Ali je EPHZHB odradila jedan dobar mjesec.
Što se tiče Stanara, u ponedeljak ćemo vidjeti da li se dogovorena prodajna cijena za ovu godinu promijenila.
Elektroprivreda BIH
-
Re: Elektroprivreda BIH
Da li je vama logično/racionalno da istovremeno budu van pogona i blok 6 TE Tuzla i blok 7 TE Kakanj? Ako se već moglo birati kad će u remont blok 6? Za blok 7 u Kaknju zaboravio sam koji je razlog da ne radi. Pogotovo znamo li da ako remont počinje u martu i traje npr 6 mjeseci znači da neće raditi u toku ljeta kad i HE praktično stoje jer nema kiše. Sad mene interesuje a šta će uopšte raditi preko ljeta.indikator wrote: ↑17 Feb 2023, 08:50 Iz dnevne prekogranicne razmjene sa NOS-a se to moglo predpostaviti da ce biti tako, rijetko kada ide preko 300MWh, ako se zna da Stanari izvoze cca 300MWh. Ako se zna da blok 7 TE Kakanj nece raditi, prica se vec do 6 mjeseci, a blok 6 TE Tuzla od 1 Marta ide u remont kotla, i to je sigurno 3-6 mjeseci, ostaje se samo nadati nekom jacem kisnem periodu koji bi mogao pojacat izvoz.
blok 6 TE TUzla.Tender je raspisan u decembru 2021. godine, a ugovor je zaključen 2. avgusta 2022. godine. Izvođači su dobili rok od 390 dana da završe posao.
Sad mogu birati kad će koji blok u remont. Svakako nemaju uglja. Mogu svi skupa.
Ovo iz januara je zanimljivo, kao radio samo blok od 110 MW a TE Kakanj proizvela više od TE Tuzla koja je uvijek imala aktivan bar jedan blok od 200 MW i povremeno blok 3.
Ovo iz januara je zanimljivo, kao radio samo blok od 110 MW a TE Kakanj proizvela više od TE Tuzla koja je uvijek imala aktivan bar jedan blok od 200 MW i povremeno blok 3.
-
Ako je tako da će dobar dio godine biti u remontu/van pogona veliki TE kapaciteti i to PARALELNO, plus ionako nemaju uglja i plus od juna do septembra praktično ne rade HE zbog hidrologije kako su onda planom predvidjeli ako se dobro sjećam 116 m dobiti za ovu godinu? Ja znam da oni mogu i 300 miliona pri ovim cijenama na berzi, kad rade ali kako kad ne rade I ne mogu izvoziti. Ili planiraju da tu dobit ostvare u ovih nekoliko mjeseci do marta i od novembra?
29.1.2023. je doslo do havarije na bloka 7, predpostavka je da od 3 do 6 mjeseci nece raditi. A od pocetka godine je radio max 15 dana ostalo vrijeme je radio jedan blok od 110MW. Jedan blok uvijek morada raditi zbog grijanja.
Jos jedna stvar je interesantna, prosle godine blok 6 TE Tuzla nije radio cijelo ljeto zbog remonta turbine a ove godine nece raditi cijelo ljeto zbog remonta kotla. Da li je se moglo ovo sastaviti pa odjednom raditi ? Odgovor je DA, jer bi tako blok bio krace van pogona, ali uvijek ima ono ALI, previse slucajnosti u zadnjih par mjeseci.montypython wrote: ↑17 Feb 2023, 14:31 Ako je tako da će dobar dio godine biti u remontu/van pogona veliki TE kapaciteti i to PARALELNO, plus ionako nemaju uglja i plus od juna do septembra praktično ne rade HE zbog hidrologije kako su onda planom predvidjeli ako se dobro sjećam 116 m dobiti za ovu godinu? Ja znam da oni mogu i 300 miliona pri ovim cijenama na berzi, kad rade ali kako kad ne rade I ne mogu izvoziti. Ili planiraju da tu dobit ostvare u ovih nekoliko mjeseci do marta i od novembra?
I Andelija je u jednoj izjavu provukao drugi dio godine kao termin za stabilizaciju proizvodnje, prvenstveno zbog otkrivke, a i u planu poslovanja je napisano da u prvom polugodištu ne planiraju neke izvozne količine. A sektor trejdinga će ostvarivati velike prihode.montypython wrote: ↑17 Feb 2023, 14:31 Ako je tako da će dobar dio godine biti u remontu/van pogona veliki TE kapaciteti i to PARALELNO, plus ionako nemaju uglja i plus od juna do septembra praktično ne rade HE zbog hidrologije kako su onda planom predvidjeli ako se dobro sjećam 116 m dobiti za ovu godinu? Ja znam da oni mogu i 300 miliona pri ovim cijenama na berzi, kad rade ali kako kad ne rade I ne mogu izvoziti. Ili planiraju da tu dobit ostvare u ovih nekoliko mjeseci do marta i od novembra?
Malo je zbrkano ali i dalje stoji činjenica da u upravi nisu amateri i da će izvući najbolje što mogu.
-
I da, imaće i te troškove remonta u ovoj godini tako da mi sad nije baš jasno kako imati dobit u takvim uslovima. Neću reći da to namjerno rade ali kad se radi o NEMANJU dobiti ide im sjajno. Uspijevaju da je nemaju čak i pri uslovima tržišta i cijenama struje kad se to čini nemogućim.
Teoretski mogu prikazati rekordnu dobit za prošlu godinu. Samo da ne uvrste jednokratnu stavku otpisa ranijih obaveza i da je ostave za sljedeće godine.Kao što su to radili godinama ranije.
Ali vidjećemo za desetak dana. Do tada očekujem objavljivanje većine finansijskih izvještaja.
Ali vidjećemo za desetak dana. Do tada očekujem objavljivanje većine finansijskih izvještaja.
Sve je zapravo finansijska gimnastika. Planirana je manja proizvodnja, veći prihodi i rashodi, manja EBITDA ali veća čista dobit jer nema otpisa iz prošle godine.
U svakom slučaju ovo nije utrka na jedan mjesec a ni na jednu godinu, nego na bar nekoliko godina.
Ako dođe do značajnog povećanja proizvodnje iz SE i Elektroprivreda će imati koristi.
I da,.. fino je vidjeti kupovni nalog na 3000 dionica, makar bio i na 14,50 KM.
U svakom slučaju ovo nije utrka na jedan mjesec a ni na jednu godinu, nego na bar nekoliko godina.
Ako dođe do značajnog povećanja proizvodnje iz SE i Elektroprivreda će imati koristi.
I da,.. fino je vidjeti kupovni nalog na 3000 dionica, makar bio i na 14,50 KM.