BL BERZA
Re: BL BERZA
Bice mesa posebno ako Americki fond ili neka njihova korporacija kupi vecinski paket od Litvanaca.
Ako se dobro sijecam oni su nudili 500 mil dolara za Birac.
Ako se dobro sijecam oni su nudili 500 mil dolara za Birac.
Evo jedna zanimljiva akcija PPMK-R-A. Prinos od dividende preko 10%. http://blberza.com/Pages/DocView.aspx?Id=106009 Dijele dividendu 2,82 KM, a cijena na tržištu 26 KM. Još nekoliko dana ima prije presjeka za dividendu. Ima jedan prodajni nalog na tržištu po 26 KM. Firma nije iz privatizacije nego su se pretvorili u otvoreno akcionarsko društvo i direktno su se listirali na berzu. I prošle godine su imali prinos od dividende oko 10%. Rade mikrokredite za penzionere...Najveći minus ne baš velika likvidnost akcije i veliki P/B, prednost odličan povrat na kapital i visok prinos od dividende http://blberza.com/Pages/IssuerData.aspx?code=PPMD Naravno samostalno istražite da li vam se ovo uklapa u vaš profil investiranja
-
Nominalna 1 KM, kapital 500.000 KM, a prodaju se dionice po 26 KM? I šta kad ne isplate dividendu jedne godine, kao Mtel sad?
Nominala ti je totalno nebitan pokazatelj. Naročito za firmu koja za godinu dana ima profit po akciji koji je 2,8 x veći od nominalne cijene. Kapital na kraju godine je 1,96 miliona KM i već sam napisao da imaju prilično veliki P/B jer je market cap 13 miliona KM. Visok P/B se uvijek veže za veliki povrat na kapital ROE. Kod njih je ROE nešto manji od 100% na ukupan kapital.
Naravno ako ne budu isplaćivali dividendu, naročito ovoliku, da će cijena akcija pasti. Logično, neće ti niko dati 10% prinos od dividende, a da nemaš rizik. Bilo bi super da imaš finansijski instrument koji će ti dati 10% godišnje, a da nemaš neke rizike. Ako nađeš, slobodno javi u grupi da pogledamo. Zato ovaj forum valjda i služi. Svi su odrasle osobe i samostalno donose odluke o investiranju.
Naravno ako ne budu isplaćivali dividendu, naročito ovoliku, da će cijena akcija pasti. Logično, neće ti niko dati 10% prinos od dividende, a da nemaš rizik. Bilo bi super da imaš finansijski instrument koji će ti dati 10% godišnje, a da nemaš neke rizike. Ako nađeš, slobodno javi u grupi da pogledamo. Zato ovaj forum valjda i služi. Svi su odrasle osobe i samostalno donose odluke o investiranju.
-
Pa ne znam, ja da sam osnivač koji je uložio marku vrlo rado bih ti je prodao za 26 maraka. S druge strane, iz pozicije kupca nisam baš nešto sklon ideji kupovine 1 marke za 26 maraka. Bez obzira na prinos. Kapital o kojem govoriš oni isplate kroz dividendu pa onda opet ostanu na dioničkom i nekim zakonskim rezervama. S druge strane poslovanje i plasman kredita prave na osnovu kredita kojim finansiraju operacije. U svakom momentu se može desiti da većinski vlasnik odluči ili da mu regulator to zatraži da poveća kapital i onda nema više jedinog razloga zbog čega si za marku dao 26 maraka. Ali, što kažeš, svi su ovdje odrasli ljudi i samostalno donose odluke o investiranju svojih para. Ipak, razmjena mišljenja može biti itekako korisna...
Isplaćena je dividenda za PPMK-R-A. Skoro 11% je bio prinos od dividende, a nakon isplate dividende ponovo se trguje po 26 KM
Juče promet 52 hiljade KM. Ostalo je još na kupovini po 26 KM, ako želi neko prodati ko je ispratio ono što sam pisao. Laganih 11% za mjesec dana.
Juče promet 52 hiljade KM. Ostalo je još na kupovini po 26 KM, ako želi neko prodati ko je ispratio ono što sam pisao. Laganih 11% za mjesec dana.
-
To je dobro ko je uzeo dividendu i sada proda po 26 KM. Međutim, problem je onih koji kupe. Ponovo nakon isplate dividende oni imaju kapital od samo 550 hiljada, a prema tržišnoj cijeni platili su kao da je to kapital od 13 mio KM. Takođe, i dalje imaju gotovo 13 mio KM obaveza po kreditima i otprilike isto toliko u plasmanima. Dok dobro ide, dobro je. Šta kada stane ili krenu neki problemi, pa se ne isplati dividenda? Ja da sam osnivač, imao bih svakako interes da prodam po 26 KM...
S druge strane, od početka rada su isplatili dividendu 10,8 KM...
S druge strane, od početka rada su isplatili dividendu 10,8 KM...
-
Da ne bude da nisam samokritičan
Sad sam im malo pogledao revizorske izvještaje. Oni su se 2020. godine preregistrovali iz d.o.o. u a.d., a prikupljaju sredstva dijelom kroz emisiju obveznica. Što kod nas nije uobičajeno. Kao firma imaju stabilan profit zadnjih godina, a sve to naprave sa 12 uposlenika. Simpatična pokazna vježba dobrog korporativnog upravljanja i prikaz korporativnog funkcionisanja na našem tržištu i dokaz da je tako nešto moguće...
Sad sam im malo pogledao revizorske izvještaje. Oni su se 2020. godine preregistrovali iz d.o.o. u a.d., a prikupljaju sredstva dijelom kroz emisiju obveznica. Što kod nas nije uobičajeno. Kao firma imaju stabilan profit zadnjih godina, a sve to naprave sa 12 uposlenika. Simpatična pokazna vježba dobrog korporativnog upravljanja i prikaz korporativnog funkcionisanja na našem tržištu i dokaz da je tako nešto moguće...