Elektroprivreda BIH

panzer
Posts: 12405
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Eh, eto ih i na kliksu. A toliko su se trudili da budu diskretni.

Sad će im se na kosti navaliti i ko treba i ko ne treba.
Plavipotok
Posts: 3
Joined: 08 Aug 2022, 16:50

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Plavipotok »

Ova vijest na klixu je dobra za nas dionicare ali ne i za samu firmu. Tesko će sada proci traženje poskupljenja struje jer sada obicni gradjani to vide kao pljacku. Vlasnici kapitala ce konacno skontati da im je bolje kupiti dionice nego još jedan stan kojem je odavno napuhana cijena. Milijarde leže na bankama koje jede inflacija a koje bi u normalnoj državi bile dobrim dijelom investirane u vrijednosne papire.
Mislim da ce uskoro biti skok cijene ali opet ni blizu realne vrijednosti
montypython
Posts: 4067
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Elektroprivreda BIH

Post by montypython »

Ne znam jesu li u ovom članku konsultovali koga iz firme ili su samo prepisali onaj plan. Kako može biti "očekivana dobit premašuje zaradu bilo koje domaće kompanije." a onda reći da se o g očekuje skromna dobit od 6,1 m? Pa od toga ne mogu isplatiti ni one poticaje. Kako može biti prihod biti viši 177 m od takođe rekordnog lani a da je dobit 6,1? I ne znam kako uz ovoliki izvoz i dobit u nov i dec (sumnjam da je ispod 60 ak miliona) mogu ikako doći na 6,1. Da ne pominjem ostali dio godine i povećane cijene privredi. Ne vjerujem da ikakve računovodstvene akrobacije i otpisi mogu 100-150 m (po meni minimalna realna dobit o g) pretvoriti u 6,1? Tako da mislim da je to autor teksta ispalio sam, takve škrabotine su tipične za Klixov nivo. Ako pak jeste firma iza ovih izjava onda je članak potpuni PR promašaj. Prsiti se nekakvim ogromnim prihodom a tek usput pomenuti niske domaće cijene (koje su im glavni, da ne kažem jedini problem) a da nisi još zatražio nužno poskupljenje, prosto ne možeš vjerovati. Ili hvaliti se enormnom dobiti a u stvari imati nikakvu, pa valjda je logičnije obrnuto, ne vjerujem da su u EP toliko glupi za takve izjave.
montypython
Posts: 4067
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Elektroprivreda BIH

Post by montypython »

i još jedan detalj. Kaže se u tom članku "Ove godine očekuje se skromna dobit prije poreza od 6,1 milion KM" Znamo li da je trenutno dnevni izvoz min 2-3 Gwh a cijena po 400-500 E/Mwh (dakle dobit od bar 350 E/Mwh) ispada da je dobit samo od izvoza DNEVNO min 2 miliona KM. S obzirom da je do kraja godine ostalo još 15 dana to je dodatnih 30 miliona dobiti pred firmom. Kako onda može neko reći 15-20 dana ranije da je očekivana dobit 6,1 milion (nisu izostavili ni onaj 0,1 na kraju).
panzer
Posts: 12405
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Ovo je nezavisni članak, nije došao iz EPBIH. Niti bi kad došao jer se tamo bore sa hiljadu pritisaka i svako pojavljivanje u medijima im je samo problem.

Ovakvi članci jesu rijetkost ali radi ovih gorenavedenih pritisaka za firmu nisu dobri. Manje-više ovo tinejdžersko-studentsko komentarisanje na kliksu nije problem.

Problem je kada nešto treba odlučivati u parlamentu, kada treba ići u aranžmane na nekim nižim, kantonalnim ili drugim nivoima ili kada onaj ko uopšte ne poznaje materiju odlučuje o energetskoj strategiji.
Jer BH energetska strategija mora biti zasnovana na kvalitetnom i vjerovatno nešto skupljem održavanjem rudokopa, na kvalitetnom održavanju termoelektana. A pitanje je koliko će to biti ostvareno u narednim godinama. Upravo zato što izgleda da i dalje ne shvataju situaciju.

