Elektroprivreda BIH

one
Posts: 1775
Joined: 03 Jul 2012, 12:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by one »

montypython wrote: 15 May 2023, 17:07 https://www.klix.ba/biznis/investicije/ ... /230515067
Ček ček, kako sad ovo, nama zaustaviše Blok 7 zbog histerije oko fosilnih goriva, te nije obnovljiva energija, te ne može država garantovati kredit itd i bla bla. A sad se ovdje priča o termoelektranama na gas i kod nas i u okruženju sa veseljem i ushitom. ZAR NIJE GAS FOSILNO GORIVO, moliću lijepo? Zar ne idemo u svijetlu budućnost ka karbonskom otisku nula na veselje kompletne NVO i think tank zajednice? Što nam sad kvare postotak obnovljivih kad smo postali zeleniji od pola EU. Šta kažu strani ambasadori u nas, šta Evropa i Ursula? Gdje su sad Žiške, Kopači i Kušljugići da zaprijete neodrživošću i karbonskim porezima? Sad nas, uprkos golemim količinama vlastitog, praktično besplatnog uglja najednom Izrael spašava uvaljujući nam svoj LNG ukapljeni gas daleko skuplji od običnog, a beskonačno skuplji od besplatnog uglja. Eto mi pravili TE i HE prije 70 godina a sad će nam Izrael otkrivati dostignuća polaganja cijevi u zemlju. Nasmješniji dio je onaj kad kažu kako Abraham Group ima želju da izgradi termoelektranu na gas pored, pazi sad, solarnog parka. Kao da nema puno povjerenja u solare. Jesu li im tzv obnovljivi (tzv zato jer to nisu) otpočetka bili samo predstava za pokrivanje pravih namjera? Mogla bi sad i koja nuklearka kad je sve relativno, a TE na ugalj ćemo mi kao dobri domaćini sami blokirati da im nije prejeftina konkurencija. Došli ljudi preko pola svijeta da pomognu, šteta je da im smanjujemo profit, a vole nas.
pa cijela zelena agenda je podredjena za par najvecih svjetskih banaka,tehnoloskih korporacija i kompanija i start upova iz izraela uz gas iz katara..braca po materi..restart od prije 80 g za evropu..cak i sama struktura drustva pocinje oslikavat taj period prije depresije i rata.a izrael je danas ko drzava s dvije glave,glavni grad pod duginim bojama a korak dalje ultra vjernici..
montypython
Posts: 4062
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Elektroprivreda BIH

Post by montypython »

panzer wrote: 15 May 2023, 18:12 Da na SASE objavljuju kvartalne izvještaje EPBIH bi bila u minusu. A sa ovim kišnim periodom do kraja drugog kvartala bi trebalo da izađe u plus.
To je svakako loš rezultat i neko bi trebao da snosi posljedice.
Zašto misliš da bi bili u minusu prvi kvartal? Nije valjda samo zbog niske količine izvoza u martu? Ne mogu se sad sjetiti svakog posta i podatka ali nekako mi je ostalo u glavi da bi prva dva mjeseca trebali biti dobri. Po sjećanju, govorili smo da je prosječna izvozna cijena bila 230 ak eura u januaru, bila je i solidna hidrološka situacija. A i da nije bilo izvoza nikako, cijena struje je viša 20% za privredu u odnosu na prije, već tu bi trebao biti plus. A i ako nisu imali one dugoročne ugovore za izvoz po ekstra visokim cijenama moglo se i od izvoza po ovogodišnjim spot od 100-200 E itekako zaraditi. Ja i dalje mislim da ne može biti ispod 50 m dobiti na polugodištu, sve ispod toga bih smatrao namjernim lošim poslovanjem tj kriminalom. A za Andeliju sam već rekao više puta, pogrešan čovjek za to mjesto, letargičan, nekreativan, neodlučan, plašljiv, loše komunicira i misli. Ne mislim samo na tekuće poslovanje nego i na držanje stotina miliona na računima, nije napravio nijednu HE za mandata, nadmudrio ga Sinan, i svašta još, ukratko izgubilo se s njim nekoliko godina. Ali čak i on je bio u plusu i pri nižim cijenama prethodnih godina.
brzi
Posts: 2789
Joined: 31 Jul 2012, 14:34

Re: Elektroprivreda BIH

Post by brzi »

Prosle godine je u prvih 6 mjeseci izvezeno 400 GWh, a ove godine u prva 4 mjeseca samo 20 GWh i tu je veliki minus. Dakle prihodi će biti manji nego prosle godine iako je 20% skuplja cijena za privredu.
Plus je sto će proizvodnja u HE biti veća za 300 do 350 GWh, plus je sto će biti spaljeno 400 do 500.000 tona uglja manje, i to je usteda od 40 do 50 miliona.
A nije iskljuceno da u ova dva mjeseca ipak izvezu 150 do 200 GWh.
Uz sve pluseve i minuse ipak bi trebalo polugodiste biti bar kao proslogodisnje.
panzer
Posts: 12391
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Pričamo o firmi koja je izvozila 2000 GWh godišnje.
montypython
Posts: 4062
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Elektroprivreda BIH

Post by montypython »

Odakle taj podatak o izvozu samo 20 GWh u prva 4 mjeseca? Moguće da je rečeno nekad a nisam upratio ali ne mogu se sjetiti a tako nešto bih teško zaboravio. Zvuči nevjerovatno a ako je istina onda je više za hapšenja nego za smjene.
brzi
Posts: 2789
Joined: 31 Jul 2012, 14:34

Re: Elektroprivreda BIH

Post by brzi »

U januaru proizvodnja nije mogla pokriti distribuciju, falilo je oko 25 GWh, u februaru višak cca 5 GWh, u martu i aprilu po 20 GWh viška i dođe se do neto izvoza od 20 GWh.
Ne vjerujem da će ikad više izvesti 2000 GWh.
Kad se pristalo na gašenje blokova planiralo se i postepeno smanjenje proizvodnje.
Samo sto su rudari neradom još ubrzali pad proizvodnje.

