Elektroprivreda BIH
Re: Elektroprivreda BIH
I šta se desi kad ne usvoje,.. pišu drugi,.. ljepsi izvjestaj?
I god.izvjestaj i podjelu dividende
Kaže gospođa može se glasati za tu tačku iako nije usvojen izvještaj.
Kaže tako smo radili i ranijih godina. Odbijemo izvještaj a usvojimo dividendu.
Kao, vidite da se može.
Kaže tako smo radili i ranijih godina. Odbijemo izvještaj a usvojimo dividendu.
Kao, vidite da se može.
Uglavnom ,da rezimiramo..
Prvo polugodište je u minusu, navodno je normalno da je u minusu( osim prošle godine, kao ne treba nju računati).
Plan proizvodnje ,prodaje u dobiti do kraja godine ostaje realan i pripremaju se za to.
Na zalihama je 560.000 tona uglja. Čak i više od planiranog. Neće se zaletati sa potrošnjom odmah od jula jer su još malo oprezni ali u zadnjem kvartalu idu punom snagom.
Tako da sad imamo konačnu potvrdu da će dobit na kraju godine oko 115 miliona KM. Glavni potvrdio
Prvo polugodište je u minusu, navodno je normalno da je u minusu( osim prošle godine, kao ne treba nju računati).
Plan proizvodnje ,prodaje u dobiti do kraja godine ostaje realan i pripremaju se za to.
Na zalihama je 560.000 tona uglja. Čak i više od planiranog. Neće se zaletati sa potrošnjom odmah od jula jer su još malo oprezni ali u zadnjem kvartalu idu punom snagom.
Tako da sad imamo konačnu potvrdu da će dobit na kraju godine oko 115 miliona KM. Glavni potvrdio
-
Hajde da mu vjerujemo kad je glavni potvrdio mada meni nije jasno kako ikome može uspjeti biti u minusu kod ovakvih cijena na berzi i uz ovakvu hidrologiju. (Pričao sam već o duplo manjoj po kapacitetima EPCG koja na polugodištu ima dobit od 100 miliona Eura.) Ne sjećam se čak ni da su bili u minusu u prvom polugodištu ikad u zadnje vrijeme, da bi to bilo normalno kako kažu. Ako se pod "u minusu" smatra gubitak a ne manja proizvodnja od očekivane. Ali eto hajda da ne budem negativan i da vjerujemo da znaju šta rade i da će održati riječ i napokon preći tih 100 m na kraju godine.
Namjerno sam pitao da li je plus ili minus. Nisam tražio konkretnu cifru. I kaže minus. Ali eto može se sačekati još par sedmica pa ćemo znati. Ostavljam mogućnost da nisu evidentirane sve stavke ostalih prihoda pa da ih on nema dostupne niti uračunate iako je minimalna šansa jer trebalo bi da ima preliminarni bilans u svakom trenutku.
I potvdio je da će sigurno do kraja godine imati planirano.
Imao sam još par pitanja za trejding sektor ali ti odgovori nam investiciono ne znače ništa pa ne bih sad pisao o tome.
Iznenadio se kad sam spomenuo program socijalnog zbrinjavanja zaposlenih po rudnicima. To je bilo pisano u tekstovima vezano za štrajkove rudara.
Kaže ne postoji to. Tako da ne bi trebalo biti dodatnih odliva kako sam mislio.
Jedino što sam ga zaboravio pitati za revitalizaciju bloka 6 u TZ. Koliko sam vidio, blok ne radi. Jedino 5 radi.
I potvdio je da će sigurno do kraja godine imati planirano.
Imao sam još par pitanja za trejding sektor ali ti odgovori nam investiciono ne znače ništa pa ne bih sad pisao o tome.
Iznenadio se kad sam spomenuo program socijalnog zbrinjavanja zaposlenih po rudnicima. To je bilo pisano u tekstovima vezano za štrajkove rudara.
Kaže ne postoji to. Tako da ne bi trebalo biti dodatnih odliva kako sam mislio.
