Auto-industrija Pobjeda, Enker, Unico Filter(MHBA), FAD ...
Re: Auto-industrija Pobjeda, Enker, Unico Filter(MHBA), FAD ...
Ma ne mora značiti da je to namjerno jer svi znaju imati te nedostatke sa elektronskim. Ali da može poremetiti planove, sigurno može. Da li bi i ti dao market nalog?
Nisam htio market,ali diskrecija sa mogućim maximumom.Medjutim to sam mogao tek nakon što su oni unijeli market!
I šta je tu sad starije odnosno ima prednost. Taj nalog sa diskrecijom ili market koji bi se unio kasnije?
-
Koliko sam ja upoznat, market nalog ima prednost kada god da je unesen...
Tačno, market nalog ide uvijek ispred svih ostalih naloga, ali je jako opasan za nelikvidna tržišta jer kupuješ po cijeni limit naloga koji te čeka na tržištu. Kako je slaba likvidnost onda prodavac sa svojim nalogom utiče na cijenu otvaranja. Zbog toga mi nije jasan ovaj prodavac što je prodao po 7 KM. Trebao se podići na maksimalni statički limit koji je danas bio 8,27 KM i prodao bi po toj cijeni.
Ovo je vrlo nelikvidan emitent i onaj ko prodaje ove dionice je vjerovatno ručno popunio nalog jer bukvalno hoće da ih se riješi. I dalje su to većinom penzioneri koji su radili u firmi pa daj da se izvuče šta bilo.
Tako da nema tu nikakve namjere da kalkuliše cijenom, da u toku dana diže-spušta. Jedva se nagode da nađu način kako će prodati. Uglavnom trenutno je zadovoljan a možda će za mjesec-dva će reći kako je cijeli život bio baksuz pa i sada jer je mogao prodati za tri puta veću cijenu.
Tako da nema tu nikakve namjere da kalkuliše cijenom, da u toku dana diže-spušta. Jedva se nagode da nađu način kako će prodati. Uglavnom trenutno je zadovoljan a možda će za mjesec-dva će reći kako je cijeli život bio baksuz pa i sada jer je mogao prodati za tri puta veću cijenu.
Nismo se razumjeli.Ja sam samo ukazao na činjenicu da NISAM MOGAO ELEKTRONSKI UNIJETI NALOG DOK NIJE UNEŠEN OVAJ SA MARKET CIJENOM.I nije ovo prvi put da ne mogu izdati nalog dok oni ne odrade to što hoće.Koji minut nakon toga mogao sam unositi šta hoću.Oni dakle potpuno kontrolišu berzu,pa i e trading.
Sad morate čekati da neki penzioner vidi da može prodati dionice pa dok se nakani da nekako nađe brokera i potpiše ugovor tj da nalog.