Elektroprivreda BIH

panzer
Posts: 12405
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Opet mi nema logike. Čemu silovanje tržišta ovakvim nalozima. Jer sve se može uraditi i na višoj cijeni ili periodično ako je više ili manje potražnje kako cijena oscilira.
Jer cijelo vrijeme, udaraj udaraj dok cijena ne padne ispod 16 KM pa onda ispod 14 KM. Pa ako je tolika muka stavi sve što imaš na 5 ili 8 KM i rasprodaj to. A ne konstatno 500-1000 komada.
A očito da je muka, jer niko od njih neće da 10-12 mjeseci prestane prodavati. Cijena bi se sama korigovala naviše i oni sami bi imali više prostora za prodaju.
slavuj
Posts: 1982
Joined: 19 Sep 2013, 11:29

Re: Elektroprivreda BIH

Post by slavuj »

Ja o svemu ovome imam malo drugačije mišljenje.Ovakva trgovina je zapravo baš cilj ovih rasprodaja.Bitno je obezbjediti da se trguje u kontinuitetu,i u glavnom po sve nižim cijenama.Treba dakle ostaviti utisak da je to normalna trgovina ,ne samo za ovu dionicu.
Nekakav dobro plačeni sudski vještak mora imati argumente da su one velike rasprodaje ,naručito baš ovih dionica,bile samo rezultat berzanskih kretanja,
Naime,ja i dalje vjerujem da će sav ovaj kriminal na berzi,posebno izvlačenje gotovine iz fondova,,biti procesuiran.I to uskoro.
Danas ste mogli vidjeti da uvrnuti na naslovnoj strani traži procesuiranje Novalića za pljačku FDS.To je stvarno bila velika pljačka,rame uz rame sa ovom pljačkom fondova.Meni se čini da je sve to uvezano.Jer to fatanje firme u slobodnom padu nije mogao skontati sam Novalić.Neko mu je tu pomagao.Valjda to uskoro saznamo.Povelik je broj onih kojima odbrana mora počivati na nerealno niskim cijenama dionica bar nekoliko emitenata.I u što dužem periodu.
A kada se nešto radi u cilju spašavanja Vojnika M,ili čitave vojske,onda ništa nije skupo!
panzer
Posts: 12405
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

To je ono što me kopka, ali ako prodaju stranke koje su povezane onda se opet stvara samo "privid" trgovine. E sad obično se nađe "kooperativan" sudski vještak iako je očito da 80% prometa i transakcija prođe preko povezanih lica.
Na ovako nelikvidnom tržištu, odradi se 40 transakcija a promjeni se za 2 ili 3 vlasnika od ukupnog broja dioničara. Ili ovih 25 prošlosedmičnih transakcija u jednom danu.

S tim da prodaja nije bitna. Na kupovini bezvrijednih dionica se trebaju zasnivati sudski predmeti protiv uprava fondova i muje kao organizatora kriminalnog poduhvata.
brzi
Posts: 2798
Joined: 31 Jul 2012, 14:34

Re: Elektroprivreda BIH

Post by brzi »

Mislim da nije bilo povezanih trgovina. Ili djelimično.

Sjećam se da sam 2018. čak i poslije objave da će biti dividenda uspio kupiti preko 1000 dionica ispod 9 KM.
Njima je bitno da prodaju, da dođu do novca, dionice Elektroprivrede su samo brojke koje imaju vrijednost tek kad se prodaju.
Tako je bilo i sa BH Telekomom dok nije presušilo.
Markodj
Posts: 159
Joined: 28 May 2021, 18:39

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Markodj »

Da li neko možda ima koliki je iznos dividendi u zadnjih 12 godina na JPESR-BIH
panzer
Posts: 12405
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Ja mislim oko 4 KM ukupno.
I trebala bi nam tema sa tabelama isplata emitenata.
montypython
Posts: 4066
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Elektroprivreda BIH

Post by montypython »

