Srećom prodao sam BSNLR na vrijeme i prešao u Eli Lilly. Ti si iz farmacije pa znaš o čemu pišem. Kome trebaju akcije farmaceutske firme koja radi sezonski kao da prodaje sladoledKripto wrote: ↑17 May 2023, 13:44Misljenja sam da ne poznajete materiju i strukturu rada kompanije jer oscilacije kvartala su opšte poznata stvar barem za Bosnalijek.Plasman na Rusko tržište je konstanta kako sa vrstom proizvoda tako i količinama jer je nemoguće izvršiti jači proboj bez dodatnih ulaganja u dalji proizvodni kapacitet same kompanije.Sve u svemu stvari su pozitivne kako za sadašnje tako i za neke nove dioničare ili ulagače.Key wrote: ↑10 May 2023, 13:10 1Q im je loš. Ako naprave kvartalni gubitak od 7,2 miliona KM, nema tu šta biti dobro. OK smanjili su gubitak kada se gleda 1Q prošle godine, ali ne treba se navikavati da je poslovanje sa gubitkom nešto dobro. Vidim da su povećali izvoz za 3 miliona KM i moguće da im je sada manja konkurencija u Rusiji. BiH nije na listi neprijateljskih država Rusije i trebaju sada to maksimalno iskoristiti. U pitanju je ogromno tržište i mogli bi popuniti vakum zbog sankcija. Bar da ima neke konkretne koristi od ove naše BH konfuzne spoljne politike.
Bosnalijek
Re: Bosnalijek
Ne znam koliko ste imali dionica Bosnalijeka ali prema trenutnom omjeru od 28:1 u korist Lylia ipak je to ozbiljnije ulaganje.Što se tiče vaše paralele sa sezonskim prodajom nebi da objašnjavam jer je to prirodan tok preparata kroz sezonsku potrebu pacijenata bilo lijekova sa ili bez recepta.Key wrote: ↑25 May 2023, 15:05Srećom prodao sam BSNLR na vrijeme i prešao u Eli Lilly. Ti si iz farmacije pa znaš o čemu pišem. Kome trebaju akcije farmaceutske firme koja radi sezonski kao da prodaje sladoledKripto wrote: ↑17 May 2023, 13:44Misljenja sam da ne poznajete materiju i strukturu rada kompanije jer oscilacije kvartala su opšte poznata stvar barem za Bosnalijek.Plasman na Rusko tržište je konstanta kako sa vrstom proizvoda tako i količinama jer je nemoguće izvršiti jači proboj bez dodatnih ulaganja u dalji proizvodni kapacitet same kompanije.Sve u svemu stvari su pozitivne kako za sadašnje tako i za neke nove dioničare ili ulagače.Key wrote: ↑10 May 2023, 13:10 1Q im je loš. Ako naprave kvartalni gubitak od 7,2 miliona KM, nema tu šta biti dobro. OK smanjili su gubitak kada se gleda 1Q prošle godine, ali ne treba se navikavati da je poslovanje sa gubitkom nešto dobro. Vidim da su povećali izvoz za 3 miliona KM i moguće da im je sada manja konkurencija u Rusiji. BiH nije na listi neprijateljskih država Rusije i trebaju sada to maksimalno iskoristiti. U pitanju je ogromno tržište i mogli bi popuniti vakum zbog sankcija. Bar da ima neke konkretne koristi od ove naše BH konfuzne spoljne politike.
U svakom slučaju svako dobro vam želim
Ovo za sladoled je naravno bila šala. Bosnalijek je jedna od naših najvažnijih kompanija i želim im rast prihoda i dobiti. Iako nisam više dioničar uvijek ću prije kupiti proizvode Bosnalijeka u odnosu na strane proizvode. Srećno.
U obavijesti o zakazivanju Skupštine stoji da se uvid u materijale može obaviti od 01.06.Znaći da se do tada trebaju i dogovoriti o procentu koji će predložoti.Valja nam čekati taj dogovor.
Sve već vidjeno.
Čujem da je predložena dividenda 1,10 KM.
koncentracija
AS Holding povećao je pojedinačni vlasnički udio u sarajevskom Bosnalijeku, izvještava Indikator.ba.
Tešanjska grupacija, prema podacima Registra vrijednosnih papira FBiH, kontroliše 19 posto procentualnog učešća u Bosnalijeku, nakon što je prethodno posjedovala 15,56 posto dionica.
Kako se može vidjeti iz liste top 10 najvećih dioničra, u odnosu na ranije stanje procentualni udio smanjen je na skrbničkom računu UniCredit Bank Mostar gdje je udio sa 14,22 posto pao na 13,65 posto.