Bosnalijek

Key

Re: Bosnalijek

Post by Key »

Kripto wrote: 17 May 2023, 13:44
Key wrote: 10 May 2023, 13:10 1Q im je loš. Ako naprave kvartalni gubitak od 7,2 miliona KM, nema tu šta biti dobro. OK smanjili su gubitak kada se gleda 1Q prošle godine, ali ne treba se navikavati da je poslovanje sa gubitkom nešto dobro. Vidim da su povećali izvoz za 3 miliona KM i moguće da im je sada manja konkurencija u Rusiji. BiH nije na listi neprijateljskih država Rusije i trebaju sada to maksimalno iskoristiti. U pitanju je ogromno tržište i mogli bi popuniti vakum zbog sankcija. Bar da ima neke konkretne koristi od ove naše BH konfuzne spoljne politike.
Misljenja sam da ne poznajete materiju i strukturu rada kompanije jer oscilacije kvartala su opšte poznata stvar barem za Bosnalijek.Plasman na Rusko tržište je konstanta kako sa vrstom proizvoda tako i količinama jer je nemoguće izvršiti jači proboj bez dodatnih ulaganja u dalji proizvodni kapacitet same kompanije.Sve u svemu stvari su pozitivne kako za sadašnje tako i za neke nove dioničare ili ulagače.
Srećom prodao sam BSNLR na vrijeme i prešao u Eli Lilly. Ti si iz farmacije pa znaš o čemu pišem. Kome trebaju akcije farmaceutske firme koja radi sezonski kao da prodaje sladoled :D
Kripto

Post by Kripto »

Key wrote: 25 May 2023, 15:05
Kripto wrote: 17 May 2023, 13:44
Key wrote: 10 May 2023, 13:10 1Q im je loš. Ako naprave kvartalni gubitak od 7,2 miliona KM, nema tu šta biti dobro. OK smanjili su gubitak kada se gleda 1Q prošle godine, ali ne treba se navikavati da je poslovanje sa gubitkom nešto dobro. Vidim da su povećali izvoz za 3 miliona KM i moguće da im je sada manja konkurencija u Rusiji. BiH nije na listi neprijateljskih država Rusije i trebaju sada to maksimalno iskoristiti. U pitanju je ogromno tržište i mogli bi popuniti vakum zbog sankcija. Bar da ima neke konkretne koristi od ove naše BH konfuzne spoljne politike.
Misljenja sam da ne poznajete materiju i strukturu rada kompanije jer oscilacije kvartala su opšte poznata stvar barem za Bosnalijek.Plasman na Rusko tržište je konstanta kako sa vrstom proizvoda tako i količinama jer je nemoguće izvršiti jači proboj bez dodatnih ulaganja u dalji proizvodni kapacitet same kompanije.Sve u svemu stvari su pozitivne kako za sadašnje tako i za neke nove dioničare ili ulagače.
Srećom prodao sam BSNLR na vrijeme i prešao u Eli Lilly. Ti si iz farmacije pa znaš o čemu pišem. Kome trebaju akcije farmaceutske firme koja radi sezonski kao da prodaje sladoled :D
Ne znam koliko ste imali dionica Bosnalijeka ali prema trenutnom omjeru od 28:1 u korist Lylia ipak je to ozbiljnije ulaganje.Što se tiče vaše paralele sa sezonskim prodajom nebi da objašnjavam jer je to prirodan tok preparata kroz sezonsku potrebu pacijenata bilo lijekova sa ili bez recepta.
U svakom slučaju svako dobro vam želim
Key

Post by Key »

Ovo za sladoled je naravno bila šala. Bosnalijek je jedna od naših najvažnijih kompanija i želim im rast prihoda i dobiti. Iako nisam više dioničar uvijek ću prije kupiti proizvode Bosnalijeka u odnosu na strane proizvode. Srećno.
Sabur2

Post by Sabur2 »

Nema reakcija ni komentara za sazvane skupštine?

Image

Image
slavuj

Post by slavuj »

Kripto wrote: 24 May 2023, 18:30
slavuj wrote: 24 May 2023, 10:11 Vjerujem da zna ovaj Kripto.
Mislim da će biti iznad prošlogodišnjeg iznosa ali je još sve u dogovoru.
U obavijesti o zakazivanju Skupštine stoji da se uvid u materijale može obaviti od 01.06.Znaći da se do tada trebaju i dogovoriti o procentu koji će predložoti.Valja nam čekati taj dogovor.
Sve već vidjeno.
Sabur2

Post by Sabur2 »

Čujem da je predložena dividenda 1,10 KM.
nane

Post by nane »

1,30 KM ja čuo ne znam da li je tačno
slavuj

Post by slavuj »

nane wrote: 09 Jun 2023, 14:03 1,30 KM ja čuo ne znam da li je tačno
Krajnje je vrijeme da se oglasi kripto.Nema smisla ovoliko dioničara držati u neizvjesnosti do skupštine.
Kripto

Post by Kripto »

slavuj wrote: 09 Jun 2023, 23:26
nane wrote: 09 Jun 2023, 14:03 1,30 KM ja čuo ne znam da li je tačno
Krajnje je vrijeme da se oglasi kripto.Nema smisla ovoliko dioničara držati u neizvjesnosti do skupštine.
Pa nađite se na sredini 👍
panzer

Post by panzer »

koncentracija
AS Holding povećao je pojedinačni vlasnički udio u sarajevskom Bosnalijeku, izvještava Indikator.ba.

Tešanjska grupacija, prema podacima Registra vrijednosnih papira FBiH, kontroliše 19 posto procentualnog učešća u Bosnalijeku, nakon što je prethodno posjedovala 15,56 posto dionica.

Kako se može vidjeti iz liste top 10 najvećih dioničra, u odnosu na ranije stanje procentualni udio smanjen je na skrbničkom računu UniCredit Bank Mostar gdje je udio sa 14,22 posto pao na 13,65 posto.
Post Reply