Elektroprivreda BIH

panzer
Posts: 12074
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

panzer wrote: 11 Jan 2023, 13:30
panzer wrote: 09 Dec 2022, 10:00 Gledam neke podatke o solarnoj elektrani 23Kw i proizvodnji u protekla dva mjeseca a oktobar i novembar su dobri za uporediti. Oktobar je cijeli bio sunčan dok je novembar sa maglom i oblacima.

Proizvodnja u oktobru 3744 KWh a u novembru 1369 KWh. To je za 63 % manje. A po svemu sudeći decembar će biti još dosta manje.

Doduše ovo je kontinentalni dio zemlje. Za elektroprivrede bi bolje bilo fokusirati se na Hercegovinu. Da imaju u svom vlasništu po 300 MW instaliranih.

Solarna elektrana 23KW: decembar 893 KWh
Januar 1285 KWh

Izgleda da otkupni ugovori sada prelaze na berzanske formule. To će biti niže od ranije dogovaranih 40 pf.
montypython
Posts: 3935
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Elektroprivreda BIH

Post by montypython »

Ma ti koji sad ulažu u solarne farme neće na kraju izvući ni gaće na štapu. Podigla se euforija na visokoj cijeni struje pa se mislilo da će vječno. Ista priča kao sa smiljem i sa malinama. Svi potrče gledajući neke druge kako su potrčali i misle "mora da tu ima nešto". I na kraju bankrot. Oblažu čitava brda tim panelima, podižu kredite a struja ne berzi već nije ni pola koja je bila prije pola godine. Vjerovatno su nade polagali u subvencije a Evropa i to polako ukida. Slijepac vodi slijepca.
Trezvenjak
Posts: 122
Joined: 24 Jan 2023, 12:00

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Trezvenjak »

I meni ovo lici na smilje i maline, ali ipak ima bitna razlika. Varijabilni troskovi eksploatacije su manji, oko panela nema posla nekog nakon izgradnje. Naravno ostaje pitanje cijene u narednim godinama. Paradoks je ekonomski da trenutno elektroprivreda nekoj osobi ili firmi placa energiju visestruko skuplje nego sto joj tu energiju istu prodaje. Al posto je javno tj nicije sve moze
panzer
Posts: 12074
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Treba na to gledati na biznis kao i svaki drugi. Samo treba dobro isplanirati povrat i nema brige. Ali da će se neko od manjih ulagača obogatiti, sigurno neće. A ulaganja od 100-150.000 su manja ulaganja. I ono što ja uvijek kažem. Kada naprave to sve, za 7-8 godina su na nuli. Tek na nuli.
montypython
Posts: 3935
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Elektroprivreda BIH

Post by montypython »

Ma jesu varijabilni troškovi relativno mali ali su fiksni veliki a iskoristivost ekstremno niska. Evo vidimo i na ovom gore primjeru, elektrana nazivne snage 23 Kw koja dakle nominalno može proizvesti 16,5 hiljada Kw mjesečno u stvarnosti proizvodi cca 1000-1200 KWh. 6-7 % nazivnog kapaciteta. Još kad uzmemo u obzir da se uloženo možda vrati tek za 7-8 godina a trajanje im 15-20 g max u idealnim uslovima a i to je pitanje. Dok npr HE ili bar njen glavni i najskuplji dio brana traje 100 i više godina. Pri čemu je cijena struje i njena promjena vrlo upitna. Da bi ovo bilo rentabilno treba vrlo visoka cijena na berzi dok npr HE ima profit već ako je cijena struje iznad 30-40 E. I još jedna stvar o kojoj niko ne govori. Šta ako neko u budućnosti postavi pitanje naknade za zagađenje teškim metalima i hemikalijama, naknadu lokalnoj zajednici, ko plaća, ko će platiti demontažu i uklanjanje otpada na kraju eksploatacionog roka. Bude li investitor do tada odustao od "biznisa" i odlučio da ne postavlja nove njegov će trošak biti da to iskopa, isječe i odvede brodom u Mozambik da se tamo zatrpa ako to Mozambik tada htio. Može samo taj fiksni trošak biti viši od cjelokupne dobiti nakon što dobit nakn višegodipnje otplate ulaganja i fiksnih troškova počne, ako ikad počne. Mnogo je tu pitanja bez odgovora i sve me podsjeća na skakača s mosta koji skače na glavu i u letu pita "a koliko je u stvari duboka rijeka". Inače nemam ništa protiv solara za manje i individualne objekte i to više kao back up ako nestane prave struje kao i za napajanje udaljenih objekata gdje je nerentabilno vući dalekovod i trafo stanice radi jedne dvije kuće na planini, ali za generalno napajanje šire populacije mislim da nisu konkurencija ni HE ni TE, pogotovo cjenovno.
Trezvenjak
Posts: 122
Joined: 24 Jan 2023, 12:00

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Trezvenjak »

I da propisu kod nas taj propis oko uklanjanja solarne infrastrukture za x godina, zar zaista mislis da ce se to provest u praksi? To ce se isjeci i bacit negdje pod okriljem noci
montypython
Posts: 3935
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Elektroprivreda BIH

Post by montypython »

Ja ne znam i ne tvrdim da hoće ali realno mogućnost postoji. HE npr plaćaju opštinama ogromne naknade za potopljeno zemljište ili kako se to već zove, TE i kad se prave i poslije stalno nešto plaćaju lokalnoj zajednici, prave puteve i sl. Griju čitave gradove. Odakle i pomisao da se neko neće kad tad sjetiti u sljedećim godinama da solarne ne mogu tek tako prekriti brda a da se nešto ne plati npr lokalnoj zajednici. Pa digli su čitave seljačke bune oko malih HE koje su u poređenju sa ovim benigne. Ne kažem da će se to desiti ali rizik postoji i neće nestati. Stvari se mijenjaju za par mjeseci a kamoli za 10 godina. Nije lako zatrpati hektare nerazgradive materije i otrova i iščupati hiljade temelja iz brda.
one
Posts: 1733
Joined: 03 Jul 2012, 12:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by one »

mostarska trazi skoro 100 novih radnika
panzer
Posts: 12074
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

"Balkan Solar Summit": Što je veća ponuda investitora, manja će biti cijena energije
Ovo treba dobro potcrtati jer za godinu dvije otkupna formula će preći na satnu osnovu pa će najjeftinija cijena biti kada je svi imaju napretek.
I sada je aktuelno da sredinom dana berzanska cijena značajno pada a kako će tek biti kada u regionu bude raspoloživo 3000-5000 MW od solara.
brzi
Posts: 2616
Joined: 31 Jul 2012, 14:34

Re: Elektroprivreda BIH

Post by brzi »

Akumulacione i posebno reverzibilne HE će biti u budućnosti najvredniji energetski objekti.
Post Reply