BH Telecom

hrkljus

Re: BH Telecom

Post by hrkljus »

Evo vec se desava, ode na 20.
Ovo je prvi put u ovih par mjeseci kako pratim dionice bht da sam primjetio da nema naloga na strani prodaje na sase.ba
Investitor

Post by Investitor »

Danas je dostigla max. cijenu u protekloj godini 20,05 KM. Velika je potražnja a nema neke ponude, meni u brokerskoj lući rekoše da ovi što izlaze iz Bosnalijeka uglavnom pare preusmjeravaju u BHT.
proleter

Post by proleter »

Danas je dostigla max. cijenu u protekloj godini 20,05 KM. Velika je potražnja a nema neke ponude, meni u brokerskoj lući rekoše da ovi što izlaze iz Bosnalijeka uglavnom pare preusmjeravaju u BHT.

Moguće dijelom, ali ja imam info da lova većinom ide na Banjalučku berzu u obveznice.
proleter

Post by proleter »

ZIF CROBIH je nešto uzimao, a Naprijed još uvijek prodaje.
Sutra ćemo vidjeti stanje nakon trgovine u petak.
savjetnik

Post by savjetnik »

Ja sam i rekao da će ova dionica da se drži na 20KM,jer je povrat na uložena sredstva 8%,ako realno sagledamo stanje sigurno je da će investitori biti fokusirani na ovu dionicu jer realno najsigurnija je trenutno na tržištu kapitala.
Investitor

Post by Investitor »

savjetnik wrote:Ja sam i rekao da će ova dionica da se drži na 20KM,jer je povrat na uložena sredstva 8%,ako realno sagledamo stanje sigurno je da će investitori biti fokusirani na ovu dionicu jer realno najsigurnija je trenutno na tržištu kapitala.
Ovo je tačno ukoliko ulaganje u dionice BHT-a porediš u odnosu na držanje para u banci. Koliko bi po ovom principu vrijedile dionice kompanija koje vrlo rijetko ili nikako ne isplačuju dividendu, koje posluju negativno i sl.
Problem naših investitora je što jedino zlatne koke (BHT, cementaru, neke banke) vrednuju kroz ovaj odnos (uloženo-vračeno) dok za druge emitente vrijede druga pravila (to će biti dobra dionica kada se privatizuje, kada se uvede reda u poslovanje, kad bude dobra hidroakumulacija, kad dođe novi menadžment i sl.). Zaboravljaš jednu važnu činjenicu koju nisi ugradio u cijenu dionice, a to je da će se ovaj emitent vrlo brzo morati na bubanj.
montypython

Post by montypython »

savjetnik wrote:Ja sam i rekao da će ova dionica da se drži na 20KM,jer je povrat na uložena sredstva 8%,ako realno sagledamo stanje sigurno je da će investitori biti fokusirani na ovu dionicu jer realno najsigurnija je trenutno na tržištu kapitala.
Bojim se da ne razumijem baš ovo. S jedne strane kažeš da je povrat na uložena sredstva 8 % (iako je i viši, mislim čak i do 9 %) da će investitori biti fokusirani na ovu dionicu itd... A onda u drugom dijelu rečenice da će se održati na 20.
Prinos je dakle više od dvostrukog u banci, dividenda redovna, velika mogućnost od zarade i na samom povećanju cijene dionice (dakle plus dividenda).
Bacio sam na brzaka na papir podatke onako iz glave da vidim P/E i uz neki prosječni od 20 izbacuje cijenu od 42 po dionici a uz konzervativnih P/E =1/15 daje mi cijenu od 33 KM po dionici.
Dobit od 140 ak miliona skoro redovna čaki uz ne baš najsposobniji menadžment i enormno pretjerano zapošljavanje (dakle uz visoke troškove (koji uz malo truda mogu biti značajno niži tj dobit viša)).
Na 20 dionica je vrlo blizu svog istorijskog minimuma od 16 i tek što je malo počela rasti (početak uvoda u pravi rast) ti nam kažeš da će da se drži na 20.
proleter

Post by proleter »

Stvarno je zabrinjavajuću stepen nepismenosti nekih članova foruma.
Svi bi se morali malo više truditi da pišu jasnije, mnogo puta mi nije jasno šta je pisac htio da kaže.

@ Monthy,
Dijelim tvoja nadanja što se tiče privatizacije, ali iskreno pokazatelji ne idu u prilog BHTSR-u na ovoj cijeni kada je sektor u pitanju u regiji.
Uostalom, zašto fondovi iz FBiH kupuju radije Telekom RS nego sarajevski?
Jesi li ikada analizirao 3-4 osnovna pokazatelja, bez ugrađivanja nekih budućih "best scenaria"?

Evo za primjer nekoliko linkova :

http://www.bloomberg.com/quote/BHTSR:BT

http://www.montenegroberza.com/code/nav ... tockId=792

http://www.ljse.si/cgi-bin/jve.cgi?Secu ... c=818&sid=

http://www.blberza.com/v2/Pages/FinRepC ... ?code=tlkm

Za HT nemam vremena, ako neko ima fundamente neka stavi, baš me interesiraju.
montypython

Post by montypython »

proleter wrote:Stvarno je zabrinjavajuću stepen nepismenosti nekih članova foruma.
Svi bi se morali malo više truditi da pišu jasnije, mnogo puta mi nije jasno šta je pisac htio da kaže.

@ Monthy,
Dijelim tvoja nadanja što se tiče privatizacije, ali iskreno pokazatelji ne idu u prilog BHTSR-u na ovoj cijeni kada je sektor u pitanju u regiji.......
Ne vidim koji pokazatelji ne idu u prilog.
A što se tiče privatizacije nju i ne pominjem bar ne u prethodnom postu. Ovo što sam naveo mislim da sve stoji i bez privatizacije, ona bi samo dodatno povećala cijenu. Da je bolje upravljanje i da nema uhljebljivanja ne bi bila ni potrebna.
proleter

Post by proleter »

Lakše je reći šta ide u prilog - jedino moguća privatizacija.
Osim Telekoma Slovenije svi su već privatizirani (mada za telekom RS ne bih koristio taj izraz, jer je kupljen od strane Srbije).
Ostalo - P/E, P/S. P/B, dividendna stopa, ROA, ROE...svi imaju povoljniji na trenutnim cijenama.
Za HT nemam podatke (ne mislim na HT Eronet nego onaj hrvatski).
Post Reply