Elektroprivreda BIH

brzi

Re: Elektroprivreda BIH

Post by brzi »

https://www.klix.ba/biznis/privreda/nlb ... /230623098

Toliko aktivnosti kao da se globalni problem rješava u BiH.
Toliko aktivnosti kao da se TE gase 2025 a ne 2050.
Šepić rece da banke imaju spremnih 3 milijarde za investicije u obnovljive.
Super,..
panzer

Post by panzer »

Banke će finansirati svašta samo da zarade. Ovdje samo prate trend.
I imaju instrumente naplate. Njih ne interesuje kako će proći onaj što uzima kredit.
panzer

Post by panzer »

Pojačavaju proizvodnju u termoelektranama. Ovo je pojačanje od EPBIH( TE Gacko je van mreže). Da li je već priprema za drugu polovinu godine.
indikator

Post by indikator »

https://geolp.ba/2023/06/19/odluka-o-po ... og-oglasa/

Ovi su pokusali iskoristit guzvu ali im nije uspjelo :D
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Sitna buranija wrote: 13 Jun 2023, 01:01
montypython wrote: 12 Jun 2023, 23:03 Jeste taj prodajni od 13 možda stajao 3 sata, ali po sjećanju, glavni dio od 7-8 hiljada je otišao vrlo brzo. Nemam sad podatke pred sobom. Kad bi ona moja prva pretpostavka bila tačna idealno bi se slagalo s njom da povezani pajdaši zgrabe njima namjenjeno odmah a da ostave par hiljada kom da grickaju mali investitori još par sati da se stvori iluzija da je mogao kupiti ko god je htio i da se ne radi o dogovorenoj manipulciji. Što ne mora značiti da istovremeno nije rijeć i o namjernom spuštanju cijene zbog istrage o prethodnim spuštanjima kao i o tome da im trebaju pare hitno. Moguće da ima svega od nabrojanog. Samo se ne mogu oteti utisku da ne može još dugo ovako.
Ovo kada je bio promet 10.000 komada neki dan, to je urađeno kroz 25 transakcija. Mislim da je bila samo jedna transakcija od 1000 ili 1500 komada, a ostale su bile dosta manje. Bilo je najmanje 3000-4000 hiljade komada na kupovini po 13, ali je vjerovatno još toliko bilo u kanalu, ono kada ljudi kažu svom brokeru "zovi me ako se pojavi na prodaji". A prije nekoliko godina, ono kada se rasprodavalo ispod 9 KM, je znalo biti u jednoj transakciji 5000 komada.
Monty evo ti prilike da uzmeš po 13 koliko ti duša želi. Nije nikakva konspiracija, jednostavno puštaju da dođu do keša. Valjda im je keš lakše sakriti ;)
montypython

Post by montypython »

Ma puštaju oni, samo je opet bilo vidljivo da im baš i nije stalo do cijene. Najniža prodajna prije njihove ponude je bila 14 a nisu ni pokušali prodati po npr 13,75 KM koliko su bile zadnje transakcije, nego su se odmah sjurili na 13,2 pa onda na 13,00. Kako su znali da im onaj ko je kupio na 13,2 ne bi kupio na 13,75 da su probali? Ili 13,5. Pa naravno, nisu znali i nisu ni pokušali. Nakon dvadesetak dana (pretpostavljam da su isti oni koji su prodali 10000 kom 07 juna) odluče se ponovo i onda im puno čekati sat ili dan na 13,75 i time svjesno izgube 2-3 hiljade KM. Nema logike.
Po meni ni to što nije sve kupljeno odjednom ne dokazuje da kupac i prodavac nisu uvezani. Možda upravo zato nije ni kupljeno sve odjednom. Da dokažu da nisu uvezani. Znaju da ovim unose nemir u sitne investitore i da možda neće biti kupca ni po niskim cijenama jer su stvorili psihologiju da mogu biti još niže. A to je upravo ono što im treba da se ovo odradi. A da neko "neuvezan" ovo i kupi nije im problem. Ima na lageru još bar 350 hiljada kom, doći će glavnina do koga treba.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Pa evo si ih mogao testirati i probati kupiti npr. 3000 komada po 13 KM, da im poremetiš tu neku šemu. Ali, evo nisu mogli ni po 13 KM prodati a ne po 14 KM. Stvorili su atmosferu da će prodati po bilo kojoj cijeni i sada oni koji bi dokupli neće da daju ni 13 KM, jer vide da je ovima nužda da se riješe ovih dionica kako god. A kada je nužda, onda cijena mora biti niska. A oni bi morali sada čekati najmanje 3-4 mjeseca i nikako ne puštati dionice na prodaju, da bi se stekao dojam da je to gotovo i da nema više jeftinih dionica. Ali im se žuri, očito smatraju da nemaju toliko vremena na raspolaganju...
montypython

Post by montypython »

Da sam ja u nekom fondu i imam 400 hiljada kom nečega i baš mi pare trebaju hitno, ne bi to ovako radio. Nazvao bih telefonom institucionalnog većeg investitora ili nekog od većih poduzetnika s parama, dogovorio sastanak i prodao velike pakete blokovskom transakcijom. Ili neblokovkom, nebitno. Sigurno bi menadžeri ostalih fondova jedva dočekali da ojačaju portfolio i kupe po 20-30 KM ono što će vrijediti 70 ili 100. Mogao bi sve prodati za dan. Ali ne, cilj nije doći do što više novca nego svojima (rodbina, prijatelji, VIP ovci koji će uzvratiti uslugu, jataci rastaljivači...) ponuditi po što niže. I onda je idealno ovo, bacati po nekoliko hiljada kom na nelikvidno tržište gdje imaš ukupno 5-10 kupaca u državi koji znaju koliko nešto vrijedi a tih 5-10 malih zbirno nema novca da kupi 5 000 kom za dan. I to oni znaju, I to je sve.
A za ovo:
Pa evo si ih mogao testirati i probati kupiti npr. 3000 komada po 13 KM, da im poremetiš tu neku šemu
A kako ti znaš kad je kupujem a kad ne, i koliko? I zašto bih ja trebao imati slobodnih 39 hiljada KM?
montypython

Post by montypython »

A i zašto bi mali išta kvarili kad to ne rade nadležni organi? Pa to je malima jedina prilika koju će imati u životu da, sticajem okolnosti, kupe nešto za petinu realne cijene.
Post Reply