Elektroprivreda BIH

panzer

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Bilo je vrijeme još davno. Stečaj, pa ispočetka. Ugalj je tu, samo treba organizaciju uredovati. A ovo inicijativa je bila razmatrana na prošloj sjednici vlade entiteta.
brzi

Post by brzi »

Kakve gluposti pričaju sindikalisti,..
Samo treba istrajati, po cijenu zaustavljanja proizvodnje i redukcija.
Ne može nijedan sidikat pa ni rudarski ucjenjivati u nedogled.
Trezvenjak

Post by Trezvenjak »

Bas me cudi da se neko mimo svih ekonomskih rezona odlucio da u stecaj posalje takvog giganta kao sto je rudnik zenica kao najmanje produktivan rudnik u svijetu gdje troskovi rada iznose dvostruki iznos prihoda, a neizmirene obaveze su godisnji iznos prihoda x 15. Pa gdje ce vam dusa, i ovo malo uspjesnih kolektiva hoce da ukinu. Prepala se njemacka rudnika zenica, hoce sile bozje da ugase raspotocje
montypython

Post by montypython »

Nadam se da su se ovaj put u EP pripremili, jer sljeduje sigurno val populizma. Mediji i "opozicija" će jedva dočekati da prospu fraze tipa "žuljevite ruke", "hljeb sa sedam kora", "socijalna osjetljivost" i sl. Vjerovatno će se organizovati i štrajkovi glađu, protesti, pozivi da se uključi šira populaciija, sviraće možda i Dubioza kao i prije, itd i sl. Pripremiti se znači imati spremne i objaviti podatke o platama rudara, posebno samog Sinana (koji je već više puta medijski nadmudrio Andeliju), podatke o bolovanjima, o produktivnosti, štetnim ugovorima, pljački, odsutnosti s posla i prije svega pomenuti cijenu struje koja bi bila potrebna da bi rudnik ovakav kakav je sad nastavio na isti način tj kao bure bez dna. Npr 50% više nego sad. Odnosno pokazati narodu da sav taj nerad svi mi plaćamo. Da li je Andelija sposoban za takvo nešto nisam siguran.
A kad bi se ovo odradilo a onda ponovo pokrenula proizvodnja sa manjim brojem zaposlenih (od postojećih samo oni koji su dosad radili svoj posao), sa akcentom na površinski kop, bez kriminala, uz višu produktivnost moglo bi ovo biti početak velikog uspona EP. Ne znam zašto imam osjećaj da će biti događanje naroda i da će predlagač podviti rep i ostaviti reorganizaciju nekom drugom, za neka bolja vremena. A volio bih da se varam.
panzer

Post by panzer »

Pošto su svi bacili oko na elektroenergetski sektor potrebno je da svi znaju sa čime će se suočiti.
Može se tim zaposlenim tamo ići niz dlaku ali nema tu više rada niti dovoljne proizvodnje . Došlo je do kraja. Osim ako ovo nije dio predstave da zainteresovane stranke otjeraju od elektroenergetskog sektora.
panzer

Post by panzer »

Evo sad im ni veb stranica ne radi.

Mora da su izloženi napadu iz sindikata kriptorudara. Solidarišu se sa kolegama.
montypython

Post by montypython »

panzer wrote: 14 Feb 2023, 10:32 ...Osim ako ovo nije dio predstave da zainteresovane stranke otjeraju od elektroenergetskog sektora.
Nisam htio ni da pominjem ovu mogućnost da ne budem uvijek ja dežurni teoretičar zavjere. Postoje naravno i druge mogućnosti a to je da je u pitanju kompletna predstava obje strane a po nalogu iz Europe da se "smanji karbonski otisak" a ustvari uštedi nešto dragocjenog uglja dok to neko bitniji ne preuzme. Bitniji od građana FBiH. Nadam se ipak da su namjere dobre i da je ona prva verzija u pitanju tj želja za reorganizacijom i povećanjem produktivnosti.
panzer

Post by panzer »

Ja sam mislio na neke prizemnije ciljeve.
Stranka za BIH je otvoreno zainteresovana za ovo. Pa su spominjali i SDP. SDA nije voljna ovo pustiti iz ruku.
Nije da EPBIH nema značajnu ulogu, kako u finansijskom smislu tako i generalnom uticaju na ekonomska kretanja pa je dobro imati kao izborni plijen.

Ovdje je situacija takva da uprava EPBIH nema šta izgubiti jer ne znaju koliko će još vremena ostati na poziciji, vlada FBIH isto tako neće da preuzima nikakve odgovornost niti da posreduje jer sami sebi više ne predaju neki veći legitimitet pošto sutra mogu doći novi ministri i premijer. A kada se pokrene stečaj, zaposleni u rudnicima mogu štrajkovati koliko god hoće jer se nemaju kome obratiti pošto je vlast na izlaznim vratima i ne može ganjati populizam.
panzer

Post by panzer »

Stante ljudi, ode asa banka u minus.
montypython

Post by montypython »

Poželjno je da cijene struje rastu jer je politika niskih cijena neodrživa. Samo treba pomoći ranjivim kategorijama.
To manje više poručuje Ursulina raja što znači da će tako uskoro i biti ko god bude u vlasti. https://www.klix.ba/biznis/finansije/mm ... /230214063
Eto nek se i ja jednom slažem sa ovim vampirima jer realno ovaj put govore istinu, samo su im generalni motivi upitni.
Post Reply