cijenama...
montypython

Post by montypython »

Pa moraju se malo praviti ludi. Em će imati dobru osnovu za zahtjev za povišenje tj za kuknjavu, em će ispasti heroji na kraju kad budu i u četvrotm kvartalu 23 bolji nego što su sami predvidjeli. A tek u '24 kad se cijena povisi. Slično sam ja mislio da će uraditi Andelija kad je imao mogućnost da zabilježi na polugodištu veliki plus (a i prošle godine) i ode "s treskom" a on to nije uradio i praktično im time nabacio loptu na volej.
montypython

Post by montypython »

Evo još malo komentara revidiranog, nešto je čudno ne samo nama.
https://indikator.ba/KOMPANIJE-I-TR%C5% ... ki-gubitak
Post Reply