BH Telecom

Sitna buranija

Re: BH Telecom

Post by Sitna buranija »

panzer wrote: 20 May 2023, 08:23 Pozitivno, ofšor mislim ofkors.

Kahriman je isti stil kao i Andelija, radi pomalo, drži vodu ali ništa ne pomjeraj naprijed. Tako dobili zadatke iz centrale.

Ako bude ovaj novi da vidimo ima li kakvog drugog načina razmišljanja, primjene nekih novih tehnika. Bar je vidio svijeta.

Sad je tu pitanje kako razbiti stranačku hijerarhiju na visini srednjih nivoa menadžmenta jer mi se čini da je tu najjača baza.
Ja sam tebe uvijek smatrao pametnim čovjekom, ali me nekad baš iznenadiš tim svojim pristupom, najblaže rečeno naivnim. Kahriman, koji kakav god da je, je uveo niz novih usluga i tehnologija, za neke od tih stvari mu se i prigovaralo da je to smislio samo u svrhu izvlačenja para (i sam sam tog mišljenja), poboljšao je prihodovnu stranu, a u odnosu na druga dva operatera BHT je lider u svakom smislu. Uz to je iz struke i u telekomu je godinama.

A onda imamo stranačkog apartčika Kovačevića koji nikakve veze sa tim biznisom nema, a malo veze ima i sa drugim biznisima u kojima je stvarno bio (Bamcard i BBI), a puno više veze ima sa politikom (prvo SDA, a sada NiP). A jedino sa čim ima veze, i u šta se lično angažovao je ono u njegovoj biografiji freelancer i ofshore Panama Papers, ofkors ;)

I onda ti tako pametan, bivaš sav entuzijastičan sa ovim promjenama sa goreg na puno lošije. Jednostavno mi se ne uklapa u sliku tebe koju sam stvorio kroz sva ova druga tvoja promišljanja...

P.S. Nadam se da će ovi bar jednu dobru stvar učiniti za nas male dioničare, a to je da će se natovariti na povlačenje zadržane dobit. To bi za nas bio itekako pozitivan rasplet događaja. Ali za državu, tj. FBiH ne bi s obzirom ko sada kolo vodi i ima glavnu riječ, jer bi pola tih državnih para moglo završiti kod Hercegovaca.
panzer

Post by panzer »

Neka promjena. Makar i nagore.

Možda vidimo nekakve ideje. Možda povuku tu dobit, možda teoretski pokuša progurati opciju otkupa vlastitih dionica. Možda investicijski potencijal firme aktivira u nekom većem projektu.
Zašto bih apriori odbio nešto novo.
A znam da će ga skoro cijela hijerarhija firme dočekati na pilu.
Pa i ovaj trenutni je imao u biografiji da je voditelj nekakve stranačke jedinice u vogošći. Je li to za pohvaliti. ( Nevezano za pozitivno mišljenje koje sad imam)

Nije Konaković 1996. uveo praksu postavljanja " pravih ljudi za kombinat".

Svakako nam je najbitnije da dioničari imaju što veću korist a da bi se to ostvarilo i firma mora biti proaktivna

Nešto sam ovo gore sve nabacao nepovezano. Preopširno je za pisati pa sam preskočio dosta stvari i pretvorilo bi se u neku drugu diskusiju

A što se tiče kandidata izgleda mi da je još šbbkbb.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Nisam za promjene pa makar i na gore. To samo Bošnje tako razmišljaju.

A ovaj bi baš bio "pravi čovek za kombinat". Ipak, telekom je tehnološka kompanija. A ovaj Kahriman je čini mi se radio u telekomu i prije nego je imenovan u upravu. Zatim je prvo imenovan za člana uprave u Zaimovićevom mandatu, a potom kao generalni. Ne znam ga lično, ali znam bar četiri osobe koje ga poznaju. Niko od njih mi nije rekao da je neznalica i nesposoban, mada su neki od njih imali neke druge zamjerke prema njemu. A opet, za ovog Kovačevića mi nikad niko nije rekao da je stručnjak ili da je maher u nečemu. Više je bilo da je onako "k'o slina" (citiram)...

