U junu proizvedeno cca 390 GWh, izvoz oko 32 GWh, Termoelektrane u prvom polugodištu proizvele rekordno niskih 1698 GWh, proteklih godina je to bilo uglavnom između 2250 i 2400 GWh. HE proizvele 933 GWh što je dosta dobro, oko 280 GWh više nego u prošloj godini.
Elektroprivreda RS-a izvezla još 180 GWh. Trebali bi imati rekordno polugodište. Proizvodnja Elektroprivrede BiH u prvih 6 mjeseci oko 2700 GWh a Elektroprivrede RS-a preko 3.000 GWh, od toga 1700 GWh u HE.
Elektroprivreda BIH
Re: Elektroprivreda BIH
EPHzHB preko 50 GWh izvoza . Očekujem žestoku dobit na polugodištu. ERS svakako ne objavljuje dobit ali ovi će objaviti.
-
HE na Neretvi vrlo solidno cca 180% u odnosu na jun prošle godine. To je jeftinija energija pa bi moglo malo smanjiti gubitak zbog niske cijene na domaćem tržištu. TE slabašnih 80ak %. Međutim depoi su kako sam shvatio puni što bi značilo da su taj ugalj platili a nisu ga potrošili što bi opet objasnilo onu priču o minusu u prvom polugodištu. Ali bi to istovremeno značilo da u drugom polugodištu rade sa "besplatnim" tj već ranije plaćenim ugljem i još uz izvoz i značajno višu cijenu struje. Odnosno mogli bi imati puno veće prihode i istovremeno značajno niže rashode (za ugalj). Tako mi bar izgleda.
Nema besplatnog uglja,.. ugalj jeste plaćen ali se u finansijski uvrstava pod zalihe.
Najbolji pokazatelj kako zalihe sirovina i gotovih proizvoda mogu utjecati na finansijski izvjestaj su dobit Arcelor Mittala u 2021. od 200 miliona i 2022. samo 41 milion. Kada je rasla trzišna cijena uglja, rude i čelika oni su uvećali vrijednost zaliha i tako vjerovatno ostvarili i do 100 miliona dodatne dobiti, a u 2022. kada su pale cijene onda su imali gubitak na zalihama od 50 ili 60 miliona KM.
Realna dobit je vjerovatno obadvije godine bila oko 100 miliona.
Najbolji pokazatelj kako zalihe sirovina i gotovih proizvoda mogu utjecati na finansijski izvjestaj su dobit Arcelor Mittala u 2021. od 200 miliona i 2022. samo 41 milion. Kada je rasla trzišna cijena uglja, rude i čelika oni su uvećali vrijednost zaliha i tako vjerovatno ostvarili i do 100 miliona dodatne dobiti, a u 2022. kada su pale cijene onda su imali gubitak na zalihama od 50 ili 60 miliona KM.
Realna dobit je vjerovatno obadvije godine bila oko 100 miliona.
-
Samo da vidim jesam li dobro razumio. U prvom polugodištu su kupili ugalj i napunili depoe značajno. Realno su imali taj trošak. Nisu međutim značajno proizvodili struju iz njega i imali odgovarajući prihod. Logično je onda da bi mogli biti i u minusu prvo polugodište. E sad, u drugom polugodištu proizvodiće intenzivnije struju u TE ali većinom iz onog uglja koji su već platili u prvom. A ugalj će kupovati i trošiti taj novi manje nego u prvom polugodištu jer su depoi puni. Ako jesu. U tom smislu mislim "besplatan ugalj", gledajući samo 2 polugodište za sebe. Odnosno ima uslova da poslovanje na godišnjem nivou bude bolje nego u prvom polugodištu ako sve drugo ostane isto. Nisam računovođa, možda griješim, ali izgleda mi logično.
Pa svi prihodi od viškova se i planiraju u drugom polugodištu. Konačni bilans se planira i ostvaruje na nivou godine. To što će biti na polugodištu nije značajno relevantno jer se samo broji krajnji rezultat.
Jeste da je nekoj normalnijoj situaciji sada trebalo pričati o polugodišnjoj dobiti od bar 200 miliona KM ali šta je tu je. Godišnji rezultat od 115 miliona KM ostaje ono što očekujemo.
Jeste da je nekoj normalnijoj situaciji sada trebalo pričati o polugodišnjoj dobiti od bar 200 miliona KM ali šta je tu je. Godišnji rezultat od 115 miliona KM ostaje ono što očekujemo.
Kupio si 2 miliona tona a potrošio 1,5 miliona tona u prvom polugodistu. Taj nepotroseni ugalj ne utječe na dobit osim ako trzisna cijena raste ili pada. On se knjizi na zalihe.montypython wrote: ↑11 Jul 2023, 12:12 Samo da vidim jesam li dobro razumio. U prvom polugodištu su kupili ugalj i napunili depoe značajno. Realno su imali taj trošak. Nisu međutim značajno proizvodili struju iz njega i imali odgovarajući prihod. Logično je onda da bi mogli biti i u minusu prvo polugodište. E sad, u drugom polugodištu proizvodiće intenzivnije struju u TE ali većinom iz onog uglja koji su već platili u prvom. A ugalj će kupovati i trošiti taj novi manje nego u prvom polugodištu jer su depoi puni. Ako jesu. U tom smislu mislim "besplatan ugalj", gledajući samo 2 polugodište za sebe. Odnosno ima uslova da poslovanje na godišnjem nivou bude bolje nego u prvom polugodištu ako sve drugo ostane isto. Nisam računovođa, možda griješim, ali izgleda mi logično.
Nešto su poremetili ove izvještaje na NOSu. Ne mogu se otvoriti. Interesovalo me da li su ostale elektroprivrede imale potrošnju od direktnih potrošača. U maju je jedino EPBIH imala direktne potrošače a ne znam kako je u junu bilo.
Direktni potrošači u junu, EPBiH 31.985 MWh, EPRS-a 285 MWh i EPHZHB 3.130 MWh.
Nije mi jasno da li je ERS prebacila obračun direktnih potrošača ne neke druge evidencije ili nemaju nikako te kategorije.