U prva 4 mjeseca 2020. u TE proizvedeno 1.796 GWh , u 2021. je to bilo 1.667GWh, u 2022. godini 1.638 GWh a 2023. totalni pad na 1.200 GWh. Dakle trećinu manje nego u 2020.
Ova uprava je svoj zadatak definisala sa "zadovoljni kupci, cilj ostvaren"
Nigdje se nikad nije spomenuo zadovoljan vlasnik.
Sto rekoše parlamentarci kad su ograničavali cijenu struje.. Javno preduzeće ne treba da ostvaruje dobit.
panzer
Posts: 12391
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Nisu baš tako rekli. Bilo je , ne smije ostvarivati veliku dobit od prodaje struje privredi i tako privredu dovesti u težak položaj. Što je sasvim razumljivo.

Parlamentarci se ne bi miješali da je za protekle 4 ili 6 godina cijena struje građanstvu dignuta dva puta po 8-9 %.
Niti imaju uticaj na proizvodnju uglja u rudnicima.

Sve te stvari su krivica uprave i vlade i zato bi ih trebalo pomesti.
montypython
Posts: 4062
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Elektroprivreda BIH

Post by montypython »

panzer wrote: 16 May 2023, 07:15 Nisu baš tako rekli. Bilo je , ne smije ostvarivati veliku dobit od prodaje struje privredi i tako privredu dovesti u težak položaj. Što je sasvim razumljivo.

Parlamentarci se ne bi miješali da je za protekle 4 ili 6 godina cijena struje građanstvu dignuta dva puta po 8-9 %.
Niti imaju uticaj na proizvodnju uglja u rudnicima.

Sve te stvari su krivica uprave i vlade i zato bi ih trebalo pomesti.
Ovo sam govorio više puta. Mogli su da su htjeli provući par puta po neki niži postotak poskupljenja do 10% i prošlo bi bez problema i velike drame. Ovako, uz ionako nerealno nisku cijenu za domaćinstva otprije, imaju samu inflaciju iz prošle godine od 15 ak % koju nisu pokrili cijenom, plus inflacija iz prethodnih godina, da ne pominjem druge stvari a sad da dignu odjednom 30-40 % digla bi se kuka i motika iako je potpuno opravdano. A ovaj Andelija je samo sjedio kao trut i potpisivao svaki zahtjev za povećanjem iz rudnika dok za svoju firmu nije tražio ništa. Trebalo bi ga kazneno goniti. Da i ne pominjem smanjenje proizvodnje iz rudnika i TE po čemu on u stvari već provodi "zelenu agendu" i to tajno. A ja sam se bojao da će to ovi novi, međutim niko gori od njega i ne može biti. Samo jedna stvar odstupa a to je da još stoji onaj njihov trogodišnji plan od prije svega nekoliko mjeseci, po kojem su dobiti cca 100 200 i 300 miliona a toga su se dosad slijepo držali.
panzer
Posts: 12391
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Možemo biti realni u ovom slučaju jer smo sve pratili godinama.

Ne sporim vrlo dobre rezultate u samoj organizaciji elektroprivrede bez rudnika. Ne sporim vrlo dobre rezultate u obezbjeđivanju likvidnosti firme jer su, pogotovo sa prošlom godinom, ponovo puni gotovine na računima što je značajna stvar kod velike firme.

Ali sama činjenica da su prije nekoliko godina imali slabiju likvidnost a nisu išli na povećanje cijene struje je nešto što treba propitati. Pa ako nisu tad dizali cijenu, po pravilima morali su kada su povećani ulazni troškovi odnosno kada se digla cijena uglja iz njihovih rudnika a pogotovo kada su počeli kupovati na tržištu.
I onda kada se dovedu u situaciju da nemaju vlastitu proizvodnju struje nego počnu kupovati onda odu u minus. E to je za smjenu. Pogotovo u godini kada su trebali zarađivati nekoliko stotina miliona KM.

Zato kažem ovaj kišni period, koji se u stvari predviđao za januar-februar, je izvukao situaciju i firma će biti u određenom plusu. Ako bude 50 miliona KM na polugodištu to će biti veliko ko kuća. Ali vidjećemo.
brzi
Posts: 2789
Joined: 31 Jul 2012, 14:34

Re: Elektroprivreda BIH

Post by brzi »

Svih 9000 dionica otišlo sa ovog skrbničkog a broj dioničara ostao isti 2611.
Dakle 32 naloga a nijedan novi dioničar. Zanimljivo.
Valjda neće još dugo.
Post Reply