Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu

montypython

Re: Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu

Post by montypython »

one wrote: 15 Sep 2023, 06:09 ecb podigla kamatu 0.25
Jeste ali to je tržište već prije uzelo u obzir tj uračunalo tako da nije bilo nakog pada. Čak šta više tih 0,25% se smatra (pre)blagim pa je bio kontraefekat. Uz sve, jutros je neki od članova ECB napisao da se ne očekuje dalje povećanje stopa u narednom periodu i da će ovo dosad biti dovoljno da se zauzda inflacija.
https://www.teletrader.com/ecb-s-muller ... internal=1
A potpredsjednik ECB je izjavio da će inflacija slabiti dok se lijepim željama pridružila i gđa Legarde
https://www.teletrader.com/ecb-s-de-gui ... internal=1
Nije jasno odakle im ideja da su zauzdali inflaciju kad sve ukazuje na suprotno a nafta prelazi 93 dolara. Ali eto imaju potrebu da smire situaciju makar lažima i makar kratkoročno.
Naravno tržište je odmah jutros podivljalo, njemačka i talijanska berza +1% u ovom trenutku a francuska 1,4 %, vidjećemo koliko će euforija potrajati. Ljudima treba tako malo, i kad padaju u ponor pokušavaju da vide nekakvu pozitivu.
beka26

Post by beka26 »

Cim to izjavljuju znaci da ce inflacija da jača. Ocekujem uskoro bankrot velikh firmi po EU, narocito autoindustrije i pad berzi.
Porucnik

Post by Porucnik »

Danas na otvaranu tržišta na BLSE maksimalan dnevni pad HELV, RITE i RTEU. Nisam uočio nikakve posebne razloge za ovo. Šta može biti razlog???
panzer

Post by panzer »

Neka je rasprodaja totalna na svim zavisnim firmama ERS. A čini mi se da je povezana i sa prodajom na RMU Banovići pa čak i sa ovim na JPES. Nekom je dosadilo čekati.
beka26

Post by beka26 »

Priprema za privatizaciju, tj.da se prodaju sto bolje, al' za kupca..
Dejan118

Post by Dejan118 »

ERS sve u totalnom padu osim HE Trebisnjica .
Zna li se razlog ?
novi

Post by novi »

Nije pala ni HE na Drini, ali ovakav promet ukazuje da nekome hitno treba keš. Sačekat ćemo i ponedeljak, ja ovo vidim kao priliku i moraću uzet para iz jastuka jednostavno mi ''vjera'' ne dozvoljava da neko drugi kupi HE za 1%.
Dejan118

Post by Dejan118 »

novi wrote: 15 Sep 2023, 15:57 Nije pala ni HE na Drini, ali ovakav promet ukazuje da nekome hitno treba keš. Sačekat ćemo i ponedeljak, ja ovo vidim kao priliku i moraću uzet para iz jastuka jednostavno mi ''vjera'' ne dozvoljava da neko drugi kupi HE za 1%.
Bila sansa danas za HE na vrbasu ali pokupljeno sve sto je bilo po toj diskontnoj cijeni. HE na Drini i HE Trebisnjica nema prodajnih naloga po -20%.i nije ih ni bilo.
Sabur2

Post by Sabur2 »

Možda ima veze sa potvrđenim optužnicama protiv Dodika, i/ili ove ekipe oko Bosnalijeka.
Možda neko daje petama vjetra.
slavuj

Post by slavuj »

Sabur2 wrote: 15 Sep 2023, 21:09 Možda ima veze sa potvrđenim optužnicama protiv Dodika, i/ili ove ekipe oko Bosnalijeka.
Možda neko daje petama vjetra.
Ja koja bi to trka bila,kada bi bježali svi oni koji su se ogriješili o zakone ove Zemlje.
A za ovu berzu,i za ovu privredu,a boga mi i godpodarstvo,jedino rješenje je Tužilaštvo i Sudovi.Trebaju konačno početi raditi ssvoj posao.
O svemu su im ljudi pisali,sve su im preddočili,a oni ni makac.I zašto me to više ne čudi.
Možda zato što znam za basnoslovne iznose izvučene iz Investicijskih fondova i Privrednih društava,koji su se mogli upotrijebiti i za famozna potkivanja.
A potkivača na svaku stranu,večih i od onog što već odavno kuje konja po mjesecu.I vjerovatno i zbog toga sve ide sporo.
Teško da će na red doći svi silni saučesnici,profesori,biznismeni ,stranački prvaci,bivši i sadašnji.
Neće doći na red ni oni što se nadaju da će njihovi pajdaši dokazati svoju nevinost.
A tek poslije svih tih i takvih ,shvatit ćemo da Hasan Čelam i njegova KOMVP,ni sa ovim Matejom i njegovom sadašnjom i bivšom družinom,nisu mogli sami uništiti Tržište vrijednosnih papira.
Post Reply