Šteta jeste ali za suvlasnike fondova.
Ako treba 10tak miliona KM da se preuzmu svi ili bar veći dio iz fondova, onda je do kupovne strane.
I opet, za pojedinca koji je dobro iskalkulisao ta dešavanja ne znače previše.
Elektroprivreda BIH
-
Re: Elektroprivreda BIH
Najveća šteta je (forsiranom prodajom najkvalitetnijih dionica daleko ispod cijene) učinjena dioničarima samih tih fondova. Po meni čisti kriminal ali niko od nadležnih (tužilaštva, policija, stranački lideri, mediji) nije reagovao. Dioničarima JPESR ta manipulacija je privremeno (nažalost u trajanju od nekoliko godina) dramatično oborila cijenu ali s druge strane kako bi uopšte bilo moguće kupiti po 15 (ili čak prije po 10) ono što vrijedi 100 ili više? To jest onima koji su dionice posjedovali od prije oborila je cijenu ali je onima koji ih nisu imali (i onima koji su dokupili) otvorila priliku života koja se nikad više neće ponoviti.
Mislim da je ta priča sa fondovskom prodajom pri kraju, pitanje je samo kojom će se brzinom cijena dionice vraćati na realnu. Definitivno, friziranje fin izvještaja na pozitivnu nulu otpisima u zadnjih par godina nije pomoglo toj brzini inače bi imali bar 50 KM po dionici već sada. E sad je pitanje šta je bolje, da se kupilo hipotetički, po 50 (da nije bilo manipulacije) i prodalo po realnijih 80 KM relativno brzo ili kupiti po (izmanipulisanih) 10-15 i onda morati čekati par godina (neko dvije neko 3-4) i prodati na kraju po 80 ili 100. Možda na kraju budemo govorili "fala Mujo".
Ja sam ovo često i pomislio ali opet kriminal je kriminal.montypython wrote: ↑11 Mar 2023, 23:31 E sad je pitanje šta je bolje, kupiti po 50 (da nije bilo manipulacije) i prodati po realnijih 80 relativno brzo ili kupiti po (izmanipulisanih) 10-15 i onda morati čekati par godina (neko dvije neko 3-4) i prodati na kraju po 80 ili 100. Možda na kraju budemo govorili "fala Mujo".
-
Kriminal je kriminal. Ali zna se ko radi kriminal. Ovo što mi radimo (kupovina jeftinih dionica) se zove korištenje legalne prilike. Ja lično nikada ne bih ulazio u nešto nelegalno, a ove prilike su se i pojavile zbog nerada institucija. Međutim, ako nekom svane, nekom je moralo i da se smrkne...
Ja uopste ne govorim o tome. Ja sam cijeli svoj portfolio JPESR kupio po cijenama između 9,15-9,75. Znači ja i sad već imam lijepu zaradu.montypython wrote: ↑11 Mar 2023, 23:31Najveća šteta je (forsiranom prodajom najkvalitetnijih dionica daleko ispod cijene) učinjena dioničarima samih tih fondova. Po meni čisti kriminal ali niko od nadležnih (tužilaštva, policija, stranački lideri, mediji) nije reagovao. Dioničarima JPESR ta manipulacija je privremeno (nažalost u trajanju od nekoliko godina) dramatično oborila cijenu ali s druge strane kako bi uopšte bilo moguće kupiti po 15 (ili čak prije po 10) ono što vrijedi 100 ili više? To jest onima koji su dionice posjedovali od prije oborila je cijenu ali je onima koji ih nisu imali (i onima koji su dokupili) otvorila priliku života koja se nikad više neće ponoviti.
Mislim da je ta priča sa fondovskom prodajom pri kraju, pitanje je samo kojom će se brzinom cijena dionice vraćati na realnu. Definitivno, friziranje fin izvještaja na pozitivnu nulu otpisima u zadnjih par godina nije pomoglo toj brzini inače bi imali bar 50 KM po dionici već sada. E sad je pitanje šta je bolje, da se kupilo hipotetički, po 50 (da nije bilo manipulacije) i prodalo po realnijih 80 KM relativno brzo ili kupiti po (izmanipulisanih) 10-15 i onda morati čekati par godina (neko dvije neko 3-4) i prodati na kraju po 80 ili 100. Možda na kraju budemo govorili "fala Mujo".
Govorim o šteti tržištu kapitala, o šteti dioničarima fondova...
I kod nas je defakto legalno pljačkati preko berze tuđu imovinu, jer niko nije nikad pozvan na odgovornost, a očigledna je namjera.
Gledam MIljacku zadnjih 7 dana, a i Zeljeznica je ista. Ogromne kolicine vode jure prema Crnom moru, a BiH nema ni jednu HE da tu vodu iskoristi.
Nije jednostavno u ovim godinama ni odrediti strategiju firme za budućnost. Konstatno se nešto mijenja.
U nekim godinama moglo se okrenuti rijeci Bosni kao velikom gradilištu za hidroelektrane ali se dolazi u situaciju da budu veliko gradilište a da ukupni nominalni kapacitet svih izgrađenih hidroelektrana ne pređe 100 MW. Što znači da se potroši blizu milijarda KM a da kapacitet bude ispod najmanjeg bloka postojećih termoelektrana. Plus godine i peripetije oko izgradnje.
Ko bi se danas to usudio pored ove ekpanzije izgradnje solarnih elektrana za koje su peripetije daleko manje.
U nekim godinama moglo se okrenuti rijeci Bosni kao velikom gradilištu za hidroelektrane ali se dolazi u situaciju da budu veliko gradilište a da ukupni nominalni kapacitet svih izgrađenih hidroelektrana ne pređe 100 MW. Što znači da se potroši blizu milijarda KM a da kapacitet bude ispod najmanjeg bloka postojećih termoelektrana. Plus godine i peripetije oko izgradnje.
Ko bi se danas to usudio pored ove ekpanzije izgradnje solarnih elektrana za koje su peripetije daleko manje.
Ja jučer vozim pored Janjića, mjesta na kojem treba biti izgrađena HE i isto razmišljam kako milioni KWh odoše u nepovrat.
Nije velika razlika u EBITDA:panzer wrote: ↑10 Mar 2023, 16:36 Znači trebalo bi biti ovako kada se finansijski izvještaj po novim standardima vrati na stare.
Prihod: 1.274.000.000
Dobit poslovne aktivnosti: 148 miliona KM , predhodne godine 82 miliona KM
Dobit redovne aktivnosti: 152 miliona KM, predhodne godine 84 miliona KM
EBITDA: 317.000.000(treba provjeriti)
Ali vrlo vjerovatno je da ima određenih odstupanja u zadnjoj stavki pa ćemo naknadno ispraviti.
Otpis 146 miliona KM, Kamate 4 miliona KM, amortizacija 156 miliona KM i dobit 6 miliona.
Ukupno daje 312 miliona KM
A ukupni prihodi su 1,306 milijardi