Elektroprivreda BIH

panzer
Posts: 12390
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Otvarači očiju su prvi znak proljeća.
montypython
Posts: 4062
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Elektroprivreda BIH

Post by montypython »

Mogu se složiti sa mnogim primjedbama pogotovo sa onima u vezi nerada i haosa u rudnicima, niske cijene struje za domaćinstva i još štošta. S druge strane situacija nije ni blizu tako crna za samu firmu. Dosta dugova rudnika će se vjerovatno otpisati, priča sa porezima na CO2 će splasnuti a i kad ne bi to će se vjerovatno samo ugraditi u cijenu i prebaciti na potrošače. Ionako je to i smišljeno da bi se svjesno povisila cijena struje globalno. Neću sad o razlozima. Ukratko ko god bude proizvodio struju ili imao kapacitete za to u vremenu koje slijedi biće kralj svemira pogotovo sa mixom kapaciteta koje ima EPBiH. Praktično isto to vrijedi za ugalj, vrijediće kao zlato u bliskoj budućnosti. Jeste treba raditi i na novim kapacitetima pogotovo HE. Svaki novi MW je važan. I mene ljuti što nije sve optimalno ali šta je tu je. Ima mnogo mogućnosti za poboljšanje i unapređenje. Međutim što se tiče sadašnjeg stanja i cijene, po meni je ovo ključno. Sve navedene postojeće negativnosti su već uračunate u cijenu s kojom mi (ili bar ja) kalkulišemo kao realnom. Dakle kad kažem da je JPESR potcijenjens sa cijenom od 14 KM i da je neki realni minimum oko npr 90 KM (blizu knjigovodstvene) tu sam već URAČUNAO svaku gore pomenutu negativnost, od nerada u rudnicima do niske cijene struje za domaćinstva. Da nisam I da je I to optimalno i kako treba, ne bih pominjao realnu cijenu dionice od 90 KM nego 200. Ili drugačije ova firma ovakva kakva je sad sa svim manama, je već potcijenjena 6 Puta. A da nije i da je sve idealno, bila bi sa tržišnom 14 KM potcijenjena bar 14 PUTA. Nema ni blizu takve firme u BiH a ni regiji. Ni malo me ne bi iznenadilo da se u sljedećih par godina pojavi kupac iz inostranstva i proba kupiti po npr 150 KM ili više po dionici tj za 5-6 milijardi. Mada mu ja ne bih prodao ni za 10 milijardi. Treba se samo sjetiti da firma već sad ima dobit od 100injak miliona a može uz malu korekciju cijene za domaćinstva i još malo optimizacije imati i 300 m dobiti ili više. I ovakva kakva je sad. A kamo li optimalna i dobro vođena.
panzer
Posts: 12390
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Pošto je drug koji objavljuje izvještaje u NOSu prespavao april, ostaje nam CIGRE kao izvor.

Ukupan izvoz u prvom kvartalu je oko 1100 GWh a pošto je sa februarom bilo 555 GWh onda je sad potvrđeno da je u martu ukupno izvezeno oko 540 GWh
Iskreno, iznenadilo me da je martovski izvoz iznosio 101 milion KM pošto sam očekivao puno više. Od toga je iz fbih izvezeno 59 miliona KM.

I sad se tu postavlja pitanje, kakva je onda cijena iz EFT pošto je prosječna izvozna cijena 95 EUR.

Ni ovo nije loše jer elektroprivrede imaju znatno manju proizvodnu cijenu, pogotovo kada velike količine proizvode u hidroelektranama (33-35 EUR sa uključenom amortizacijom) kao što je to bio slučaj u martu ali EFT je misterija.
Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom kvartalu ove godine iznosio je 2,1 TWh, što je 17,5 posto više nego u istom periodu prethodne godine. Finansijski efekat tog izvoza električne energije je iznosio 368 miliona KM, što je manje za 9,5 posto u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju podaci iz analize Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (BH K CIGRE).

Dotok voda
Fizički obim neto izvoza u prvom kvartalu ove godine je iznosio 1,1 TWh, što predstavlja povećanje od deset posto, dok finansijski gledano neto izvoz je manji za 27,8 posto. Posebno je bio izražen fizički obim neto izvoza u martu ove godine zbog značajnog dotoka voda.

Po riječima predsjednika BH K CIGRE Edhema Bičakčića, razlog manjih finansijskih efekata je u nižoj cijeni električne energije na berzama, što je posljedica relativno blage zime i dosta dobre popunjenosti skladišta prirodnog gasa u zapadnoj Evropi.

