Elektroprivreda BIH

Sitna buranija

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Sitna buranija »

Hajde ba Monty, baš si tvdroglav u tim svojim teorijama konspiracije. To o čemu ti pričaš se dešavalo kada su iz fondova rasprodavali u bescijenje sve najlikvidnije dionice, pa i tu elektroprivredu po 8-9 KM. A i tada je mogao uskočiti ko je htio, ali je glavnina otišla onima kojima je namijenjena. Ovo sada se vjerovatno dio tih povlaštenih koji su kupovali po 8-9 KM pokušava riješiti ovih dionica po kojoj god cijeni pa i po 13 KM po kojoj će svakako zaraditi, kako bi došli do keša jer ako su pod istragom dionice bi mogle biti blokirane. Ipak je keš lakše sakriti...
Uglavnom, nema logike da su ovo kao neke dogovorene trgovine a ostalo više neprodatih dionica, nego što je prodato. A i ono što je prodato je urađeno kroz nekoliko transakcija od kojih je najveća bila 720 dionica u komadu...
montypython

Post by montypython »

Tvoja teorija mi je još manje vjerovatna. Sumnjam da će iko ko je kupio po 9 ili 10 prodavati po 13 da bi "zaradio." To se i radilo da se zaradi 1000 % a ne 30. A "povlašteni" da se nečega rješavaju u panici ne bi to rastaljivali po par hiljada kom godinu i više, mrcvareći berzu da ja i ti o tome pričamo a Sipa gleda. Zovnuli bi svog dežurnog poduzetnika i ovaj bi to kupio odjednom. Ne vidim ja neke žurbe ovdje, da im je ko želio blokirati išta, davno bi to uradio, to i jeste smisao blokiranja. Po meni je ovo ona ista priča koja traje godinama, ništa novo. Obaraju oni cijenu JPESR svjesno, još od 25 KM a možda i prije, nikakve tu teorije zavjere nema, samo lopovska praksa. A drugo je to da tebi sve što se ne poklapa s tvojim viđenjem liči na tvrdoglavost. Kako se u tvoju teoriju uklapa postavljanje prodajnog naloga po cijeni značajno nižoj od dotadašnje, svaki put, preskačući nekad i po čitavu marku?
brzi

Post by brzi »

Istina je vjerovatno na pola puta. Kad se trgovalo 2018. po cijenama oko 9 KM bilo je tu mnogo dogovorenih transakcija odnosno neki ljudi su znali da će ići na prodaju veće količine po toj cijeni pa su imali spreman novac i spremne naloge, jer ipak je tu bilo jako puno kupovnih naloga po 5000 dionica ili 3000 dionica a malo je ljudi koji imaju 30 ili 50 hiljada na računu i da ih mogu sutra pretvoriti u dionice.
Pogotovo što se i poslije objave o prijedlogu za dividendu trgovalo u velikim količinama.
Sad se prodaje bilo kome, jer svi koji su imali namjeru da kupe su već odavno kupili.
Ja sam evo kupio daleko više nego što sam planirao.
Ali kao što smo već puno puta rekli samo je još jedan prodavac, kad presuši kao što je presušilo na BH Telekomu onda će konačno krenuti oporavak, bez obzira na rezultate Elektroprivrede.
Dejan118

Post by Dejan118 »

Mozda drzava ovo obaranje cijene svjesno dopusta da bi izvrsila nacionalizaciju kompanije i vratila je u 100% drzavno vlasnistvo za male pare.
brzi

Post by brzi »

Poslije 20 dana nerada i deset dana rada, rudari rudnika Zenica ponovo obustavili proizvodnju.
Traže slijedeću nezarađenu plaću.
Ako će im popustiti poslije 15 dana obustave ne vidim razlog zašto im ne daju odmah novac pa da iskopaju bar za pola plaće a ne za četvrtinu kao ovaj mjesec..
montypython

Post by montypython »

Dejan118 wrote: 27 Jun 2023, 15:15 Mozda drzava ovo obaranje cijene svjesno dopusta da bi izvrsila nacionalizaciju kompanije i vratila je u 100% drzavno vlasnistvo za male pare.
Sumnjam da postoji iko u državi ko brine za njeno vlasništvo kao i koliko će se para platiti za bilo šta. Da jeste ne bi kilometar autoputa plaćali kao u Njemačkoj niti bi ministri kupovali službena auta preskupa i za Norvežane. Svejedno je njima da li bi tih 3 miliona dionica platili 100 miliona ili 500. Plus ako među ovih 10 % ima gorepomenutih VIPovaca to je interes koji će se braniti, ne državni. Uz sve, kad bi i došlo do toga da država hoće da otkupi nazad svojih 10 % (ili da neko izvana privatizuje sve) mislim da polazna cijena ne bi bila tržišna nego minimum knjigovodstvena tj sad cca 100 po dionici. Tako da su sva obaranja uzaludna ako je to motiv.
montypython

Post by montypython »

brzi wrote: 27 Jun 2023, 16:26 Poslije 20 dana nerada i deset dana rada, rudari rudnika Zenica ponovo obustavili proizvodnju.
Traže slijedeću nezarađenu plaću.
Ako će im popustiti poslije 15 dana obustave ne vidim razlog zašto im ne daju odmah novac pa da iskopaju bar za pola plaće a ne za četvrtinu kao ovaj mjesec..
Pomalo postajem sklon ovom dole razmišljanju. Za državu bi naravno bilo bolje da ima i rudnika i TE i jeftine struje ali za dioničare i samu kompaniju i nisam siguran. Jesam protiv ovih globalista i budalaština sa zelenom tranzicijom, karbonskim otiskom i sl, ali rudari I njihove vođe kao da sami svjesno rade na svom ukidanju, režu granu na kojoj sjede i to već neko vrijeme.
Mislim da bi za nas kao dionicare Elektroprivrede BiH bilo dobro da se TE pogase već sutra. Imali bi proizvodnju iz HE i sto nedostaje struje to bi se kupovalo a cijenu uvozne struje bi platili ili građani ili drzava.
montypython

Post by montypython »

https://adria.tv/vijesti/ekonomija/djuk ... iona-eura/
Dobit EP Crne Gore oko 100 m eura za pola godine. Što bi bilo 200 miliona eura na godišnjem nivou ili pretvoreno u KM 400 miliona. Da uporedimo sa EP BiH koja je 2 x I više veća po kapacitetima (Epcg ima samo 2 HE i jednu TE). Kad bi JPESR poslovala jednako uspješno/optimalno trebala bi imati dobit od 800 miliona KM. Je li sada jasno koje se rezerve tu kriju ili koji je nivo nesposobnosti., nemara, neznanja, pljačke, šta god.
brzi

Post by brzi »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/termoel ... /230628055

Ne samo da pisu,.. nego i lažu. Otkud aktivistima lova da svaki dan plate bar po jedan članak.
U prvih 5 mjeseci ove godine u TE Elektroprivrede BiH utrošeno 646.000 tona uglja manje. Proizvedeno uglja 231.00 manje,.. to bi trebalo da znaci da su raspoložive količine ili zalihe veće za 400.000 tona.
Pod uslovom da su nabavke iz Stanara iste.
Last edited by brzi on 28 Jun 2023, 15:55, edited 2 times in total.
Trezvenjak

Post by Trezvenjak »

O tom sam nedavno pisao. A pitanje je hoce li ep bih imat dobit sa pola godine, jer ako si na domacinstvima los 70 miliona km za 6 mjeseci, nije to lako nadoknaditi
Post Reply