. U Bosni i Hercegovini ne postoji organizirano tržište i zbog toga je u ovdje izuzetno komplicirano poslovati. Energiju preuzetu od neovisnih proizvođača iz obnovljivih izvora energije teško možete plasirati kupcima u BiH i prisiljeni ste je izvoziti. Troškovi prekograničnog prijenosa električne energije su teško predvidivi i to je jedan od rizika kod formiranja cijene prema neovisnim proizvođačima iz obnovljivih izvora. Vjetar, sunce pa i mini hidroelektrane su neupravljivi izvori energije, ako izuzmemo opciju svođenja proizvodnje na 0, i potrebno je kontinuirano usklađivanje tržišne pozicije. Zbog nepostojanja organiziranog tržišta u BiH uveliko je otežano usklađivanje tržišne pozicije i to je drugi teško predvidiv rizik. To su možda i ključni razlozi zbog kojih će proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora imati lošiju finalnu cijenu za svoj proizvod u odnosu na istog takvog proizvođača u Hrvatskoj i u Srbiji.
Elektroprivreda BIH
Re: Elektroprivreda BIH
https://www.ekapija.com/news/4255291/bl ... rading-bih
-
Ovo kada je bio promet 10.000 komada neki dan, to je urađeno kroz 25 transakcija. Mislim da je bila samo jedna transakcija od 1000 ili 1500 komada, a ostale su bile dosta manje. Bilo je najmanje 3000-4000 hiljade komada na kupovini po 13, ali je vjerovatno još toliko bilo u kanalu, ono kada ljudi kažu svom brokeru "zovi me ako se pojavi na prodaji". A prije nekoliko godina, ono kada se rasprodavalo ispod 9 KM, je znalo biti u jednoj transakciji 5000 komada.montypython wrote: ↑12 Jun 2023, 23:03 Jeste taj prodajni od 13 možda stajao 3 sata, ali po sjećanju, glavni dio od 7-8 hiljada je otišao vrlo brzo. Nemam sad podatke pred sobom. Kad bi ona moja prva pretpostavka bila tačna idealno bi se slagalo s njom da povezani pajdaši zgrabe njima namjenjeno odmah a da ostave par hiljada kom da grickaju mali investitori još par sati da se stvori iluzija da je mogao kupiti ko god je htio i da se ne radi o dogovorenoj manipulciji. Što ne mora značiti da istovremeno nije rijeć i o namjernom spuštanju cijene zbog istrage o prethodnim spuštanjima kao i o tome da im trebaju pare hitno. Moguće da ima svega od nabrojanog. Samo se ne mogu oteti utisku da ne može još dugo ovako.
Gledam tu trgovinu 2017. i 2018. godine i tu je jasno da postoji dogovorena trgovina. Ako ima dana u kojima je jednom transakcijom trgovano 62 hiljade dionica pa onda 28 hiljada pa 24 hiljade pa ponovo 62 hiljade i jako mnogo transakcija od 2 ili 3 hiljade.
Od 4. do 6. jula 2018. trgovano skoro 65.000 dionoca na 8,79 KM iako je zvanično objavljeno 4.7. da postoji prijedlog isplata dividende veće od 2 KM.
Od 4. do 6. jula 2018. trgovano skoro 65.000 dionoca na 8,79 KM iako je zvanično objavljeno 4.7. da postoji prijedlog isplata dividende veće od 2 KM.
-
To mi zvuči upravo kao da je prodaja i obavljena samo da bi kupac uz nisku cijenu dobio i dividendu. Odnosno da prodavca uopšte ne zanima novac nego isključivo dobrobit kupca.
Tada se pričalo da su Hrkači koji su kontrolisali herbos i crobih prodavali jer su imali finansijskih škripaca. Ali nije definisano na koji način je to odrađeno. Jer prodajom iz fonda pare bi ostajale u fondu. Bar ja nisam primjetio da je kasnije fond kupljeio nešto što je bilo u njihovom vlasništvu.
Možda je dovoljno bilo uzeti tu dividendu a kasnije prodati dionice po nešto višoj cijeni.
Ali, evo gledam ta dva fonda, oni su ipak kupovali u tom periodu.
Možda je dovoljno bilo uzeti tu dividendu a kasnije prodati dionice po nešto višoj cijeni.
Ali, evo gledam ta dva fonda, oni su ipak kupovali u tom periodu.
između 1.7.2018. i 20.07.2018. trgovano sa oko 75.000 dionica a promjene u prvih 10 su CroBiH +7.000, Prevent invest + 15.000 i skrbnički -7000.
Dakle glavnina trgovine van prvih deset.
Dakle glavnina trgovine van prvih deset.
U maju 2017 prodano je 62000 komada i u avgustu isto tako. Ali sad mi teško zavraćati da vidim od koga je otišlo.Uglavnom i 2017. i 2018. su se naveliko razbacivali. Ova godina je još uredna.
-
Sjećam se toga jula 2018. kada sam zvao svog brokera i pitao šta se dešava, kaže on da neko pušta. Može li se kupiti? Kaže može. I ja uzeh nekoliko stotina komada. Nisam bio u tom momentu likvidan. Inače bih uzeo puno više. Ali je taj dan urađeno nekoliko većih transakcija, a ovo ostalo sve po par stoja ili nešto malo više. S druge strane, ovo sada su uglavnom male kupovine gdje ljudi vjerovatno dokupljuju, kao što sam i sam uradio.brzi wrote: ↑13 Jun 2023, 06:42 Gledam tu trgovinu 2017. i 2018. godine i tu je jasno da postoji dogovorena trgovina. Ako ima dana u kojima je jednom transakcijom trgovano 62 hiljade dionica pa onda 28 hiljada pa 24 hiljade pa ponovo 62 hiljade i jako mnogo transakcija od 2 ili 3 hiljade.
https://www.faktor.ba/vijest/elektropri ... -km-302335
A pošto nisu iskoristili pare za autoput mogli bi opet povući, bar da krenu od Tuzle.
A pošto nisu iskoristili pare za autoput mogli bi opet povući, bar da krenu od Tuzle.
Dokuplju svi pomalo i time smanjuju prosijecnu cijenu po kojoj su kupovali.Sitna buranija wrote: ↑13 Jun 2023, 12:02Sjećam se toga jula 2018. kada sam zvao svog brokera i pitao šta se dešava, kaže on da neko pušta. Može li se kupiti? Kaže može. I ja uzeh nekoliko stotina komada. Nisam bio u tom momentu likvidan. Inače bih uzeo puno više. Ali je taj dan urađeno nekoliko većih transakcija, a ovo ostalo sve po par stoja ili nešto malo više. S druge strane, ovo sada su uglavnom male kupovine gdje ljudi vjerovatno dokupljuju, kao što sam i sam uradio.brzi wrote: ↑13 Jun 2023, 06:42 Gledam tu trgovinu 2017. i 2018. godine i tu je jasno da postoji dogovorena trgovina. Ako ima dana u kojima je jednom transakcijom trgovano 62 hiljade dionica pa onda 28 hiljada pa 24 hiljade pa ponovo 62 hiljade i jako mnogo transakcija od 2 ili 3 hiljade.