Hajde ti još jednom uporedi sve ekonomske pokazatelje FBiH i RS, pa se vrati i pogledaj šta si napisao. Nema nikakve potrebe o ovome puno raspravljati.brzi wrote: ↑20 May 2023, 22:25 Nerealan si,..
Kad zavučeš ruku u vreću samo jednom,.. velike su šanse da ćeš izvući što ne treba.
Kad zavučeš ruku u vreću 8 puta,.. imaš dobre šanse da jednom ili dva puta izvučeš i nesto sto vrijedi.
Da li je FBiH imala veći rast BDP-a u posljednjih 8 godina nego Srbija, Albanija, Crna Gora?
Rast izvoza u oba entiteta je bio isti pa je onda i Višković bio isto dobar kao i Novalić.
A inače, kada govorim o Novaliću onda posmatramo FBiH, pa onda njene rezultate možemo porediti sa ostalima. A i sa rezultatima same FBiH kroz različite periode.
Opet, ko zna, možda sam ja napravio post hoc logičku grešku kada sam npr. zaključio da su penzije porasle, a penzioni fond se stabilizovao, zbog reforme zakona o penzionom osiguranju i povećanja broja zaposlenih za gotovo 100 hiljada. Odeš na fzs.ba i pogledaš broj zaposlenih na kraju 2014. i uporediš ga sa brojem zaposlenih u FBiH sa 31.3.2023. godine (za april još nisu izbacili podatke, a do tada je za taj rast "kriv" Novalić i njegova vlada). Ne znam, i zakon o radu se u ovom periodu promijenio, ali vjerovatno ni to nije imalo nikakvog uticaja na povećanje broja zaposlenih nego su "kriva" globalna kretanja.
Jebemumiša, kako uvijek ovi imaju sreće pa dođu na vlast u vakat i imaju vjetar u leđa (čak i 2008., 2020., 2022.!?), a ovi drugi vazda nekako u nevakat? Kako direktne strane investicije baš njima porastu, a ovim drugima se smanje. Ti ulagači vjerovatno svjesno idu u rizike kada su ovi prvi na vlasti, a propuštaju prilike kada su ovi drugi na vlasti, samo da bi ovim drugim otežali posao i napravili ih nesposobnim.
Znam ja da je statistika "tačan skup netačnih podataka", ali je itekako korisna i upotrebljiva onome ko zna čitati podatke i staviti ih u kontekst vremena i tadašnje okolnosti. A bar su ti podaci dostupni svima...