Elektroprivreda BIH

indikator
Posts: 214
Joined: 11 Jul 2021, 06:38

Re: Elektroprivreda BIH

Post by indikator »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/impresi ... /230218055
Termoelektrane, službeno najveći zagađivači zraka u državi, emitiraju od 65 do 90 posto svih emisija SO2, NOx i CO2 u atmosferu. Iako su implementirane neke ekološke mjere, kao što je smanjenje emisije prašine i emisija NOx (te vrijednosti su u skladu sa važećim zakonima EU), emisijama sumpor dioksida se do sada nije ozbiljnije bavilo.

Termoelektrana Kakanj i dalje ostaje jedan od glavnih zagađivača zraka u državi i nadalje njen utjecaj se proteže izvan državnih granica na susjedne zemlje.
Ovaj clanak je i objavljen radi ovog pasosa na kraju, bitno je stalno u javnosti prikazivati EP u losem kontekstu. A to sto imamo najeftiniji el. energiju u Evropi, stabilan sistem, sto desetine hiljada rudara, radnika i njihovih porodica ova TE prehranjuje plus svake godine 5+mil KM uplate u opstinski budzet, to nece niko spomenuti u ovom tesktu.
panzer
Posts: 12392
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Prije nekoliko dana je bio onaj članak kao, veliko zagađenje u Ilijašu glavni krivac TE Kakanj.

Pa je bio komentar:Zagađenje je misterozno zaobišlo Visoko i otišlo za Ilijaš.

Uglavnom,određene termoelektrane su uvijek na udaru medija. A neke ne spominju nikako.
brzi
Posts: 2791
Joined: 31 Jul 2012, 14:34

Re: Elektroprivreda BIH

Post by brzi »

A evo ovih posljednjih dana imamo bolji omjer proizvodnje el. energije iz obnovljivih nego većina EU.
Samo još 670 MW iz termoblokova.
Pet termoelektrana ko nekad Tuzla sama.
panzer
Posts: 12392
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Tek je krenulo. Za dvije godine biće ovoga napretek..
Solarni park sa ukupno 2.200 solarnih panela snage od po 500 vati započeo je ovih dana s probnim radom na lokalitetu naselja Bare, nadomak Bosanskog Petrovca, a struju koja se ovdje proizvede otkupljivaće "Elektroprivreda BiH".

Radi se o energetskom postrojenju koje može proizvoditi električnu energiju za oko 400 domaćinstava, a projekat je finansiran udruženim sredstvima nekoliko ovdašnjih poduzetnika, koji su u tu svrhu iskoristili i povoljne kreditne linije Razvojne banke FBiH.

"Bosanski Petrovac ima puno sunčanih dana, to je gradić na 700 metara nadmorske visine i klimatske prilike su idealne za proizvodnju električne energije. Smatram da je to energetska budućnost svijeta i privredna grana u koju vrijedi ulagati", kazao je Haris Mešić, suvlasnik pomenutog solarnog parka.

Prema njegovim riječima, poslije dogovora sa "Elektroprivredom BiH" o otkupu električne energije, ovaj solarni park je pušten u probni rad.
montypython
Posts: 4062
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Elektroprivreda BIH

Post by montypython »

Mene samo zanima kako izgleda taj "dogovor". Ima li išta garantovano što se tiče cijene i da li EP mora otkupljivati ako joj trenutna berzanska ne odgovara? Jer sve je idilično kad bi cijena bila npr 300 E/MWh (kao par mjeseci prošle godine) i svi zarađuju, ali šta ako je 80? Ili 30? Ako EP ne mora otkupljivati kad im ne odgovara, šta se dešava sa proizvođačem/vlasnikom solara u tom slučaju? Ko im to otkupljuje? Neko tu mora nastradati u slučaju niske berzanske cijene jer sumnjam da proizvodna cijena iz solara daje puno manevarskog prostora. Malo smo pričali o ovome ali meni i dalje nije jasno kako to u praksi funkcioniše.
panzer
Posts: 12392
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Čim potpišeš ugovor o otkupu odmah potpisuješ i o prodaji u inostranstvu sa tamošnjim trejderima.
Normalno, cijena se i sa jednom i sa drugom stranom dogovara prema referentnoj berzanskoj.
montypython
Posts: 4062
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Elektroprivreda BIH

Post by montypython »

Dakle ako je trenutna berzanska npr 120, EPBiH sa trejderom u inostranstvu potpiše da im on otkupljuje npr po toliko u narednih recimo pola godine. Istovremeno sa proizvođačem vlasnikom solara EP potpiše da mu otkupljuje po npr 100 u tom periodu. I to onda vrijedi bez obzira ako u tih 6 mjeseci struja ode na 300. Ili na 50. Ako sam dobro razumio. E sad je samo pitanje ako trenutna berzanska padne ispod nekog nivoa npr na 50 i ti (EPBiH) više ne možeš naći trejdera vani ko bi ti otkupio dugoročno ni po 60. A imaš proizvođača kojem je proizvodna cijena ili granica rentabilnosti recimo lupam sad, 80 E/MWh. Šta se onda dešava? Ti, kao EP ne želiš da otkupiš ne znaš šta bi s tim, šta vlasnik solara radi s tim silnim MW tada? Ili možda i u tom slučaju EP ima neku obavezu da otkupi npr nađe trejdera vani po 40 a od proizvođača otkupi po 25? Ili ne ide tako?
brzi
Posts: 2791
Joined: 31 Jul 2012, 14:34

Re: Elektroprivreda BIH

Post by brzi »

Uvijek proizvođač preuzima rizik a trgovac radi na razliku ili marzu.
Ne razlikuje se to mnogo od trgovine ostalim proizvodima.
Ugovor obavezuje i jednu i drugu stranu.
Ako cijena na tržištu padne na 30 eura, proizvođaču će biti ponuđeno npr. 25 eura, ako mu je to malo onda trazi drugog otkupljivača ili subvencije za obnovljive.
Uglavnom Elektroprivreda ne smije ( ili ne bi smjela ) ponuditi više od tržišne.
panzer
Posts: 12392
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Sve je u rokovima. Kako se kupi struja za određeni rok, u ovom slučaju kvartal ili godina tako se dogovori i prodaja za isti rok.
Ovim većim solarnim elektranama je lakše dogovoriti sa elektroprivredama pošto tu ima i tehničkih rješenja koje zajedno sa infrastrukturom i podrškom elektroprivreda mogu riješiti.

Konkretno u ovoj slučaju je preko 1 MW snage, a to je interesantno i elektroprivredi. S tim da je ovo samo jedna od niza elektrana koje se već pojavljuju.
panzer
Posts: 12392
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Januar izvoz BIH 159 mil KM, uvoz 42 mil KM. FBIH izvoz 91 mil KM uvoz 36 mil KM ( i dalje nisam siguran koliko od ovog otpada na prirodni gas koji je u istoj statističkoj stavki).

Prosječna izvozna cijena po MW je 237 EUR, prošle godine je bila 214 EUR
Post Reply