panzer wrote: ↑15 Jun 2023, 08:57
... Realno su mogli proizvoditi više u termoelektranama jer su imali uslove
ali treba se držati godišnjih proizvodnih planova.
Tako da ne treba iznenaditi ako u finansijskom smislu rezultat u prvom polugodištu bude svima razočaravaju a da na kraju godine bude ostvareno preko 100 miliona KM dobiti.
Iskreno se nadam da je to razlog, da nije izvozio jer se držao plana. Ja sam mislio da plan služi da imaš neki realni okvir za procjenu budućeg poslovanja. A ne gvozdeni okvir koji te sputava i kojeg se slijepo držiš. Ako ti se desi da imaš znatno bolju hidrologiju nego inače, ne vidim razlog zašto ne bi iskoristio priliku pa izvezao i zaradio jer su cijene na berzi iako su pale ipak značajno više nego prethodnih godina. Moglo se tu zaraditi 50 i više miliona lagano. E sad ako je želio da jaaako poveća rezerve uglja da bi imao municije da termoelektrane rade jače u drugom polugodištu to može zvučati opravdano ali ipak se postavlja pitanje zašto ne rade i u prvom, zašto nema uglja kad ga je bilo desetinama godina itd isl.
I dodatno pitanje, kako očekivati izvoznu ofanzivu u drugom polugodištu u situaciji kad znamo da ide ljeto i praktično pauza kod HE od možda i 4 mjeseca a u planu je još i taj remont kotla bloka 6.Tješi to što su se držali plana do u fening kad je u njemu bila pozitivna nula da vidimo hoće li sad kad je planirano 100 m dobiti.
U mojim očima imaju samo jedno opravdanje a to je ako znaju nešto što mi ne znamo, npr da imaju zaključen neki ugovor za isporuku po izuzetno visokim cijenama u drugom polugodištu pa su se čuvali da se ne troše u prvom. Ali evo polugodište se približava pa vidjećemo. Međutim u svakom slučaju previše je tu natezanja, čekanja, uzimanja zaleta i sl. Oni bi sa prihodom od 1,3 milijarde morali imati dobit od bar 150-200 miliona svake godine, gdje bi 100 m trebao biti neki apsolutni minimum čak i za lošu godinu, za sve ispod toga nema nikakvog opravdanja.