Elektroprivreda BIH

panzer
Posts: 12391
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Ne bih se složio da je MMF veliko zlo.

Veliko zlo je politikantska vlada i premijer. Ako oni donose očajne odluke onda država ne ide u pravom smjeru.

U slučaju Srbije, MMF je pencilin za spas ERS. Sa četiri poskupljenja struje koja su morala doći i ranije, i u Srbiji a i kod nas, ERS će se stabilizivati u finansijskom smislu.

A ovo što su uradili HEPu u Hrvatskoj sa prirodnim plinom je za ozbiljnih sankcija vladi.
brzi
Posts: 2789
Joined: 31 Jul 2012, 14:34

Re: Elektroprivreda BIH

Post by brzi »

Sinoć gledam na njemačkom ZDF-u raspravu političara o ekonomskim problemima. Trenutno samo Rusija ima pad GDP-a i Njemacka nulu, svi su bolji od Njemacke a Kina i Indija su na vrhu sa 6,5 i 6%,.. Njemacka industrija je rasla na jeftinim energentima, prije svega ruskom plinu.
Zeleni i dalje insistiraju na obnovljivim izvorima energije i na toplotnim pumpama. Iz razgovora se jasno vidi da tu nema ni ekonomista ni energeticara. Upinjes se za nesto sto ne razumijes i niko ne objašnjava na koju obnovljivu energiju če raditi toplotne pumpe u januaru.
Tesko mi je kao liberalu priznati ali jedino se predstavnik desničarskog AFD-a borio za običnog covjeka.
montypython
Posts: 4062
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Elektroprivreda BIH

Post by montypython »

Desnica i ljevica nisu više ono što su bile, ljevica sve više kao da naginje totalitarizmu, u svim zemljama. Nema kulture dijaloga, drugačije mišljenje se cenzuriše i sankcioniše kao da je 1938. Njemačka je nekako simbol toga jer zbog onoga što zeleni rade (ali ne samo oni) ekonomija im je u teškoj poziciji. Pogasili su nuklearne elektrane, dobrim dijelom i TE, enormno forsirali tzv obnovljive izvore, električna auta, priče o klimatskim promjenama, nametnuli sankcije Rusiji koje su im se vratile kao bumerang. Dug im raste kao i inflacija. Firme se zatvaraju u hiljadama. Najavljivao sam im deindustrijalizaciju i slom ima par godina, čim sam vidio šta rade u Plandemiji, ali ni sam nisam očekivao da će ovako brzo ići. Zbog visokih troškova energije zatvaraju se proizvodni pogoni i premještaju u druge zemlje (npr U BiH što vidimo skoro na dnevnom nivou). Da ne govorim o milionima "izbjeglica" koje su uvezli od kojih će mnogi na budžet itd isl. Nije onda čudo da popularnost zelenih pada kao kamen a da AFDa strelovito raste jer ruku na srce jedini oni se svemu ovome protive. Nameću se silom toplotne pumpe i ogromni troškovi koji idu uz njih. Ovo ne može dugo jer će doći do sloma, ljudi već osjetno teže žive, traže se dodatni poslovi radi i po 12-14 sati na dan samo da se plate računi. A ide nova zima koja ne mora biti blaga kao prošla, nuklearke su pogašene, sa TE se varakaju, zatvore ih čisto radi medija i propagande pa ih uz mnogo manje pompe tajno otvore... Zato kažem, ova ESG i obnovljiva priča će se raspasti u Evropi za godinu dvije, a i EU sama neće dugo, tako da je bitno da mi ne pravimo neke dugoročne poteze i obaveze u tom smjeru, pogotovo energetske. Većina političara koja nama dolaze i daju "obnovljive" i "zelene" savjete biće pometena uskoro na njihovim vlastitim izborima. Ovo što se dešavalo u Francuskoj na ulicama nedavno dešavaće se uskoro po cijeloj Evropi kad standard počne dramatično padati, a već je počeo.
montypython
Posts: 4062
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Elektroprivreda BIH

