Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu

panzer

Re: Komentari

Post by panzer »

Ja mislim suprotno. Čovjek priča ono što je stvarno stanje. Ali neka se pogleda taj intervju:

http://www.federalna.ba/bhs/vijest/5669 ... aciju-fbih
Investitor

Post by Investitor »

I ja se slažem da čovjek priča realno. Potvrdio je ono što smo znali, a to je da vlada ima zadnju riječ kad je u pitanju privatizacija BHT-a, a parlament za Elektroprivrede. Na odluku o privatizaciji ovih emitenata, ponajprije BHT-a utiće više faktora od kojih su najvažniji: prostor za nova zaduženja FBiH, masovnost socijalnih buntova, te pitanje kako, kada i da li će se uopšte raspetljati ova kriza vlade FBiH.
Last edited by Investitor on 15 Feb 2013, 15:11, edited 1 time in total.
Sabur2

Post by Sabur2 »

dasu wrote:On nije sposoban da bude prsedsednik mjesne zajednice.sta ocekivat od ovakih delegata gospode boze ovakih najvise na jakim mestima.
Ja bih se kladio da su takvi namjerno postavljani.
Mi tek postajemo svjesni koja je mafija upravljala ovom zemljom dvije decenije, i jos upravlja. Gdje se god moglo omastiti, neko se namjestio. Sve je skrojeno da stvori privid pravne drzave, a istovremeno da sdo profita mogu doci samo oni iz halke.
panzer

Post by panzer »

To tako funkcioniše. Gdje god je pozicija na kojoj ima zarade, to već sebi neko rezerviše. Ali eto, malo zabave pričama o privatizaciji.

Vidim, već par sedmica je borba za pozicije u ZIM-u, zeničkoj mljekari koja je do sada imala redovne godišnje dobiti od par desetina hiljada KM i 8-9 miliona KM prihoda. Izgleda da je sukob između direktora koji je ujedno i dioničar i ostalih dioničara.
Mislim da bi to mogla biti solidna mljekara jer ima stabilan konzument ali je do sada praktično stajala u mjestu. Šteta što nema puno detalja o tome.
savjetnik

Post by savjetnik »

Ko ima vremena neka pročita novu Slobodnu Bosnu,strana 28(Milijunska pljačka trgovine Borac započela u Travniku,a legalizirana u Sarajevu) i sve će mu biti jasno kad je rijeć o tržištu kapitala.Ako je 50% istine od ovog što je napisano, neka nam je Bog na pomoći.
montypython

Post by montypython »

EPHZHB 20 miliona dobiti samo u januaru

http://indikator.ba/ekonomija/31520-gub ... hzh-trhulj
panzer

Post by panzer »

Poprilično dobra potražnja danas. Ako bi se nastavilo ovako bilo bi dobro jer se danas kupovalo bez kalkulacija i pokušaja održavanja cijene na jednom nivou. Tržištu su potrebni novi kupci.
Investitor

Post by Investitor »

Danas sve se crveni osim BHT-a. Ima potražnje na BHT-u i BSNL, ostalo manje više.
panzer

Post by panzer »

Gledajući kretanja ekonomije u regiji, nekako izgleda da se oni ekonomski ciklusi od 10-12 godina ponavljaju odnosno idu od ekstremno negativnih do ekstremno pozitivnih.
Iako smo bili u nekom postratnom periodu 2002./2003. situacija nije bila nešto ohrabrujuća jer se ekonomija sporo dizala a već par godina nakon toga je bilo dosta življe mada je jeftini kapital dobrim dijelo kumovao tome.
Ovih nekoliko mjeseci se primjeti da se pojavljuju neka nova kretanja, dolazi do realizacija nekih novih investicija što je logično jer ne može se godinama nazadovati, privatni sektor uvijek traži nove prilike u nastoji ih iskoristiti.
Neki pozitivni signali u ekonomiji su znak da će se situacija nakon izvjesnog vremena ustabiliti iako ne treba očekivati da nas ponovo preplavi jeftini kapital. Izvor od kojeg smo ranije dobijali je bila Slovenija a danas je objavljeno da je gubitak njihovog bankarskog sektora u prošloj godini bio 667 miliona eura. Prije ili kasnije, i taj dio će se stabilizovati jer se rješenja moraju tražiti a onda će se i sa te strane početi pojavljivati ulagači(nadati se je, racionalniji).
Domaćih je, nažalost, premalo.
Iako su depoziti u domaćim bankama nezamislivi za ovako malu zemlju, na berzi se to ne osjeti. Da bar institucija berze nije pod pogrešnim ljudima, bilo bi puno više domaćih ulagača.

I pored svega treba biti optimista odnosno treba tražiti prave prilike kada sve izgleda crno, kada se pojavi svjetlo onda će svi znati šta su dobre prilike a tada će biti dosta skuplje iskoristiti ih.
savjetnik

Post by savjetnik »

Slažem se u potpunosti sa panzer-om,ali prema mom mišljenju veliku krivicu snose i "menađeri" u brokerskim kućama.Svi smo svjedoci kako se ponašaju sa kupovnim nalozima.Nezamisliv ciganluk,samo ne znam kako će zaraditi svoje plate ako nema transakcija.Slažem se u potpunosti da je i institucija berze zakazala i da nema baš pretjerane volje da neke stvari krenu naprijed.Jednostavno ih čovjek treba stalno tjerati.
Post Reply