Četvrti kvartal
- Što se tiče prognoza cijena električne energije za ostatak godine, smatram da će se zadržati na istom nivou u prvom polugodištu, dok će u trećem kvartalu rasti za oko 20 posto, odnosno 40 posto u četvrtom kvartalu. Eventualni nagli skok cijena električne energije na berzama može se desiti samo u slučaju vrlo hladne zime ili nekih većih energetskih havarija - dodao je Bičakčić.
Trezvenjak
Posts: 129
Joined: 24 Jan 2023, 12:00

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Trezvenjak »

Kad se cita plan Elektroprivrede 2023 do 2025 vide se problemi sa isporukama uglja u 22 pa se vidi i da se moralo odstupiti od prvobitno planiranog bilansa za 23, pa se nije prodavalo unaprijed dok su bile odlicne cijene, pa se unatoc dobroj vodi nema puno za prodat
panzer
Posts: 12390
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Red je da se spomenu i mrtvaci u podrumima, to je glavni "argument" na svim temama već 10-12 godina. I da nas neko ubijedi da je 400 miliona KM na računima samo knjigovodstvena stavka. Da te pare uopšte ne postoje.
montypython
Posts: 4062
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Elektroprivreda BIH

Post by montypython »

Bliži se polugodište pa ćemo znati pravo stanje. Ja očekujem dobit od bar 50 miliona tj najveću polugodišnju ikad. I to sa Blokom 6 Tz u remontu, ako se dobro sjećam.
brzi
Posts: 2788
Joined: 31 Jul 2012, 14:34

Re: Elektroprivreda BIH

Post by brzi »

Kad se priča o trzišnoj cijeni dovoljno je reći da trzišna nikad ne bi sišla ispod 30 KM ili BH Telekomu ispod 15 da mujini fondovi nisu napravili visegodisnju rasprodaju.
Elektroprivreda BiH i BH Telekom su bluechip dionice i nezamislivo je da neki fond nema bar 20% portfelja u takvim dionicama.
Al hvala mu!
montypython
Posts: 4062
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Elektroprivreda BIH

Post by montypython »

https://www.klix.ba/biznis/privreda/u-n ... /230426120
Je li vama normalno da se ambasadori više zemalja (I to sve onih iz zapadnog kruga) plus Sattler svi sreću na nekakvom bezveznom energetskom samitu i da svi odreda pričaju da bi BiH trebala biti na nekakvom kursu "inkluzivne energetske zelene tranzicije" i sličan bullshit. Pitanje je zašto se ambasadori umjesto da se bave svojim poslom miješaju u unutrašnje poslove države u kojoj su ipak samo gosti? I zavrću ruke svima ostalima koji su pozvani ubjeđujući ih u svoje, provjereno promašene stavove? Žele nam dobro? Probajte ponovo. Pitanje br 2, zašto države koje su, poput Njemačke ili UK, energetski vrlo loše, potpuno ovisne o uvozu, na pragu energetskog kolapsa i smrzavanja, daju savjete u vezi energetike zemlji koja je od njih u mnogo boljoj poziciji i koja je čak izvoznik. Odgovor se već nazire, pa upravo zato da ga unište i poklope te resurse koje oni nemaju, jer su ih potrošili. Samo se vratite na moj prethodni post gdje rekoh da očekujem emisare za kupnju EPBiH I svih resursa uskoro i da će se platiti naizgled vrlo povoljno i galantno, njihovim inflatornim fiat papirićima."Samo vi domoroci po našem savjetu, štitite vrline i klimu, držite se obnovljivih i zelene agende a nama prepustite te "prljave" tehnologije i fosilna goriva, mi znamo šta ćemo s njima a vi ne znate" A ima i ona čuvaj se Danajaca i kad darove nose.
Markodj
Posts: 159
Joined: 28 May 2021, 18:39

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Markodj »

Ovi su totalno dubidus. Meni nije jasno firma koja ima monopol, da moze ovako lose poslovati. pa prosle godine su uzeli 20 milion obveznica, otpustili radnike, sad opet treba 5 miliona. banke ih nece da kreditiraju. nista ne ulazu u mrezu, katastrofa sa banderama, vecinom drvene. Nasi politicari sve unistise, samo izvlace. Totalna propast.


https://www.capital.ba/elektrokrajina-s ... iliona-km/
beka26
Posts: 914
Joined: 29 Jan 2015, 17:37

Re: Elektroprivreda BIH

Post by beka26 »

Ništa se ne brini Monti, sve je po planu...
Post Reply