Ova godina je pokazala za su termoelektrane EPBIH uštedile milijarde državi.

Slovenska elektroprivreda HSE morala je uzeti iz budžeta milijardu KM.
Elektroprivreda Srbije je za devet mjeseci ove godine napravila 1,2 milijarde KM gubitka, pa je Srbija morala biti garant da EPS uzima kredite kako bi bila likvidna.
Hrvatska je na isti način morala bit garant državnom HEPu da uzima kredite jer su u gubitku.
Crnogorska elektroprivreda je do kraja oktobra napravila gubitak od 220 miliona KM.
Makedonija uzima kredite od EBRD i dobija sredstva od EU da bi kupovala struju.
Albanija se isto tako pati.
Elektropriveda RS je potrošila sva sredstva koja su imali zato što su uvozili struju jer TE Ugljevik nije radio.
EPHZHB je na infuziji još od avgusta.

Jedino je EPBIH bila likvidna radi jake bazne proizvodnje iz termoelektrana koju menadžment firme uspijeva održati i pored hiljadu pritisaka koji imaju. I opet i pored očitog primjera da se mora podržati termoproizvodnja iz uglja a ne otežavati, neuki političari i javnost će nastaviti sa pritiscima.
beka26
Posts: 914
Joined: 29 Jan 2015, 17:37

Re: Elektroprivreda BIH

Post by beka26 »

Evo opet licemjerno iz nekakve energetske zajednice ,kao nešto vijecaju protiv BI H, a trenutno Njemačka više struje proizvodi iz uglja nego Bih. Kolonijalni nasljednici bacili oko na energetski potencijal Bih vrijedan stotine milijardi, a pomažu im domaći izdajnici svih vrsta.
brzi
Posts: 2798
Joined: 31 Jul 2012, 14:34

Re: Elektroprivreda BIH

Post by brzi »

Energetska zajednica nema neka velika ovlaštenja ni alate,.. sankcije. Za nas je najbitnije da nam niko ne može zabraniti proizvodnju i izvoz.
A sto se tiče unutrašnjih problema, odluka parlamenta , cijena za domaćinstva,.. tu će već sud reći svoje.
Ako Jadran stanovi dobiju spor i mi ćemo valjda po istoj presudi moći ostvariti svoja prava.
grovnica
Posts: 52
Joined: 06 Jul 2020, 19:40

Re: Elektroprivreda BIH

Post by grovnica »

IZ EP su primorani prikrivati rezultate dok ne riješe:
- povećanje cijena EE za domaćinstva i za privredu, jer to tako mora.
- viškove rudara, ugovore o radu i neradnički mentalitet u rudniku koji kontroliše sindikat (na halabuku "dajte nam pare rudari su gladni")
tako da ja mislim da ćemo realne iznose dobiti vidjeti kada se ova dva gore parametra budu riješena.
očito je uprava zamislila da to bude 2023 godina , ali je pitanje ako u Vladi FBIH završi košarkaš u kom smjeru će to otići jer znanje o energetici ovi "novi" imaju još manje od ovih koji su nezasluženo na vlasti 8 godina.
Elkombar
Posts: 197
Joined: 21 Feb 2020, 21:18

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Elkombar »

Velika Britanija u ponedjeljak bila stavila u pripravnost dvije elektrane na ugalj u slucaju da zafali struje. No, vjetar je zapuhao, vremenski uvjeti su se poboljsali tako da su u utorak vec povukli tu odluku o termoelektranama.

Kako niko od ovih novinara ne pita Kopaca, Harbasa, Ziska i ostale sto nama nesto pametuju o gasenju uglja i TE, a ovi licemjeri na Zapadu idu unazad?
brzi
Posts: 2798
Joined: 31 Jul 2012, 14:34

Re: Elektroprivreda BIH

Post by brzi »

Ukazaše se kupovni nalozi,..
Post Reply