Jedino što sam ga zaboravio pitati za revitalizaciju bloka 6 u TZ. Koliko sam vidio, blok ne radi. Jedino 5 radi.
Još sam se sjetio, za 2022. računali su taksu od 147 KM po toni CO2. Ne znam da li oni sebi i to računaju kao "realni" trošak.
Gdje god šta ima da sebi umanje dobit to će uraditi.
Direktor za finansije je obrazlagao stavke poslovanja pa nas je sve uspavao. Odmah nakon što je on završio gospođa ispred vlade FBiH koja je ujedno i vodila skupštinu je upitala ima li ko kakvih primjedbi ili pitanja pa niko ništa ne upita i odmah pređe na glasanje.
Nakon par minuta mi upali da sam trebao pitati je li se moralo otpisati 140 i kusur miliona KM ali je bilo kasno.
Gdje god šta ima da sebi umanje dobit to će uraditi.
Direktor za finansije je obrazlagao stavke poslovanja pa nas je sve uspavao. Odmah nakon što je on završio gospođa ispred vlade FBiH koja je ujedno i vodila skupštinu je upitala ima li ko kakvih primjedbi ili pitanja pa niko ništa ne upita i odmah pređe na glasanje.
Nakon par minuta mi upali da sam trebao pitati je li se moralo otpisati 140 i kusur miliona KM ali je bilo kasno.
Mene interesuje jel bilo govora o novoj upravi EpBiH,barem je to zelja avaza mada i nove VFBiH.
A drugo u kojem pravcu ce ici EpBiH,vidimo Zenicki rudnik je u teskoj situaciji a i ostali su na malo boljem levelu.
I nadam se da su dionicari dobili ono sto su ocekivali,jer to je i jedan od ciljeva - dividenda.
A drugo u kojem pravcu ce ici EpBiH,vidimo Zenicki rudnik je u teskoj situaciji a i ostali su na malo boljem levelu.
I nadam se da su dionicari dobili ono sto su ocekivali,jer to je i jedan od ciljeva - dividenda.
-
Ne bi me čudilo da to računaju kao neki virtuelni trošak. Svi ti energetski forumi i paneli o zelenoj tranziciji su namjenjeni da uvuku lokalne u tu priču i ispiru im mozak uključivo i menadžere u EP. Mislim da je priča da će se uvesti karbonske takse na emisiju za nekoliko godina (iako ja lično vjerujem da će se čitava zelena priča raspasti do tada) pa da se psihološki pripreme (a i da pokažu gospodarima da su na njihovom putu) počeli su interno obračunavati te takse i prije roka. Mislim da bi taj novac trebao da služi kao interni fond za ulaganje u"obnovljive". Ako je tako onda je stvarna dobit još veća i od onoga što smo misili, dakle nije smanjena samo za onaj otpis rudnicima već i za to interno odbijanje takoreći amortizaciju br 2. Što bi značilo da se novac slijeva na račun firme ali se ne prikazuje kao dobit, ako sam ja to dobro razumio. I još jedna stvar, šta je onda sa onom standardnom amortizacijom? To bi trebalo da budu pare za obnavljanje postojećih kapaciteta ali s obzirom da ne namjeravaju graditi zamjenski blok 7 ni praviti ništa novo na fosilna goriva (a tu bi trebalo da je glavna masa amortizacije) gdje onda idu onih čini mi se 150 m godišnje za amortizaciju? Amortizaciju čega? Plus ovaj gorepomenuti fond za obnovljive. Pa onda nije čudo da imaju stotine miliona na računima i imaće još više a na papiru nema dobiti. Ispada da oni mogu godišnje praviti po jednu npr VE Bitovnja od 90 MW vrijednu 200 m KM od vlastitih sredstava, bez kredita. Ili još lakše npr HE Vranduk. Za stotinjak miliona. Samo što niti šta prave niti dividendu dijele, odabrali su neki misteriozni novi put slaganja para na kamaru bez cilja i svrhe.