Vlada FBiH

panzer

Re: Vlada FBiH

Post by panzer »

u takvoj smo situacija da gledamo rezultat. Bosnalijek je tamo gdje jeste. Opet najbolji od svega. Fadilovi su opljačkali FDS i državu a ne samo ugradili se. I mujo je bio stranački vojnik koliko makar to postao iz ličnog interesa 2016. kada je zvanično krenuo sa pljačkom.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Ne znam, Mujo je svake godine na molitvenom doručku kod Amerikanaca koji formiraju ovu vlast, a Fadil je na crnoj listi zbog pisma penzionerima. Pričati da je Mujo stranački vojnik je smiješno...
Maroon

Post by Maroon »

@Sitna buranija

Kao da su tvoji postovi politički obojeni?
panzer

Post by panzer »

Svako ima pravo na političku opredijeljenost.

Ja se u ovom slučaju vodim samo onim što vidim i rezultatima viđenog. mujo nije stranački vojnik u pravom smislu ali je radio u interesu hijerarhije pa je onda logično bilo da ga dijelom zaštite.
Isto tako, može biti podržavalac eventualne nove vlasti ako bude i to od interesa.

I opet da kažem, politika kao politika. Ni jedna nam nije bila sjajna. Ali ne sporim rezultate i sređivanje makroekonomske situacije dosadašnje vlade. Tu su napravili dobre stvari.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Maroon wrote: 28 Apr 2023, 11:00 @Sitna buranija

Kao da su tvoji postovi politički obojeni?
Evo Panzer je u zadnjem pasusu prethodnog posta odgovorio na ovo tvoje zapažanje.

A u slučaju dvije dionice koje posjedujem, a za koje znam kako su prije deset godina Nikšićevi kadrovi tim firmama upravljali, kao mali dioničar imam puno pravo za zabrinutost. A i kao građanin takođe.
panzer

Post by panzer »

Ma hajd. Možda će i Nikšić hvatati elektroprivredu u slobodnom padu, ali ne bi mogao ispod 50 KM
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Možda hoće, možda neće... A i ako bude, možda neće baš po 50 prodavati ipak je to previše, pogotovo kada se istopi onih 350 mio koje imaju na računima. Da bar hoće dividendu podijeliti. Ali da ne budu u skladu sa ovom šupljom pričom o dogovorima, kompromisima i saradnji sa SNSD i HDZ, podržavali EPHZHB kroz isporuke struje po povlaštenim cijenama? Pa ipak su to dvije sestrinske firme od iste matere. Ili to pak urade kroz uvođenje CO2 taksi (ali samo EPBiH u FBiH) jer je to svakako naš evropski put. A od tih para možda budu subvencionirali ove proizvođače sa čistom zelenom energijom?

Brojne su mogućnosti da mi svi kao dioničari podržimo razvoj privatnika u Hercegovini ;) A to mi baš nije bila namjera...
panzer

Post by panzer »

Sve je možda....

Nemam prave simpatije ni prema dosadašnjoj hijerarhiji ni prema ovim novim tako da je samo šansa da im neki kvalitetan potez slučajno uskoči.

Ali evo, za početak tanak ekspoze tog nekog premijera. Svakako od njega nije ništa ni očekivati.
montypython

Post by montypython »

panzer wrote: 28 Apr 2023, 12:24 Ma hajd. Možda će i Nikšić hvatati elektroprivredu u slobodnom padu, ali ne bi mogao ispod 50 KM
Sitna buranija wrote: 28 Apr 2023, 15:31 Možda hoće, možda neće... A i ako bude, možda neće baš po 50 prodavati ipak je to previše, pogotovo kada se istopi onih 350 mio koje imaju na računima. Da bar hoće dividendu podijeliti. Ali da ne budu u skladu sa ovom šupljom pričom o dogovorima, kompromisima i saradnji sa SNSD i HDZ, podržavali EPHZHB kroz isporuke struje po povlaštenim cijenama? Pa ipak su to dvije sestrinske firme od iste matere. Ili to pak urade kroz uvođenje CO2 taksi (ali samo EPBiH u FBiH) jer je to svakako naš evropski put. A od tih para možda budu subvencionirali ove proizvođače sa čistom zelenom energijom?

Brojne su mogućnosti da mi svi kao dioničari podržimo razvoj privatnika u Hercegovini ;) A to mi baš nije bila namjera...
Ako misliš na prodaju u nekoj privatizaciji mislim da će cifra morati biti mnogo viša od 50. Svakako ne niža od knjigovodstvene tj cca 100 KM po dionici. A uzimajući u obzir da bi pri eventualnoj privatizaciji bio strahoviti pritisak javnosti i medija, vjerovatno i 150 ili više. Znajući ko bi bio kupac, neka država iz Zapadne Evrope, (Njemačka Italija i sl) koja nema dovoljno vlastitih resursa platili bi oni svaku cijenu.
I kad pogledamo prema poslovanju na isto dođe. Neka je dobit skromnih 200 miliona koliko se optimalnim menadžentom može dobiti i na našem tržištu a kamoli vani to je po dionici 6,6 KM godišnje ili za 20 godina (uzimam P/E 20 kao optimalan) to ispada 133 po dionici.
Kad bi uzeli prema cijeni instaliranih kapaciteta ispalo bi još više. Ko danas želi da napravi npr HE od 20 MW (kao Vranduk) treba mu cca 130 miliona KM i to po cijenama prije 10 godina. To je 6,5 m po megavatu. EP BiH ima 522 MW instaliranih kapaciteta u HE to znači da vrijede 3,4 miljarde, samo HE, ili preko 100 po dionici. Da tu dodamo još TE imali bi još i više od toga, plus VE, plus zgrade, zemljište. Ispalo bi to 300 po dionici. Evo uzmimo nešto za amortizaciju iako su HE praktično vječne, ne može nikako ispod 250 po dionici. Da ne pominjem ogromne rezerve uglja koje uz to idu, stručnu radnu snagu, know how....Ono što mi ne znamo cijeniti i srozali smo na nulu tretirajući firmu kao socijanu ustanovu, drugi bi itekako znali. Ja to ne bih nikad prodavao ali ako se neko i usudi cijena nema šanse da bude ispod 200 KM po dionici.
panzer

Post by panzer »

Ma kada bi htjeli ići u prodaju pričali bi o slobodnom padu i strašnim CO2,3,4... taksama pa bi dali i po 50 KM.

Ali neće, nema nikakve prodaje , malo sam se našalio.

Ipak pročitah danas što je ovaj novi-stari "isplanirao". Očito je da čovjek zalutao na poziciju premijera.
Pa vidjećemo šta će biti od svega. Možda ipak ovih par ministara imaju nekog šlifa nešto i urade.
Post Reply