Ne bih ja bio baš tako siguran da nije bilo povezanih trgovina i da je suština samo da se uzme novac od prodaje. Neko je rekao da je dan prije transakcije uočen interes da se kupi po 13 I to bez postavljenog naloga u tom trenutku. Neko je očito nešto znao. Osim toga, dan ranije išla je transakcija po 14,1 a danima prije je stajao kupovni nalog po 14 koji se nije realizovao jer su prodavci bili na 15 i više i 14 im je očito bilo prenisko. A onda se neko odluči da ne pokuša prodati svojih 10000 po npr 14.8 ni po 14.5 ni po 14.1 koliko je išlo dan ranije nego ode čitave 2 marke ispod dotadašnje ponude. Nije ga ni zanimalo da li možda neko na kupovnoj strani nije ni postavio nalog a čeka veću količinu a kupio bi i po 14,5 da se pojavi. Kada se kupuje kupci se pripetavaju u fening (za nešto što realno vrijedi bar 40 KM više) a kad neko proda propuštajući I da pokuša zaraditi 15-20 hiljada to bi trebalo biti normalno? Nije mi neki dokaz da nije dogovor ni to da i poneko sa strane uspije kupiti u takvim slučajevima. Pretpostavljam da prodavač zna da je tržište preplitko da akumulira 10 hiljada u pola sata i da će glavnina robe stići "na željenu adresu". Možda mu čak i odgovara da nešto sitno kupi i neko ko nije uvezan da se stekne privid da nije manipulacija. Jer inače, da bi prodavao ovako kako ovi rade stvarno bi morao biti u stanju krajnjeg očaja. Ne mogu naravno biti 100% siguran, međutim istražni organi lako bi utvrdili ima li među kupcima povezanih lica (rodbina, jataci, trgovina interesima) sa prodavcem, tokove novca i sl. A kazna bi trebala biti značajno oštrija za ponovljeno djelo.
montypython
Posts: 4066
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Elektroprivreda BIH

Post by montypython »

Nije potpuno isključeno ni ovo Slavujevo da se prodaje napamet namjerno nisko samo da bi advokat odbrane u sudskom procesu koji slijedi imao argument da je ono prethodno prodavano nisko jer je tako tržište diktiralo, pa dalje razvodnjavaju cijenu da bi im ta priča držala vodu. Međutim takav "dokaz" odmah pada u vodu samim tim da ga kreira sam optuženi ili povezana lica što je lako utvrditi.
Sitna buranija
Posts: 2306
Joined: 12 May 2016, 10:51

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Sitna buranija »

Ja nedavno primjetih na ovom forumu da ova povremena puštanja po nekoliko hiljada dionica po 13 KM samo dodatno ubijaju trgovinu između tih rasprodaja. Jer, svi mi ovdje očekujemo da će skrbnik opet pustiti blok od 7, 8 ili 10 hiljada komada po 13 KM, i zašto onda kupovati skuplje? I to je problem. Tako je bilo 2016.-2018. i na telekomu. A te količine koje su u međuvremenu realizovane po 14 KM nisu značajne. I neki dan je svako mogao kupiti po 13 KM, jer je na prodajnoj strani stajao nalog po 13 KM duže od sata.

Kada su rađene one rasprodaje po 8,75 i 8,79 prije nekoliko godina (mislim da je tada Herbos puštao, ali nisam siguran), svako je mogao kupiti. I bilo je puno malih transakcija, ali mali broj onih od po par desetina hiljada komada, a one su činile možda preko 80% ukupne prometovane količine. E to su bila ta njihova prebacivanja povezanim licima. A sada su sve male transakcije, možda pokoja od 1000 ili 1500 komada. Tako, da ove sad rasprodaje su vjerovatno povezane sa strahom od istraga i hapšenja, pa se bježi u gotovinu jer im nju teže mogu blokirati.
Last edited by Sitna buranija on 13 Jun 2023, 01:08, edited 1 time in total.
montypython
Posts: 4066
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Elektroprivreda BIH

Post by montypython »

Jeste taj prodajni od 13 možda stajao 3 sata, ali po sjećanju, glavni dio od 7-8 hiljada je otišao vrlo brzo. Nemam sad podatke pred sobom. Kad bi ona moja prva pretpostavka bila tačna idealno bi se slagalo s njom da povezani pajdaši zgrabe njima namjenjeno odmah a da ostave par hiljada kom da grickaju mali investitori još par sati da se stvori iluzija da je mogao kupiti ko god je htio i da se ne radi o dogovorenoj manipulciji. Što ne mora značiti da istovremeno nije rijeć i o namjernom spuštanju cijene zbog istrage o prethodnim spuštanjima kao i o tome da im trebaju pare hitno. Moguće da ima svega od nabrojanog. Samo se ne mogu oteti utisku da ne može još dugo ovako.
Post Reply