Elektroprivreda BIH
Re: Elektroprivreda BIH
zar može biti više od 17-18pf?
6,15/31,5 = cca 19,5 kf, umanjeno za zakonsku rezervu. Pitanje je da li moze i tih 17-18kf.
Last edited by indikator on 02 Jun 2023, 10:43, edited 1 time in total.
Možda nam Elektroprivreda RS-a svojim proaktivnijim djelovanjem po pitanju zajedničkih investicija sa stranim investitorima,.. skrati vrijeme čekanja 14 do 50 KM.
Last edited by brzi on 02 Jun 2023, 10:46, edited 1 time in total.
Imaju rezerve,.. ima i zadržana dobit.
Oni moraju pokriti subvencije koje su bile dodatno uvećane i kolko se sjećam trebalo bi oko 0,19 KM po dionici da se to računovodstveno zatvori.
-
I ja to sad čitam i pitam se zar oni već nemaju formirane rezerve? Nemam FI sad ovdje, ali mislim da oni imaju dosta preko toga...
https://www.epbih.ba/upload/documents/7 ... pojeno.pdf
Ovako je bilo za 2021. godinu, za ovu ne znam kako ce biti, zato sam ovako i napisao.
Imaju 589 miliona u rezervama a ako dd treba imati 25% osnovnog kapitala onda je to 559 miliona. A pošto je ranijih godina zvanična dobit prelazila iznos koji je trebalo isplatiti u dividendu onda su ostatak prebacivali na rezerve, tako da teoretski mogu povući i 30 miliona KM sa rezervi ako hoće da ih iskoriste u nekim budućim isplatama dividende ili povećanja osnovnog kapitala.
-
Ma jeste, evo sam sad pogledao, imaju u kapitalu preko 200 mio KM iznad zakonskih rezervi...
Ranijih godina "nisu znali " šta će sa ostatkom dobiti pa redali na rezerve. A i na neraspoređenoj dobiti stoji 170 miliona KM. Mogli bi Tuzlu počastiti sa tim parama, da sebi naprave brzu cestu prema Živinicama ili Lukavcu.