Elektroprivreda BIH

Dejan118

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Dejan118 »

Kolikoje smijesna dividenda od 5 miliona za citavu elektroprivredu BiH govori poređenje da je HE Trebinje jos 2014 dakle prije skoro 10 godina isplacivalo dividendu od 10 miliona.
Samo jedna elektrana iz EPRS moze napraviti visestruko vecu dividendu.
A citava EP BiH sa svim HE i TE i doo jedva 5 miliona u 2022 godini i to kad je cijena struje daleko veca nego te 2014 godine.
panzer

Post by panzer »

indikator wrote: 11 Jun 2023, 12:11
montypython wrote: 11 Jun 2023, 10:52 Nevjerovatno koliko su svi netransparentni s tim podacima. Davno najavljeno da se ide u remont kotla u martu a onda se nikad ne objavi da je odloženo, i do kada.
A sumnjam da bi se sad i usudili, u Mostaru vodostaj vrlo nizak, ne znam kakvo je stanje u akumulaciji jablaničkog.
Prvo treba biti 100% siguran da je blok 6 TE Tuzla u pogonu, pa tek onda mozemo samo nagadjati uzrok, mozda nisu isporuceni neki dijelovi i onda nema smisla pocinjati ako ne mozes sve zavrsiti, ili nesto drugo je u pitanju. A i da danas krenu to se moze zavrsiti do 1. Oktobra, 4 mjeseca je sasvim dovoljno ako se ozbiljno pristupi poslu.
Mene je malo iznenadilo kada sam prije nekoliko dana čuo da pripremaju blok 6 za pokretanje. Mislio sam da je "izvor" pomiješao blokove.

I ovo može biti tehnička stvar. Može biti da su kasnili sa testnom fazom sistema za grijanje grada pa ne bi stigli na zimske rokove. Može biti da je uskočio umjesto Kaknja(radi li tamo nešto?).

A može biti i ovo:
Nikšić:
Ističe da Trojka zna kako funkcioniše, ali da to mora prenijeti i na druge partnere.

- HDZ je još uvijek oprezan. Sve odluke do sada smo donijeli jednoglasno i ubuduće će se sve razvijati bolje. Na "Elektroprivredu" i "BH Telecom" utječemo, a ubrzo ćemo i na KCUS. Što prije treba doći menadžment koji će provoditi politiku ove Vlade. Moramo završiti zakonske i tehničke stvari, pa onda idemo u smjenu
Moguće je da su i oni obustavili ovo pošto im ITC može biti problematičan. Teoretski je možda tako.

Nagađam i za tehničke i političke uticaje.
indikator

Post by indikator »

U Kaknju radi samo blok 7 a stanje uglja nije bilo ovako dobro sigurno u zadnjih 18 mjeseci. Da imaju ugovore za izvoz mogla bi sva tri bloka raditi cijelo ljeto. Radnim danima dolazi 1200t iz Kamengrada, kolona kamiona svako jutro.
panzer

Post by panzer »

Onda je velika vjerovatnoća da se drže plana i će polugodišnja dobit biti minimalna (ako je opšte bude) a da će do kraja godine imati planiranih 115 miliona KM i da imaju terminske ugovore za drugu polovinu godine jer su tad i planirali da imaju bilansne viškove.
brzi

Post by brzi »

I ovih 10.000 dionica sa skrbničkog računa.
Broj dioničara povećan na 2610 ( +4).
panzer

Post by panzer »

Ali to je vrlo zanimljivo. Ako nije BIG, jeste VIB, ako nije VIB ,jeste Herbos, ako nije Herbos onda će skrbnik.

I cijelo vrijeme drže na ovom nivou. Već godinama. A isto bi prodavali i na 30 i na 35 KM. Jer ako nema ovog konstantnog sipanja dionica, ne bi cijena bila ni blizu ovoj sadašnjoj .

U redu je da se rasproda, razbaca, opljačka. Nije to nikakav problem. Može se i uradiće to. Ali zašto godinama mrcvare.

