Elektroprivreda BIH

panzer
Posts: 12391
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Mogu oni pokušati ali zna se ko je stvorio elektroenergetski sistem i ko ga vodi.
Elektroprivrede imaju hiljadu varijanti da one budu te koje će na kraju određivati kako i koliko će se proizvoditi.
montypython
Posts: 4062
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Elektroprivreda BIH

Post by montypython »

Ništa tu još nije jasno, bar meni nije, o kojoj "tržišnoj" se tu govori, i o kakvih 10%? Berzanskoj? Nejasan je mehanizam po kojem ide otkup. I kako može biti povrat 10 godina, na bazi koje kalkulacije? Evo sutra je npr taj ljetni dan kad može biti viškova solara, cijena na HUPX je u tom dijelu dana 19-30 €/MWh, prethodnih sedmica nula ili čak minus. Koliko će EP platiti onome koji ima viškove? Šta ako neće? Ima li neka zagarantovana? Ja sumnjam da je uopšte moguće povratiti uloženo i je li to ikome ikada uspjelo. Možda jedino negdje u inostranstvu gdje je cijena za domaćinstva višestruko viša, kod nas uz ovu bagatelnu gdje je prosječni račun za struju 40 ak KM kome se može isplatiti kupovina i instalacija toga? A nekakva zarada od toga mislim da je čista fikcija.
montypython
Posts: 4062
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Elektroprivreda BIH

Post by montypython »

Ili ovako, uz prosječnu neto platu od 1260 KM i prosječni kućni račun za struju 40 KM (ili tako nešto, mislim je Andelija nešto tako jednom rekao), dakle 40 KM za najbitnije, za potrošnju energije, koja sve pokreće, niže od troška za cigarete ili kafu, kome uopšte treba ikakva ušteda energije? Kome trebaju solari, kupovina instalacija, održavanje, ulaganje hiljada KM da bi se "uštedilo" na trošku koji je potpuno nebitan i simboličan? Da ne pominjem ako imaju dvije plate u domaćinstvu. Pa naravno, to može biti "bitno" samo proizvođačima i uvoznicima solara i njihovim lobistima ovdje. I onda kad Premijer, ministri i ostali zvaničnici počnu pričati kako su im "obnovljivi" vrlo bitni, takoreći suštinski, iako obnovljive u stvari već imaju i to one "najekološkije" (HE) i to što se ima je po kapacitetu već više od onoga koliko domaći konzum troši, a oni insistiraju na solarima i vjetrenjačama koji su 100% strani tj uvozni, čovjek se zapita...
panzer
Posts: 12391
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Onaj ko ima para za bacanje , on će gledati da postavi te igračke na kuću.

Kaže mi jedan vlasnik solarne elektrane. Ja da sam znao da će cijena ići ovako gore- dole ne bih je ni pravio.
Mislio sam da će mi država uvijek plaćati 30 pf /kwh.

A ovo na kući su baš igračke.

Osim ako cijena struje građanstvu ne poraste za 50-100%.

Pošto politika ne smije dati saglasnost ni za poskupljenje od 5 % , ovo će ostati na nivou igrački.
brzi
Posts: 2789
Joined: 31 Jul 2012, 14:34

Re: Elektroprivreda BIH

Post by brzi »

"Posebno je naglasio kako samo u FBiH, kada se posmatra region, proteklih godina došlo do povećanja cijena struje. Osim toga, instaliranje solarnih panela i nije baš jeftino."

Zanimljivo da u ovom dijelu teksta ili izjave koji govori o cijeni struje uvijek bude neka greška, da li je do onog ko je izjavio ili do onog ko je napisao. Je li samo u FBiH poskupjela struja ili samo u FBiH nije poskupjela struja?
indikator
Posts: 214
Joined: 11 Jul 2021, 06:38

Re: Elektroprivreda BIH

Post by indikator »

Zaboravio sam napisati, od proslog ponedeljka sva tri bloka TE Kakanj su u pogonu, tj 450MW minus vlastita potrosnja cca 10-12%, ovo se nije cesto desavalo u zadnje 2godine a prije je to bilo uvijek tako u ljetnim mjesecima. Uglja ima dovoljno, o tome sam vec pisao, cijene na berzi rastu, tako da bi se vec ovaj mjesec trebalo osjetiti na mjesecnom izvjestaju.
montypython
Posts: 4062
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Elektroprivreda BIH

Post by montypython »

I šta je sad zadnje za onu podjelu dividende? Izvještaj nije usvojen, nije se glasalo o tačkama dnevnog reda, pa ni toj. Pretpostavljam da bi trebala biti nova skupština? I prije toga obavještenje u medijima da će biti. Samo što nema ničega.
Ili će možda ići na promjenu upravljačke strukture i možda na novu odluku sa promjenjenom dividendom?
panzer
Posts: 12391
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Trebalo bi za septembar da sazovu, smijene upravu i onda usvoje izvještaj.
Sitna buranija
Posts: 2296
Joined: 12 May 2016, 10:51

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Sitna buranija »

A što jednostavno ne smijene upravu i isplate im sve što moraju isplatiti? Nego, kao ne usvajaju izvještaj da bi fingirali razlog za smjenu, da bi ga naknadno usvojili, čime opet priznaju da razlog za smjenu nije postojao. Onda ih ovi tuže i šta smo svi dobili?
Sabur2
Posts: 1975
Joined: 16 May 2010, 01:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Sabur2 »

Pa promijenice malo izvjestaj i bice sve u redu.
Post Reply