Elektroprivreda BIH

montypython
Posts: 4062
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Elektroprivreda BIH

Post by montypython »

beka26 wrote: 26 Apr 2023, 21:11 Ništa se ne brini Monti, sve je po planu...
Naravno, sve je po planu. A ima i ona-dobrima će biti dobro. Što ja shvatam ovako, ko je suveren i odbrani svoje resurse od ovih neokolonijalističkih vampira biće mu bolje nego drugima jer će imati ono što malo ko drugi ima a svi bi željeli. Onaj ko nema suverenost i prepustio se konzumerističkim snovima o lagodnom životu u tzv EU gdje, u njihovim snovima, teče med i mlijeko a država daje subvencije štampajući nepostojeći novac, ili ukratko fukara-izgubiće sve. Nažalost, po svemu, mi nismo suvereni. I dobićemo tačno ono što smo zaslužili. Jer da jesmo, svim ovim ambasadorima bi zbog miješanja u unutrašnje stvari suverene zemlje trebalo uručiti protestnu notu a za ponovljeno proglasiti ih personama non grata i protjerati iz zemlje. Ili bi se bar u nekim medijima digao glas protiv. Nema nikakve razlike između ovoga i okupacije zemlje iz 1941.
I da povežem s temom iako neki misle da je teorija zavjere, nemojte misliti da ovi nemaju veze sa blokadom bloka 7 kao ni da je pad proizvodnje u rudnicima slučajan.
panzer
Posts: 12390
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Oni su papagaji. Svima njima j rečeno šta da pričaju. Takva instrukcija i mora se poslušati. Za to su plaćeni.

Prije izvjesnog vremena sam bio na sastanku sa direktorom jedne banke i igrom slučaja ja sam bio direktan sagovornik iako nisam bio ciljana grupa.

Ovaj se raspričao, oie budućnost, ekologija , održivost, elektromobilnost, trendovi, bla bla....

I onda ja počnem ali sve u korist jedinog energentq koji nam je na raspolaganju tj uglja. I navodim primjer jedan, drugi, treći, njemačku, ovo ono...

Ovaj klima glavom i kad sam završio, on opet počinje istu priču. Vidim naučio napamet ono što treba reći. Kasnije je već došla moja ekipa pa smo prešli na neke druge teme.

Tu mi je bilo jasno zašto ima toliko zagovornika radikalnih zelenih agendi. Oni ne razmišljaju, samo biflaju napamet.
panzer
Posts: 12390
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Ranije sam mislio spomenuti da Blok 6 i dalje radi ali nisam bio 100% siguran. Nije još počela revitalizacija.
Sistem za proizvodnju toplinske energije iz Bloka 6 Termoelektrane u Tuzli za daljinsko grijanje toga grada i Lukavca, od 25. aprila 2023. godine je u testnoj fazi. Sada su stvoreni uslovi i za priključenje Živinica u mrežu.

Kako su naveli iz Elektroprivrede BiH, realizacijom ovog projekta stvorene su pretpostavke za proširenje toplifikacijskih mreža u Tuzli i Lukavcu te priključenje Živinica.
"U tu svrhu, tokom prošle godine izvršena je rekonstrukcija turbine i izgrađen toplifikacijski parovod između turbine Bloka 6 i toplinske stanice Bloka 4. Nakon testne faze, slijedi probni rad čime će se izvršiti konačna provjera cjelokupnog sistema", kazali su iz Elektroprivrede BiH.

Ukupna vrijednost projekta je okvirno 22 miliona KM i nakon revitalizacije kotla Bloka 6, koja će se realizirati u tekućoj godini, on će biti osposobljen za sigurnu eksploataciju u narednih 15 godina.

