Elektroprivreda BIH

indikator
Posts: 212
Joined: 11 Jul 2021, 06:38

Re: Elektroprivreda BIH

Post by indikator »

Susret federalnog ministra Lakića sa specijalnim britanskim izaslanikom za trgovinu Martinom Vickersom
Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić susreo se danas u sjedištu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu sa specijalnim izaslanikom britanskog premijera za trgovinu i članom britanskog parlamenta Martinom Vickersom. Na sastanku, kojem je prisustvovao i britanski ambasador Julian Reilly, razgovarano je o predstojećoj energetskoj tranziciji u našoj zemlji, te pomoći i podršci Velike Britanije u tom procesu.

Ministar Lakić kazao je kako industrija, energija i rudarstvo predstavljaju velike tranzicione izazove, te upoznao goste s predstojećim izmjenama regulatornog okvira koji ima za cilj usklađivanje ovih oblasti s najnovijim trendovima i dostignućima. Posebno je apostrofirao važnom oblast energetske tranzicije i prelaska na obnovljive izvore energije koji trebaju biti praćeni adekvatnom brigom za lokalne zajednice.

Specijalni izaslanik Vickers ukazao je ministru Lakiću kako njegova zemlja, koja i sama prolazi kroz dugotrajni proces, prepoznaje izazove energetske tranzicije, te je ponudio pomoć i podršku Velike Britanije u tom smislu. Naglasio je kako njegova zemlja ima veoma razvijen sektor rudarstva, te da stoje na raspolaganju ministarstvu u pravcu modernizacije rudarske industrije.

Amabasador Reilly je istakao da izmjena regulatornog okvira predstavlja urgentni prioritet za predstojeću tranziciju, naglasivši da je Bosna i Hercegovina jedna od najbogatijih zemalja kada su u pitanju novi metali, ali da zastario zakonski okvir otežava iskorištavanje tih potencijala, ali i finansijsku korist koju Federacija BiH može imati od njihovog korištenja.

Obostrano je iskazana spremnost na blisku saradnju, uz konstataciju kako su pred našom zemljom značajni izazovi i procesi u oblastima industrije, energije i rudarstva. U tom kontekstu, ocijenjeno je da će ekspertiza, iskustvo, tehnologija, kao i finansijski instrumenti kojima rapolaže Velika Britanija, biti od krucijalne važnosti Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije i Vladi Federacije Bosne i Hercegovine.
Bas me zanima sta se stvarno prica na ovakvim sastancima, u ova obavjestenja ne vjerujem previse :D
brzi
Posts: 2501
Joined: 31 Jul 2012, 14:34

Re: Elektroprivreda BIH

Post by brzi »

Zanimljivo koliko se svi brinu za energetsku tranziciju tako male zemlje,..kao da je čitava planeta zelena i ostali samo još mi.... Ko će je provesti u razvijenim zemljama, i do kada? I sta je sa onih 300 miliona barela nafte koji se svakodnevno spaljuju?
https://de.statista.com/statistik/daten ... einwohner/

Arapi i bogate razvijene zemlje su glavni zagađivači
Sabur2
Posts: 1845
Joined: 16 May 2010, 01:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Sabur2 »

Sve obećati, ali tražiti ulazak u EU odmah.
one
Posts: 1652
Joined: 03 Jul 2012, 12:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by one »

poslije nekretnina,vila i bazena sad je trend pranja para kroz solare,nicu ko gljive,tako da mozda tranzicija bude u rekordnom vrmenu na balkanu.
Sitna buranija
Posts: 2012
Joined: 12 May 2016, 10:51

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Sitna buranija »

panzer wrote: 18 May 2023, 12:57 hajde napravimo malu retrospektivu kad smo već kod politike.

Iz ugla dioničara, dok je SBIH imala uticaj na EPBIH bilo je najboljih rezultata. Ona inicijativa ministra energetike iz 2006. je digla cijenu dionica u nezapamćene visine. Jerlagić je imao najbolji zvanični rezultat koji se nije ponovio između 1996. i 2022. Tada su krenuli i sa isplatama dividendi.
I jedna stvar koja je isto tako bitna, tada je uvedeno i korporativno upravljanje i objavljivanje svih bitnijih dokumenata čime je EPBIH postala najtransparentnija u regiji. U tom vremenu je angažovan i A.T Kearney da napravi proces restrukturiranja.

Nakon toga gledali smo što smo gledali.... Može neko u gorenavedenim dešavanjima spomenuti hiljadu : a ovo, a ono...; ja znam da od 2012. nije bila ni jedna značajnija promjena koja bi se mogla pohvaliti.