Post by montypython »

https://indikator.ba/POLITIKA-I-DRU%C5% ... Buk-Bijela
Ovaj post je interesantan zbog jednog podatka u njemu. A to je da će kapacitet od 93 MW koštati 220 m eura. Odnosno 2,36 milona e po MW ili 4,7 miliona KM/MW.
Radi poređenja JP EPBiH ima 522 MW kapaciteta samo u HE. Kad bi neko to htio da kupi danas gotovo, platio bi dakle 522x4,7=2,5 milijardi KM. Drugim riječima samo hidroelektrane u JP BiH vrijede cca 80 po dionici. To ne računajući uopšte 1200 MW u TE i 48 MW vjetroelektrana.
Posebno je pitanje i da imaš te pare da napraviš kapacitet džaba ti sve ako nemaš rijeku na kojoj ćeš to izgraditi. A slobodnih rijeka više nema.
Ako bi npr uzeli nikad izgrađenu HE Vranduk za poređenje dobili bi još drastičnije podatke. HE Vranduk od 19,6 MW je bila procjenjena na 112 m KM, što je 5,7 miliona/MW (i to po cijenama prije 10 ak godina). To bi dalo vrijednost HE na Neretvi od 522x5,7=2,98 milijardi ili 93 KM po dionici. Bez TE kapaciteta u EP, bez VE, bez nekretnina, druge opreme, i bez ljudi, zaposlenika tj know how, bez goodwilla i naravno bez novca na računima. Sumnjam da bi sa tim uračunatim EP vrijedila ispod 6 milijardi odnosno cca 200 KM po dionici. Samo kao ilustracija uz navedeno, danas se prodalo 83 dionice po 12,91 KM.
panzer
Posts: 12391
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Ma nema šanse da ide ispod 6 miliona KM po MW. Prije izvjesnog vremena sam dijelom učestvovao u izgradnji jedne MHE i iako izgleda da su osnovni troškovi bili 4,5 miliona KM stvarni troškovi idu do 6 miliona.

Ovo na berzi ne treba ni komentarisati. Dok ove mujine budale prodaju još što ima ispod skrbnika.
Anoniman
Posts: 41
Joined: 26 Apr 2021, 05:29

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Anoniman »

panzer wrote: 07 Jul 2023, 07:02 Ne bih se složio da je MMF veliko zlo.

Veliko zlo je politikantska vlada i premijer. Ako oni donose očajne odluke onda država ne ide u pravom smjeru.

U slučaju Srbije, MMF je pencilin za spas ERS. Sa četiri poskupljenja struje koja su morala doći i ranije, i u Srbiji a i kod nas, ERS će se stabilizivati u finansijskom smislu.

A ovo što su uradili HEPu u Hrvatskoj sa prirodnim plinom je za ozbiljnih sankcija vladi.
Kako nije zlo,pitanje je kako ce drzava vratiti kamatu tj.novac koji nepostoji?
Tako sto ce dizati nove kredite i nove,na kraju se ekonomija mora slomoti a narod nece praviti protest nad MMF nego pred Vladom.
Znao je to Novalic,a zna to i Niksic bolje od nas.
Druga stvar MMF vrsi pritisak nad svime, a Vlada ce krenuti od smanjenja penzija do povecanja poreza.
Na kraju uz povecanje struje,vjerujem da bi to samo ubrzalo odlazak naroda iz BiH.
Da bi se povecala cijena struje,nije potreban MMF,potrebna je struka.
Medjutim nije realno povecati struju nekome ko ima mjesecna primanja 538 KM i onome ko ima 1500 KM ili vise.
Na kraju 15 milijardi KM stoji na racunima,umjesto da je u protoku ovaj novac ili u dionicama.
brzi
Posts: 2789
Joined: 31 Jul 2012, 14:34

Re: Elektroprivreda BIH

Post by brzi »

MMF je spas,..daju ti kredit pod povoljnim uslovima uz još jedan uslov da ispraviš grešku koja te dovela u situaciju da ti treba njihov kredit.
Dakle dvostruka korist.
A novi Zakon o električnoj energiji predviđa subvencioniranje socijalnougrozenih ali ne i onih koji bi da griju trospratnice toplotnim pumpama.
panzer
Posts: 12391
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Hoćemo li ubuduće umjesto crepova na kućama koristiti solarne panele? Set zakona koje je jučer usvojio Zastupnički dom Parlamenta FBiH će nam to omogućiti.

