Pa isto ti je i ako je imao još 100 hiljada i kupio stan od 190 hiljada. Opet će od tih dionica imati 90+7 hiljada nakon 2 godine. Uzeo sam kao primjer da je sve pare od prodatih dionica uložio u stan stan od 25 m2 čisto da bude jasnije. Ali je računica potpuno ista i ako je to samo dio uloženog.Truba wrote: ↑01 Oct 2023, 21:11 Godinu vec slusam o famoznom rastu dionica
Zivi bili pa vidjeli
Nisam rekao da je stan 90 000 nego da mu je falilo 90000 znaci vec ima lupam 100000
Mozda je taj stan ispod cijene pa ce na njemu zaraditi odmah vise ne cekajuci famozni rast do kojeg mozda ne dodje u sljedecih godinu dvije
Nema stanova ispod cijene, to je likvidno tržište gdje uvijek ima mnogo prodavaca i kupaca i nemoguće je značajnije odstupanje. Svi sve znaju. Stan možeš samo preplatiti i još više preplatiti, upola cijene ga nećeš kupiti.
SASE pak nije likvidna jer ljudi nisu educirani, velika je doza straha i nepoznavanja materije, treba i poprilično znanja i još više IQ, ne može baš svako u analizu tehničku i fundamentalnu. Tako da je malo ljudi u tome i automatski može sa naći dionica koje su drastično potcjenjene, mnogo više nego na likvidnijim berzama. A tu bi odmah bio i odgovor na
Naime ovdje se implicitno pretpostavja da će veliki i i ozbiljni igrači automatski prepoznati apsurdnu potcjenjenost dionice. Samo što neće. Imao sam prilike upoznati dosta "velikih igrača" da ne kažem ljudi s parama i mogu reći (čast izuzecima) da je većina bukvalno polupismena i da o berzi investicijama makroekonomiji, P/E, fundamentinma TA, blage veze nemaju, a kamoli da nešto "uoče". Nemaš 10 ljudi U DRŽAVI koji znaju izračunati koliko nešto vrijedi. A plus ovo što pominje brzi da su oni (većina njih) navikli mnogo bržim načiniom steći kapital nego znanjem, npr pljačkom.Koje bi bilo objašnjenje da se baš niko ne nalazi od " velikih i ozbiljnih igrača" koji bi uočili tu navodno apsurdnu podcjenjenost i izvjestan višestruki rast dionica?
S druge strane kako znaš da baš niko od velikih... ne zna prepoznati šta valja? Je l i znaš pouzdano ko kupuje JPESR kad ovi prodaju? Pošto vjerujem ne znaš, kao ni ja, kako onda možeš znati da upravo to nisu "veliki i ozbiljni".
Uostalom ako neko misli da je rast "famozan" i da je "dugo čekati" ne znam što se gubi dragocjeno vrijeme na temi JPESR na forumu invest ba pored tolikih prilika na sve strane. Koje ja doduše ne uočavam.