Elektroprivreda BIH

montypython

Re: Elektroprivreda BIH

Post by montypython »

brzi wrote: 11 Jan 2023, 20:28 Proizvodnja u HE u 2022. je 1.122 GWh, a u 2021. godini je bila 1.662 GWh, dakle minus 540 GWh.
Proizvodnja u TE je 4.454 GWh a u 2021. je bila 4.728 GWh. I tu je minus od 274 GWh.
Ukupno manje proizvedeno 814 GWh, ili skoro 15%.
Preveliki su to minusi a da niko od medija ne upita-Zašto? ili Šta ste uradili? ili Ko će odgovarati? I to ne samo Andeliju nego Džindića i Novalića prije svih. Za takve stvari treba da leti i Premijer a kamoli ministar industrije. Andeliju neću ni pominjati. Zato geniji poput onoga novinarčića na BHT umjesto toga pitaju šta je s malim HE na Neretvici i hoće li struja poskupiti? Iako je trebala poskupiti ima dvije godine i od tada još bar 3 puta. Ili šta bi sa HE Vranduk? Ja sam već prije govorio o smanjenju proizvodnje (ne samo u nas) i da tu nema slučajnosti ali to je već tema za Red Pill pa neću o tome ovdje.
montypython

Post by montypython »

Manja proizvodnja veći profit. Ne znam je li ovo već postavljano, manje-više nema ništa novo za nas, ali je bar na jednom mjestu. http://www.beta.ba/index.php/kompanije/ ... ce-profite.
Usput, očekivana neto dobit od 393 miliona u 2025 je cca 13 KM po dionici godišnje što odgovara tržišnoj vrijednosti dionice od 260 KM pri P/E 20. Ili nešto skromnijih 195 KM pri P/E 15.
Miner

Post by Miner »

Kako rece jedan od direktora EP na posljednoj skupstini drustva, zbog neisporucenih, a dogovorenih i planiranih isporuka tona uglja, iz vlastitih rudnika nad kojima nemaju nikakvu kontrolu :shock: , u prosloj 2022. godini izgubljeni prihod je 1,2 milijarde KM. Receno, jasno i glasno, pa vi racunajte ovoliko ili onoliko GWh. :roll:
panzer

Post by panzer »

Svakako je bilo predobro da bi se ostvarilo.
Ako ove godine bude između 100 i 200 miliona KM dobiti kao i 2022. biće odlično.

Svi ostali su bili u minusu.

Standarno je EPBIH enfant terrible. Svako ima nešto za prigovoriti. Iako se uprava maksimalno bori.
montypython

Post by montypython »

Nadajmo se da će bolje od ove godine, bar što se tiče dobiti. Danas proizvodnja prešla 2400 MW u večernjim satima a izvoz odnosno razlika proizvodnje i domaće potrošnje preko 1000 MW u pojedinim trenucima. Ako je ovaj dijagram na nosbih tačan. Ne sjećam se da sam to ikad prije vidio ili nisam obratio pažnju, ali u svakom slučaju je rijetko. To bi po trenutnim cijenama bilo cca 170 hiljada eura. Po satu.
panzer

Post by panzer »

Ma biće sigurno. Previše se fokusira negativni dio. Ova godina će biti vrlo dobra samo što i dalje nije popularno reći da će biti dobra. Ima dušebrižnika koji bi se zabrinuli što firma "previše" zarađuje.
brzi

Post by brzi »

Prema prognozi od ponedeljka znacajne padavine.
Jablanicko na 6 do 7 metara ispod maximuma.
panzer

Post by panzer »

Ma biće to dobro ove godine. Sad kažemo dobro a prije dvije godine bi se to smatralo nezamislivo dobrim rezultatom.
U ovim preliminarnim objavljenim podacima nema bilansa stanja ali sasvim je sigurno da su godinu završili sa preko 400 miliona KM što na računa što oročeno u bankama.
U ovu godinu ulaze rasterećeni po tom pitanju.
montypython

Post by montypython »

Lijepo je da imaju toliko para ali ja bih samo volio da nešto s tim i urade. Ne mora u dividendu, neka nešto i investiraju. Jedino mi nije razumno držati oročeno tolike milione po 1-2 posto godišnje a inflacija ti pojede 17%. Naravno kad mislim na razumnu investiciju ne mislim na sađenje drveća na starim kopovima rudnika, struju iz biomase i slične budalaštine "zelenog" narativa. Idealno bi bilo npr da se nastavi sa HE Vranduk ili tako nešto. Mada je i podjela dividende puno produktivnija od ovog pasivnog pristupa sada. Vlada može iz svog dijela dividende značajno pogurati privredu, uložiti u infrastrukturu (čija bi gradnja opet pogurala privredu). Može s tim prilivom od dividende ići npr na smanjenje doprinosa na plate i rasteretiti cijelu privredu i učiniti je konkurentnijom. Umjesto toga, Vlada dočekuje nekakve Ursule i slične spodobe, sa crvenim tepihom i klanja im se za kredite i bezvrijedne grantove (i to u manjem iznosu od spomenutog), zadužuje se, a na računu u Elektroprivredi im stoji stotine VLASTITIH miliona kao mrtvi kapital koji topi inflacija. Jesu li na te pare zaboravili ili šta, prosto mi nije jasno?
panzer

Post by panzer »

Prije dvije godine su pričali odnosno definisali 30 miliona KM koje im moraju ostati kao raspoloživo da bi održali likvidnost. Takve im je neko planove određivao, a znamo ko im određuje poslovanje i ko ih limitira u svemu pa su očekivali totalno smanjenje raspoloživih sredstava.

Na osnovu predhodnih godina ovo značajno povećanje sredstava na računima vrlo dobra stvar.
Post Reply