Imao je SOSOR i mnogo većih isplata. Sjećam se prije koju godinu kad je izgorio kompletan veliki Bingo kod Mostara, isplata je bila čini mi se 6 miliona avansno i ne znam je li tu i završilo. Ako mu 1 milion toliko skreše dobit onda mi onako na prvu, bez ulaženja u detalje zvuči da im je dobit inače (pre)mala.
Elektroprivreda BIH
-
Re: Elektroprivreda BIH
Sjećam se dok sam radio u Željezari da je u svakom pogonu bio referent za prijavu šteta, sve je bilo osigurano.
Mislim da osiguranje glavninu tereta kod havarijskih šteta prebacuje na reosiguranje. Jer šta kad je šteta 20 ili 50 miliona, to bi bez reosiguranja uništilo osiguravajuću kuću.
Mislim da osiguranje glavninu tereta kod havarijskih šteta prebacuje na reosiguranje. Jer šta kad je šteta 20 ili 50 miliona, to bi bez reosiguranja uništilo osiguravajuću kuću.
U prva dva mjeseca izvezeno 554 GWh. Sudeći po ovomjesečnim dnevnim količinama, mart bi mogao završiti sa preko 400 GWh.
Ja racunam da će izvoz biti preko 500 GWh,..mislim da je već prešao 300 GWh.
U prvih 8 dana cca 15 GWh dnevno i u ovih deset dana minimalno 20 GWh dnevno. To je oko 320 GWh.
U prvih 8 dana cca 15 GWh dnevno i u ovih deset dana minimalno 20 GWh dnevno. To je oko 320 GWh.
A to ćemo tek vidjeti,.. s obzirom da u februaru Stanari nisu radili, za par dana ćemo imati tacniju informaciju o nekoj prosječnoj cijeni.
Nadajmo se da će i Elektroprivreda BiH u martu izvesti bar 50 GWh.
Nadajmo se da će i Elektroprivreda BiH u martu izvesti bar 50 GWh.
-
Recimo da je proizvodna cijena iz HE npr 50 E/MWh ne znam sad tačno koliko je. I da izvoze po tržišnoj koja je u zadnje vrijeme dobar dio dana, radnim danima, iznad 140, dobit bi im bila 90 E/MWh i više. Međutim, pričali smo ovdje, moguće da npr EP BiH ima ugovor za izvoz po prošlogodišnjim cijenama koje su išle i preko 300. To bi značilo da možda imaju dobit i preko 200 E/MWh. Tako bar ja to vidim. E sad je pitanje koji dio od te količine od mogućih 400 000 MWh za mart otpada na EP BiH. Kako god, sumnjam da će biti ispod npr 70 GWH. Kad bi neka prosječna dobit bila 200 E/MWh ne vidim kako može biti mjesečna dobit EP BiH biti niža od recimo 25 miliona KM a može biti i značajno viša. Samo od izvoza.
Februar izvoz 108 miliona KM uvoz 27 miliona KM. Prema ovome, prosječna izvozna cijena je 261 EUR. U januaru kada je EFT dominirao u izvozu, prosječna izvozna cijena je bila 237 EUR što bi značilo da su i oni značajno digli prodajnu cijenu.
Ako se uzmu ove dosadašnje cijene postoji velika šansa u martu izvoz bude preko 200 miliona KM i da se već u prvom kvartalu izvoz približi cifri od 500 miliona KM
Ako se uzmu ove dosadašnje cijene postoji velika šansa u martu izvoz bude preko 200 miliona KM i da se već u prvom kvartalu izvoz približi cifri od 500 miliona KM
Današnji plan potrošnje su pravili prema nekim zimskim danima. Potrošnja i do 1850 MW a po ovako toplom vremenu će biti dosta manje. Sad se troši skoro 400 MW manje od planiranog.
https://www.seebiz.eu/energetika/elektr ... je/286295/
Dakle još u decembru je plan smanjen za 500 GWh.
U dvije godine pad izvoza sa 2000 GWh na samo 500 GWh.
Dakle još u decembru je plan smanjen za 500 GWh.
U dvije godine pad izvoza sa 2000 GWh na samo 500 GWh.