Elektroprivreda BIH

Dejan118

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Dejan118 »

panzer wrote: 15 Sep 2023, 12:09 Godine prolaze a cijena je viša, nije niža. Može se reći da je krenula sa 8 KM pa opet se zaradilo dobro. Plus dividende.

A što se tiče zavisnih društava ERS to je druga priča.
Kad je bila 8 ?

Da zavisna drustva su druga prica bi trebala biti ekstraprofitabilna. Mislim na HE jer tu nema troskova kao u termoelektranama i rudnicima ili u prenosu .
To su fabrike para ali para nema.
U ovoj drzavi i drzava krade od investitora. Evo koji bi strani investitor ulozio novac u hidroelektrane koje posluju u minusu i to u godinama kad su rekordne cijene struje.
panzer

Post by panzer »

Bila je 8 KM u onom periodu kada je HETR bila 0,18 KM. Sada je 0,35 KM .

Ne treba biti nestrpljiv, sve će doći na svoje. 100% za 5 godina je vrlo dobar rezultat.
montypython

Post by montypython »

Truba wrote: 15 Sep 2023, 11:30 znači ja godinu dana već slušam tu vašu priču
ok skočit će jednom ali promatrajući burzu godinu dana mislim da je vjerovatnoća da neće biti svemirski skok

meni sve ispod 3x je malo

ne bih prodavao ni kad bi skočilo 5X ali inertnost burze pogotovo za ove dionice
mislim da meni ide u prilog
Godinu dana je ništa. I nije stvar u priči nego u činjenicama. Ja sam na više dionica uspio zaraditi po nekoliko stotina % ali rijetko je čekanje trajalo ispod 3-4 godine. Moraš ući kad je negativan sentiment, kad niko dionicu neće ni štapom dirnuti a onda čekati. Ili čekati da shvate pravu vrijednosti ili jednostavno izmjenu sentimenta. Nijedno ne traje kratko. Hidrogradnja je bez fundamenata i nekog dobrog poslovanja, otišla sa mislim 3-4 KM na preko 30, Telecom sa 7-8 na 100, JPESR na 200 KM. I na FDS su neki govorili da je 45 skupo i da "nikad neće" pa ode na 150 i više, i SOSOR sa 5-6 na 14 KM. Pa i BSNL je tavorio između 14 i 12 godinama. A za Vispak su neki govorili da će završiti na max 6-7 KM, godinama je bio između 8 i 10 i na kraju-dobiše dioničari 20 KM samo dividende. I manje više sve ostale, godinama pred veliki pokret uopšte se nisu micale. Na SASE ko nema strpljenje da prebrodi nelikvidnost ne treba ni ulaziti. Međutim kad se desi pokret ide brzo i eksplozivno, za mjesec naraste kao prethodno za godine. Tako da ne stoji to da "promatrajući burzu godinu dana mislim da je vjerovatnoća da neće biti svemirski skok". Nikakav se zaključak tu ne može izvesti. Jednostavno nema likvidnosti a na JPESR imamo dodatno ovu manipulaciju forsiranom prodajom. Time će biti jači pokret kad se to završi. I još nešto a pričali smo o tome, niko ti neće pokloniti 300% zaradu tek tako bez muke i rizika. Da to može svi bi u tom bili. Prilika se i ukazala isključivo zbog manipulacije i fondovske prodaje. Da je nije bilo dionica bi danas vjerovatno bila 80 ili 100 ali nikad ne bi ni pala ispod 60 pa je posljedično nikad nikad ne bi ni mogao kupiti po 10 ili 13. Tako da se ovdje jednostavno mora biti strpljiv, nema druge. Uostalom koja je alternativa, da staviš na banku i da za istih tih 5 godina čekanja dobiješ 5x2=10%. Da kupiš Bitcoin po 50-60 hiljada a prodaš po 26?
novi

Post by novi »

Monthy pozdrav, slažem se da je JPESR ok ali brate presporo, na HETRA u zadnje dvije godine 100% rast, jest da su ''Srbi'' ali govorimo o istoj Državi, takođe na SASE ima par super dionica sa extra rastom npr BSRS (oko 8 puta) tako da usko gledanje samo na JPEPS je po meni greška. Granate idu kao lude bolje od metaka, BNT pravi haubice pa mozda i to, a rasprodaja kod komšija u elektro sektoru gdje su sve firme odvojene i spremne za privatizaciju ''obećava''. Nakon pada ERS od 20% i to na HE neće EPBiH rasti sigurno za 6 mjeseci. Ovo je samo moje razmišljanje a naravno ima tu i rudnika itd a mislim da mi nikada necemo biti ''trust'' mozgova u Evropi nego kopaci makar radna snaga dosla iz Nepala
novi

Post by novi »

By the way objasnite kriminalcima da preko SASE vrlo lako mogu oprati pare i eto rješenja. A kako objsnit cu vam u par redova. Uplatis pare (kes) na racun za kupovinu kod Brokera (kod pojedinih banaka ide vrlo lako) sljedeci dan povuces od Brokera na neki drugi racun. Eto. Panzer mozes organima reda dati moj info, nemam problem sa tim.
panzer

Post by panzer »

To već godinama ne prolazi. Ako doneseš 20.000 KM gotovine u banku, ona na šalteru već vadi pištolj ispod pulta da te propita odkud ti pare. A kamoli za 100-200.000 KM.
novi

Post by novi »

da li si probo na istom šalteru 11 naloga po 1900, prolazi. mozda su provalili fazon u RS pa je rasprodaja
zrtvasvihrezima

Post by zrtvasvihrezima »

panzer wrote: 15 Sep 2023, 16:19 To već godinama ne prolazi. Ako doneseš 20.000 KM gotovine u banku, ona na šalteru već vadi pištolj ispod pulta da te propita odkud ti pare. A kamoli za 100-200.000 KM.
Mene su dobro izmaltretirale kada sam naložio da jednogodišnju platu sa tekućeg (nisam podizao jer imam drugi prihod) prebace na brokerski račun.
novi

Post by novi »

momci da ne bi ja sad bas uzdbenik napravio, sa licnog racuna manji iznosi e banking ide, na licni racun manji iznosi u lokalnoj banci ili posti.
sa licnog racuna, raije uplaceno na bankomatu, prebacis na neku firmu kao pozajmicu, naravno firma na berzu, kupi neko ili ne kupio ( slavuj zna za tu varijantu paralelnog sistema platnog prometa i pojasnjavao je to), onda se vrate pare na neki racun firmi ili licno broker ne pita. eto ako treba jos savjeta tu sam
novi

Post by novi »

probajte nista ne kosta
Post Reply