Projekat je realizovan s proizvođačem turbine GE Poljska i domaćim firmama, a izgrađeni sistem za proizvodnju toplinske energije je znatno efikasniji u odnosu na postojeće sisteme na blokovima 3 i 4 u Termoelektrani Tuzla.
montypython
Posts: 4062
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Elektroprivreda BIH

Post by montypython »

A govorili su, ako se dobro sjećam, da revitalizacija tog kotla počinje u martu og i da će trajati nekoliko mjeseci
panzer
Posts: 12390
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Prošle sedmice, a i ranije, je bio u funkciji. A dobro je da radi. Kad već nisu uradili ovaj dio posla prošle godine skupa sa rekonstrukcijom.
brzi
Posts: 2788
Joined: 31 Jul 2012, 14:34

Re: Elektroprivreda BIH

Post by brzi »

I april će biti solidan po pitanju izvoza .
Vjerovatno oko 400 GWh. To bi trebalo biti oko 80 miliona KM, jer su cijene slicne onim u martu.
montypython
Posts: 4062
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Elektroprivreda BIH

Post by montypython »

Pričao sam o energetskom samitu u Neumu i (pre)velikom interesu raznih ambasadora za temu (što im kao gostima ne priliči a moglo bi se smatrati miješanjem u unutrašnje poslove) kao i pokušaju nametanja zelenih i sličnih agendi. Pa sam rekao da mi to liči na uvod u velikodušnu ponudu za privatizaciju energetskog sektora u BiH recimo za godinu dvije. Nisam ni vidio tada ovaj video sa Sjekloćom gdje se priča među ostalim, i o uvodnim koracima za privatizaciju energetskog sektora u Srbiji i Crnoj Gori. U biti svugdje je jedna ista priča, želja da se poklopi energetski sektor u (malobrojnim) zemljama gdje još energije ima, od strane onih koji su potrošili svoje resurse. Samo što je pravi motiv zavijen u više celofana za distrakciju (poput "fosilog otiska", globalnog zatopljenja, zelene tranzicije, obnovljivih izvora...). Mnogo se u videu govori o energiji i lokalno i globalno tako da preporučujem da se pogleda, čak i oni koji misle da je ovakva priča teorija zavjere i da treba biti u Red Pill temi. Čovjek je najdublje u regiji (a i šire) u energetici, ekonomiji i globalnim događanjima i sve ovo što se sad događa predvidio je prije više godina. Obratiti pažnju kad npr priča o budućim cijenama struje u Evropi nakon što Norveška iscrpi svoje resurse za koju godinu.
https://www.youtube.com/watch?v=_r2Jcq0rBqg
montypython
Posts: 4062
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Elektroprivreda BIH

Post by montypython »

Ambasadori ovdje imaju zadatak da smekšaju nadležne, nametnu im svoje mišljenje, usput uz batinu mogu ponuditi i malo mrkve u vidu kredita, članstva u EU i sl a tu su za artiljerijsku podršku i mnogobrojni zeleni NVO, RESETovi, woke i ESG pokreti svi mediji i sl. I masa novih (ali i starih) "političara" iškolovanih u stranim špijunskim službama (zapakovanih često kao univerziteti) vani i ubačenih u sistem ovdje u razne stranke. U stvari u toku je najveći okupacioni udar od 1941. I svi žele isto: ugalj, TE, HE, šume, vodu....Ne prepozna li se ovaj neokolonijalizam na vrijeme, a ne vidim nikoga iz politike da je prepoznao trend i da je suveren, završićemo kao robovi u raspaloj EU koja se ubrzano gasi.
brzi
Posts: 2788
Joined: 31 Jul 2012, 14:34

Re: Elektroprivreda BIH

Post by brzi »

Proizvodnja uglja u martu povećana. Izvoz smanjen u odnosu na prethodni period.
Mrki ugalj 380.000 tona, Lignit 104.000 tona. Izvezeno 42.000 tona, duplo manje nego u februaru.
Proizvodnja struje.
Termoelektrane 283 GWh neto, u prva tri mjeseca 367 GWh manje nego u prošloj godini, Hidroelektrane 470 GWh.
Tako da Elektroprivreda BiH od ovih 550 GWh ( FBiH izvoz 454, uvoz 279,.. neto izvoz 175 GWh ) u martu,.. vjerovatno ima 20 do 30 GWh,.. ako je proizvela 283 GWh u TE i cca 200 GWh u HE., i VE 12 GWh
panzer
Posts: 12390
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Nekako pretpostavljam da je finansijski dio posla postao daleko veći faktor u odnosu na fizičke tokove. Tržište je postalo turbulentno a tu se može poprilično dobro trgovati.
Post Reply