Uglavnom, nadam se da će nekog drugog kompetentnijeg naći...
panzer

Post by panzer »

Može li potencijalni novi direktor biti samo biznis menadžer bez da bude čovjek iz telekomunikacija?
brzi

Post by brzi »

Zapravo bi generalni i u BH Telekomu i u Elektroprivredi trebao biti ekonomista, menager, covjek koji zna slusati i birati ljude, čovjek koji zna primjetiti gdje skripi.
Ne mora znati kako se kopa ugalj ni kako funkcionise optički kabal.
Mene je u slucaju Andelije najvise razocarala cinjenica da su mu i prokurista i direktor Kreke totalno nesposobni ljudi.
To je ono sto je trebao da uoci Andelija a nije njegovo da brine za kvar na bageru ili koliko dana provode radnici rudika Kreka na bolovanju.
Idealno bi bilo da ministre postavi politika a direktori budu najbolji na konkursu.
Ali nazalost tradicija se nastavlja.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Najbolje je da direktor bude čovjek iz struke koji ima smisla za biznis. U svakom slučaju, bolje je da je direktor neko ko poznaje firmu, procese, ono čime se firma bavi, a da ima u upravi ljude koji su stručnjaci za finansije, prodaju, marketing i sl. Međutim, čini mi se da će se ovdje postavljati direktori kao i ministri. Jer, zašto bi ministar rudarstva i energetike morao biti baš iz te branše, kada može biti i čovjek iz administracije gradske uprave. Isto tako i za uprave javnih preduzeća neće izgleda biti neophodno stručno znanje...

Kada za tri godine budemo ovdje komentarisali rad tih nekih novih uprava, nadam se da nećemo pričati o nestabilnom poslovanju tih firmi, jer se sjećam da su 2014. godine u BHT-u već počeli razmatrati opciju, ako nastavi poslovanje ići nizbrdo istim tempom, ugovaranja prekoračenja za slučaj da im zafali para da isplate plate i izmire tekuće obaveze. I tada je Nikšić bio premijer...
panzer

Post by panzer »

Ko je vodio bht 2014-2017?
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Od 2015. ga je vodio Zaimović. Tada je Kahriman bio član uprave. Pod Zaimovićem je zavrnuta pipa na strani troškova i značajno smanjeno izvlačenje para, stabilizovano poslovanje i blago unaprijeđena usluga (ali ne revolucionarno). I od tada se na računima nakupljaju pare. Kada je on otišao, Kahriman je došao za generalnog. Usluga je značajno unaprijeđena, uvedene su i neke nove usluge, prihodi blago povećani, ali su i troškovi malo "liberalizovani". Uglavnom, sa njim je dividenda smanjena a zadržana dobit se bespotrebno gomila. Ono što je važno, pare su nastavile da se gomilaju na računima. Samo je pitanje kako će se prazniti sa tih računa sa novom upravom - da li kroz dividendu što mi svi priželjkujemo ili kroz troškove. Ja lično od novih (znajući ko će ih postaviti) ni u kojem slučaju ne očekujem nastavak gomilanja para na računima nego njihovo smanjivanje. Samo je pitanje načina na koji će se to vršiti...
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

2012. novčana sredstva (keš i oročenja) bila 224 mio KM, 2013. su već na 190 mio KM, a kraj 2014. su spala na 155 mio KM. Na kraju Zaimovićeve ere 2018. godine novčanih sredstava je bilo 265 mio KM i to nakon isplate 110 mio redovne i vanredne dividende...
Nakon 4 Kahrimanove godine, 2022. godine novčana sredstva su 328 mio KM.
Last edited by Sitna buranija on 20 May 2023, 21:11, edited 1 time in total.
panzer

Post by panzer »

Kad bi imali veliku bazu podataka za puno telekom operatera pa da vidimo kako su oni poslovali u tom periodu.

Svi smo bili svjedoci svjetskog šoka u telekomima kada su se pojavile besplatne aplikacije za razgovor.
Post Reply