Kada ovi zakoni stupe na snagu, a za to je potrebno da budu usvojeni i u Domu naroda Parlamenta FBiH, svaki vlasnik kuće će moći na krov postaviti solarne panele i sam praviti električnu energiju za svoje potrebe. U ljetnim mjesecima, kada ima dovoljno sunca, moći će proizvoditi i višak, kojeg će isporučivati elektroprivredama. Na taj način će biti u mogućnosti da sebi umanje račun za struju u zimskim mjesecima, kada nema dovoljno sunca.

Osim toga, vlasnici stanova u stambenim zgradama moći će se udruživati i zajedno postavljati panele, kako bi svima omogućili određenu količinu struje iz vlastite proizvodnje
- To je usklađeno sa najnovijim trendovima u EU i već se na neki način koristi od lokalnih komapnija, a ovaj put potiče lokalne zajednice i građane da učestvuju u tom jako važnom segmentu energetske tranzicije. Daje im se mogućnost da, uz odgovarajuće poticaje, postanu aktivni učesnici na tržištu električne energije i na taj način se osiguraju od eventualnih neplanskih povećanja cijena električne energije, kazao nam je Mirza Kušljugićn predsjednik UO Centra za održivu energetsku tranziciju ReSET.
Posebno je naglasio kako samo u FBiH, kada se posmatra region, proteklih godina došlo do povećanja cijena struje. Osim toga, instaliranje solarnih panela i nije baš jeftino.
- Uz postojeće cijene struje, bez subvencija za instaliranje panela, to se ne isplati, odnosno povrat uloženog je za 10 do 12 godina. Međutim, ako bi se pristupilo podsticajima koji se primjenjuju u regionu, da se djelimično subvencioniraju investicije i efektivno povećanje cijena, onda bi se to isplatilo, jer bi onda povrat bio za sedam do osam godina, istakao je Kušljugić

Što se tiče amandmana HDZ-a, o kojima se mnogo govorilo, oni se odnose uglavnom na "tehničke" popravke zakona. Recimo, njima je predviđeno da period adaptacije postojećih operatera Elektroprivrede BiH i Elektropriovrede HZHB umjesto godinu traje dvije godine. Također, predviđeno je da stanovnici FBiH, koji ugrade solarne panele, moraju plaćati naknadu za korištenje distributivne mreže čak i kada je ne koriste, odnosno kada proizvode dovoljno struje za svoje potrebe.

Ono što bi mogli biti najsporniji amandmani, odnose se na obračun cijene struje kada potrošač prodaje svoje viškove operateru. Zakonom je prvobitno bilo predviđeno da cijena otkupa bude za 10 posto niža od tržišne. Međutim, iz HDZ-a su tražili i dobili ukidanje ovog ograničenja. Na taj način je omogućeno svakom operateru da dogovara cijenu otkupa sa svakim domaćinstvom, odnosno proizvođačem posebno.
..
brzi
Posts: 2789
Joined: 31 Jul 2012, 14:34

Re: Elektroprivreda BIH

Post by brzi »

Zanimljivo da se ne isplati ulagati ako je povrat 10 do 12 godina a da se Elektroprivredema ne dopusta ni takav povrat.
HDZ spašava Elektroprivrede, čuj 10% ispod tržisne,. Koje tržišne, kojeg trzista, u koje vrijeme.
Gdje je trosak prenosa?
Mirza bi da gura obnovljive preko leđa Elektroprivreda.
Trezvenjak
Posts: 129
Joined: 24 Jan 2023, 12:00

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Trezvenjak »

Povrat distributivne djelatnosti ep bih koji je zvanicno odobren je 0,4% i takav je vec 12 godina. Dakle, kad je drzavno je ok da se isplati za 250 godina, a kad je privatno onda je predugo cekat da se ulaganje vrati za 10 do 12 godina. Tako nasi parlamentarci i regulatori stite drzavnu imovinu u praksi. Zapravo se sve radi na tome da privatni kapital profitira na ustrb javnog interesa.
Post Reply