Tako da je teoretski najbolje bilo da je SBiH opet preuzela resor. Jer jedini su proteklih mjeseci tvrdili i otvoreno promovisali da je EPBIH najvažnija firma i da se vlastita energetska nezavisnost mora imati.
Za razliku od fadila koji nikad nije riječi rekao za energetiku, jeste jednom otišao u rudnik za ramazan mjesec. A ovi sdp-ovci isto tako ne znaju trebaju li poći ili doći.
Slažem se za Jerlagića. Ali Jerlagića koji je bio na mjestu, koji je bio stručan, koji nije bio do srži korumpiran (namjerno kažem nije do srži, jer ne bih ni za njega kao ni za bilo koga drugog stavio ruku u vatru po tom pitanju) i koji je pravio dobre poslovne rezultate je smijenio isti ovaj Nikšić od kojeg sada neki očekuju čudo, tj. da će sada biti sposoban i pošten kada već nije bio u prošlom mandatu. I da će sada imati dobra kadrovska rješenja kada već u prošlom mandatu nije. Nadaju se da neće opet doći neki Grabovica ili možda baš on. A Andelija je poslije Jerlagića drugi najbolji direktor kojeg je ova firma imala zadnjih 25 godina. A i njega će smijeniti isti taj Nikšić i dovesti upravo nekog Grabovicu. A znamo kako je to za nas dioničare i prošli put završilo.

Vidim ovdje da se Andeliji spočitava ono za šta su zapravo vlada i politika bili odgovorni. A upravo je Andelija govorio kako i šta treba, ali za to nije bilo podrške vlasti. Kao što je ni sada neće biti. Možda treba vlast promijeniti pristup energetskim resursima? Andelija je uradio koliko je mogao u postojećim okolnostima.

Ali, kako ono "pametni" Bošnjo voli reći "neka promjene pa makar i na gore"...
panzer
Posts: 11921
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Činjenica da nije zatražio povećanje cijene struje građanstvu i da je svjesno vodio firmu u minus ga diskvalifikuje. Nemam nikakve empatije.
A svakako će biti eliminisan.

I kada su totalno upropastili rudnike šta je ostalo? Da se kaže da je neki novi Grabovica kriv?
montypython
Posts: 3858
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Elektroprivreda BIH

Post by montypython »

Evo svjež primjer kako se kroz medije propagira agenda. Članak iz Klixa od danas, ustvari prevod sa interneta jer objavljen je na desetine portala ima mjesec.
https://www.klix.ba/biznis/privreda/nak ... /230518076
Zvuči lijepo, otvoriš nuklearku i struja ti pojeftini za 75 % tj cijena padne na četvrtinu. Samo, već na prvu nema logike. Kako može nešto što učestvuje sa 15 % dovesti do pojeftinjenja od 75 % pogotovo ako nuklearna energija nije ništa jeftinija od npr one iz HE i TE? A onda kad se malo uđe u materiju vidi sa da je sve kompletnaa manipulacija.
Prvo je izostavljeno da je pomenuta elektrana koštala 11 milijardi eura.
Drugo, spot cijene na berzi predstavljene su kao maloprodajne za domaćinstva (komentatori na Klixu odmah su počeli kukati kako je struja u bogatoj Finskoj jeftinija nego u nas) međutim razlika između spot berzanskih i one za domaćinstva može biti i više stotina %. Npr U Njemačkoj je prije par godina berzanska bila 50 E/MW a za domaćinstva 320. Ne plaćaju dakle finska domaćinstva 60 E/MW nego mnogo više.
I konačno najveća manipulacija. Napisano je da je da je cijena pala sa 245 E/MW u decembru prošle godine na 60 u aprilu. OK samo nije napisano da je cijena od tada svugdje pala, pogledajte HUPX ili EEX pa će se vidjeti da je SVUGDJE od decembarskih spot berzanskih 300-400 pala na 100. A nismo sagradili nove nuklearke. Ili konkretno u Finskoj, cijena je sa 245 E/MW u dec 22 pala na 79 E/MW u jan 23 dakle na trećinu a da se famozna elektrana nije ni otvorila (april) što znači da pad spot cijena nema nikakve veze sa njom.
https://www.statista.com/statistics/127 ... ity-price/
Ovo je samo jedan od primjera kako narodu svakodnevno ispiru mozak lažima.
panzer
Posts: 11921
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Ako je mart bio sa 580 GWh izvoza, maj bi mogao prebaciti 600.
brzi
Posts: 2501
Joined: 31 Jul 2012, 14:34

Re: Elektroprivreda BIH

Post by brzi »

Trebalo bi biti tako,.. akumulacija je puna, od sutra opet kiša. Do kraja mjeseca kumulativno u sjevernoj Hercegovini oko 100 l/m2.
Ovo što se pobuniše Žiško i gradonačelnik Tuzle protiv gasifikacije Tuzle je dobro.
Zašto mjenjati domaći resurs uvoznim.
Mene najviše nervira sto se o tranziciji raspravlja svakodnevno kao da je treba sprovesti do kraja godine a ne do (možda) 2050.
brzi
Posts: 2501
Joined: 31 Jul 2012, 14:34

Re: Elektroprivreda BIH

Post by brzi »

I ove 3000 dionica otišlo sa skrbničkog.
Broj dioničara nepromjenjen.
Znači 12.000 dionica prometovano bez promjene broja dioničara.
Ukupno 43 naloga. Sve dokup.
Post Reply