Jer ovo nema veze sa mozgom i bilo kakvom realnom cijenom. Pa ni sa pola realne cijene u odnosu na većinu ostalih emitenta koji već odavno imaju poprilično realnu valuaciju.
Sabur2

Post by Sabur2 »

Jedini je odgovor da se to pušta u prodaju kad oni imaju keš da kupuju.
Oni lično za sebe ili neko njihov.
panzer

Post by panzer »

Francuska vlada je završila nacionalizaciju najvećeg energetskog preduzeća u zemlji, EDF, pri čemu je kompanija zvanično uklonjena sa Pariske berze, navodi se u saopštenju koje je u četvrtak objavilo ministarstvo finansija.

Preuzimanje je usledilo nakon što je kompanija pretrpela rekordni gubitak prošle godine, sa nuklearnom proizvodnjom koja je pala na najniži nivo u 34 godine.

Ministar finansija, Bruno Le Mer, pozdravio je nacionalizaciju preduzeća, nazvavši to "uspehom" i ocenivši da je državno preuzimanje "neophodno" za budućnost energetske kompanije.

Krajem 2022, Pariz je započeo otkup 16% udela u EDF-u, nudeći oko 10 mlrd EUR da preuzme potpunu kontrolu nad dobavljačem električne energije koji je opterećen dugom. Francuska je već posedovala skoro 84% udela u EDF-u, dok je 15% bilo u rukama privatnih akcionara, a preostalih 1% u vlasništvu zaposlenih u ovom preduzeću.
Electricite de France's book value per share for the quarter that ended in Dec. 2022 was €8.84.

During the past 12 months, Electricite de France's average Book Value Per Share Growth Rate was -40.40% per year. During the past 3 years, the average Book Value Per Share Growth Rate was -14.90% per year. During the past 5 years, the average Book Value Per Share Growth Rate was -5.60% per year. During the past 10 years, the average Book Value Per Share Growth Rate was -2.60% per year. Please click Growth Rate Calculation Example (GuruFocus) to see how GuruFocus calculates Wal-Mart Stores Inc (WMT)'s revenue growth rate. You can apply the same method to get the book value growth rate using book value per share data.

During the past 13 years, the highest 3-Year average Book Value Per Share Growth Rate of Electricite de France was 42.20% per year. The lowest was -14.90% per year. And the median was 3.55% per year.

Electricite de France's current price is €12.00. Its book value per share for the quarter that ended in Dec. 2022 was €8.84. Hence, today's PB Ratio of Electricite de France is 1.36.

During the past 13 years, the highest P/B Ratio of Electricite de France was 1.93. The lowest was 0.45.
montypython

Post by montypython »

Sabur2 wrote: 12 Jun 2023, 11:28 Jedini je odgovor da se to pušta u prodaju kad oni imaju keš da kupuju.
Oni lično za sebe ili neko njihov.
I meni je to jedino logično objašnjenje. Jeftino prodaju jer prodaju sami sebi ili rodbini ili povezanim licima.
Ili rade uslugu nekim VIP osobama u zamjenu za trgovinu interesima (ja tebi budzašto dionice EP kojima raspolažem a ti meni zaposliš ženu u svoje ministarstvo; ili ti meni ispod stola dodaš keš za ovu uslugu). Ne vidim drugo racionalno objašnjenje jer kako reče Panzer isto bi moglii prodati i po 30 ili 35. Ili 50. Ali onda bi zaradio njihov fond a ne oni lično.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Nekad ranije, kada se puštalo po cijeni ispod 9 KM, je sigurno bilo kupovina koje su dogovarane i izvršene među tom grupom (možda i preko 80% trgovine je bilo tako), ali i tada se moglo pokupiti i od strane onih koji nisu u grupi. Pa manje-više svi smo kupovali i tada kao i sada po tim "povlaštenim" cijenama. A nismo svi dio te grupe, nego smo iskoristili priliku koja se ukazala. Ovo sada izgleda čekaju da se nakupi na kupovnoj strani dovoljna količina, pa samo puste. I ja sam nešto dokupljivao u par navrata, a poznajem još ljudi koji su dokupljivali u ovim naletima rasprodaje. Prije će biti da sada prodaju oni koji su u tim dogovorenim transakcijama ranije kupovali velike količine po 8-9 KM...
Post Reply