Elektroprivreda BIH

panzer
Posts: 12393
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Onda elektroprivreda tuži vladu entiteta koja je propisala cijenu uglja.

Sve skupa je besmisao koju samo populističke vlade mogu izmisliti.
Sitna buranija
Posts: 2299
Joined: 12 May 2016, 10:51

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Sitna buranija »

Hoćeš da kažeš da elektroprivreda kupuje ugalj po nižoj cijeni od tržišne? Elektroprivreda kupuje ugalj po sličnim cijenama i od dobavljača izvan koncerna, koliko je meni poznato.
panzer
Posts: 12393
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Zadnju turu , 100.000 tona iz Stanara su odbili radi više cijene.
brzi
Posts: 2791
Joined: 31 Jul 2012, 14:34

Re: Elektroprivreda BIH

Post by brzi »

Kakav porez?
Prodaješ struju po ogranicenim cijenama koje su niže od proizvodne, skoro nize i od same cijene uglja.
Transferna cijena bi bila kada bi u rudnicima imali većinsko vlasništvo a u Elektroprivredi 100% pa kroz niže cijene uglja premještali dobit u Elektroprivredu i tako varali manjinske vlasnike rudnika.
Ovdje nema ničeg od navedenog.

I da,.. čak i onaj porez na dobit, onih 12 miliona koje plaćaju na otpisana potrazivanja prema rudnicima je cista pljacka malih dioničara Elektroprivrede BiH.
Sitna buranija
Posts: 2299
Joined: 12 May 2016, 10:51

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Sitna buranija »

Upravo tako brzi...
one
Posts: 1775
Joined: 03 Jul 2012, 12:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by one »

ukoliko elektroprivreda ne krene s masovnom izgradnjom obnovljivih izvora energije moguce da cemo u stvarnosti postati tamni vilajet.
iza brda se valja mogucnost da ce u nekim vec narednim godinama doci do uvodjenja vanrednog stanja od strane un radi klimatskih promjena gdje bi sve sto odrede da je lose za klimu moglo biti prisilno ugaseno

Establishment voices have already talked about “climate lockdowns”
The "War On Climate-Change" Is Coming

https://www.theguardian.com/science/202 ... mperatures
https://www.inquirer.com/opinion/commen ... 30716.html

The United Nations, the Council on Foreign Relations and International Monetary Fund have all run articles in the last couple of years with near-identical titles eg:

What the Coronavirus Pandemic Teaches Us About Fighting Climate Change

Perhaps the most blatant example of using Covid imagery to sell climate change and globalism is the call to create a “Global Climate Organization”, from Dr David King in the Independent a few days ago (our emphasis):

“In terms of a health crisis, such as the Covid crisis, we have a World Health Organisation and it’s based in Geneva and is part of the United Nations. We don’t have a world climate crisis organisation. That’s what we need, so that all countries of the world could come together through a body of this kind, as we do when there’s a health crisis, we all contribute to the cost of the WHO. We need a global system that pulls us all together to battle with this external threat to our manageable future.”
brzi
Posts: 2791
Joined: 31 Jul 2012, 14:34

Re: Elektroprivreda BIH

Post by brzi »

Ne pretjeruj!
Države su suverene.
UN nije u stanju da zaustavi rat a da natjera nekog da sjedi gladan u mraku?
montypython
Posts: 4064
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Elektroprivreda BIH

Post by montypython »

one wrote: 05 Aug 2023, 09:54 ukoliko elektroprivreda ne krene s masovnom izgradnjom obnovljivih izvora energije moguce da cemo u stvarnosti postati tamni vilajet.
Pogrešno je tretirati njihove želje i agendaške planove kao naše obaveze. Nema nikakvih klimatskih promjena, sve je izmišljeno da se nametnu njihovi planovi. Nije izlaz da se mi prilagođavamo njihovim planovima nego da budemo suvereni, nametnemo našu volju i potrebe kao vrhunski imperativ. Naša energetska politika je naša stvar i strancima (UN UNDP, EU, EZ, ambasade...) ne treba dozvoliti da uopšte pričaju s našim zvaničnicima o takvim stvarima i shvatiti takve pokušaje kao miješanje u unutrašnje stvari suverene države.
A što se tiče masovne izgradnje "obnovljivih izvora" to bi bila katastrofalna greška (izuzev HE). Radi se o suptilnoj zamci koju su postavili želeći da nam u budućnosti skupo prodaju svoje tehnologije. Pošto su iste skupe i ne konkurentne treba prethodno ogaditi narodu sve jeftine i lako dostupne, proglasiti ih prljavim i neekološkim, nametnuti izmišljene poreze (npr na CO2) a onda uvesti njihove skupe i neefikasne tehnologije kao spasonosne. Sve je angažovano na tome od medija do NVO pa do ambasada i EU službenika. Međutim slabo im ide. Solari su potpuno neefikasni, uništava ih grad, struja u podne je džaba i sve zajedno ima vijek 10-15 godina. Vjetroelektrane, sad se otkriva, imaju bezbroj kvarova za koje se nije znalo u početku eksploatacije a sad izlaze na vidjelo. A tu je opet nerazgradivost kapaciteta na kraju (kratkog) eksplatacionog roka, čitava polja smeća puna teških metala i otrova. Mi treba da idemo na HE, što više i svim silama na blok 7 po svaku cijenu i mirni smo 40 godina. Sa svim ostalim se može trgovati sa tim ne može i ne smije. Čeka se političar sa kičmom. Sve ostale tretirati kao strane plaćenike, što i jesu.
montypython
Posts: 4064
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Elektroprivreda BIH

Post by montypython »

Samo da napomenem da stranci sve ovo gore znaju, ide se na to da nam onemoguće stabilne izvore, uvale nam solare i vjetroelektrane koje će propasti za max 5-10 godina što takođe ZNAJU i onda će doći "spas" u vidu (sada preskupih) mini nuklearki, a uzeće se koja hiljada milijardi i na solarima i vjetroturbinama dok se prevara ne otkrije.
one
Posts: 1775
Joined: 03 Jul 2012, 12:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by one »

volio bih da si u pravu da nema klimatskih promjena jer bi nas to sve postedjelo,ali sad cu laicki pokusati iznijeti neke stvari jer nisam tu strucnjak
u nekoliko sljedecih godina svaka bi mogla biti po katastrofama gora od prethodne ne radi kako se kaze klimatskih promjena,jer se ne zeli reci pravi uzrok jer bi onda nauka morala saget glavu spram vjerskih tekstova,vec se radi o kako bi nazvao planetarnoj promjeni.
sve na ovom svijetu je na principu golden ili zlatnog ratia.kada budete guglali naci cete sve o tome.svaki nas dio tijela,svaka biljka,zivotinje i sve sto je stvoreno ima na sebi taj ratio.tako i planete oko sunca nisu vjecno u istoj kruznici nego ulaze u takav ratio rotiranja sto ce naravno uticati na desavanja na planeti jer smo izgleda u toj fazi.e sad da li ce se to vrijeme koristiti da neki nametnu i svoje ciljeve....
Post Reply