Elektroprivreda BIH
-
Re: Elektroprivreda BIH
Pogledao malo potrošnju prošle godine u ovo doba, pa i pretprošle. Obično do 1200-1400 Mw, rijetko preko toga. Ovo sad 2000 baš mi ekstremno. Ne treba isključiti da se radi o masovnijem prelasku na grijanje strujom. Ljude su bukvalno niskom cijenom motivisali da rade ono što ne treba.
-
Kad se malo razmisli menadžment EP BiH a ni nadležni ministar nisu ništa uradili po ovom pitanju. Nije se povećala cijena za domaćinstva a nije urađeno ništa ni na onoj blok tarifi sa skupljom strujnom za one koji pređu količinski prag. Andelija je pominjao da se ne treba grijati na struju i da to treba destimulisati. Međutim davno je to bilo a nikakve mjere ni od njega ni od Džindića do sada a skoro je decembar. Je li se čeka da trafo stanice počnu ispadati i kvartovi ostajati bez struje da njihov eventualni zahtjev za poskupljenje/blok tarifu postane jači? Ili ih jednostavno nije briga, ide se pasivno, linijom manjeg otpora pa šta bude. Međutim mora se znati ko je kriv ako dođe do neke havarije.
Ja ne vjerujem da je do ovo rast potrošnje građanstvu. Termini isto tako ne odgovaju. Najveća razlika odnosno najveća potrošnja bi bila od 17 do 21h jer je tada najviše ljudi u kućama. Ali nije. Veća je razlika u 11h nego naveče.
Uglavnom vidjet ćemo kad NOS objavi mjesečne podatke.
Uglavnom vidjet ćemo kad NOS objavi mjesečne podatke.
-
S obzirom na cijenu ne bi me čudilo da neki troše i kad nisu u stanu. Ostave malo klimu da radi da se kuća "umlači" za kad se vrate sa posla iz škole i sl. Što I ne bi kad je džaba. Primjetno je i da EP i ne proizvode previše u periodu kad je cijena na berzama niža, npr od 10 do 17 h. Bez obzira čak i ako domaća potražnja raste. A onda daju gas poslije podne. To bi značilo da ne žele da troše resurse (ugalj, voda) čak ni na izvoz u doba dana kad cijene nisu maksimalne. Ne znam, nagađam, možda se varam.
4 KM? I ovo se računa kao poskupljenje? Oko ovog se tele 6 mjeseci ? Pa niko ne bi mogao iz računa primjetiti da postoji poskupljenje da novinari ne talambasaju.Regulatorna komisija za energetiku RS užurbano radi na donošenju pravilnika i dozvola neophodnih za početak novog obračuna potrošnje, a prema informacijama CAPITAL-a već je poznato koliko će se januarski računi razlikovati od decembarskih.
Tako domaćinstva koja budu trošila do 500 kilovata mogu očekivati čak i nešto manji račun. To smanjenje bi trebalo da bude 4,3 KM.
Računi od 500 do 1.500 kilovata od januara bi trebalo da budu veći za četiri KM, dok će onima koji budu trošili više od 1.500 KW račun biti veći čak za 75 KM.
Cirkus,.. zato kažem,.. najbitnije je da Elektroprivreda BiH ima dovoljno uglja i da može uzite lovu od izvoza i debalansa koji oni pokrivaju.
A što se ovih grafova tiče i dalje sam siguran da su pogrešni.
Domaćinstva će povući nesto više ali tu se radi o maximalno par desetina GWh mjesečno. Sve tri Elektroprivrede skupa.
A što se ovih grafova tiče i dalje sam siguran da su pogrešni.
Domaćinstva će povući nesto više ali tu se radi o maximalno par desetina GWh mjesečno. Sve tri Elektroprivrede skupa.
Pa cak i da se udari 20% poskupljenje, racuni ne bi bili znatno veci. 15-20 maraka mjesecno.panzer wrote: ↑30 Nov 2022, 16:404 KM? I ovo se računa kao poskupljenje? Oko ovog se tele 6 mjeseci ? Pa niko ne bi mogao iz računa primjetiti da postoji poskupljenje da novinari ne talambasaju.Regulatorna komisija za energetiku RS užurbano radi na donošenju pravilnika i dozvola neophodnih za početak novog obračuna potrošnje, a prema informacijama CAPITAL-a već je poznato koliko će se januarski računi razlikovati od decembarskih.
Tako domaćinstva koja budu trošila do 500 kilovata mogu očekivati čak i nešto manji račun. To smanjenje bi trebalo da bude 4,3 KM.
Računi od 500 do 1.500 kilovata od januara bi trebalo da budu veći za četiri KM, dok će onima koji budu trošili više od 1.500 KW račun biti veći čak za 75 KM.
Pri cemu je grijanje, gas, gorivo, sva prehrana u ovoj godini poskupila za mnogo veci procenat.
Sa ovakvim poskupljenjem samo mogu poticati korištenje struje. Kao ako neko smanji potrošnju dobiće bonus. Zašto bi smanjio kada sad može pojačati potrošnju uz bagatelno poskupljenje.
Ako neko troši 600 KWh što je poprilična potrošnja, može bez problema udvostručiti potrošnju za grijalice i ostalo a platit će minimalno skuplje. U odnosu na rast ostalih energenata.
Ako neko troši 600 KWh što je poprilična potrošnja, može bez problema udvostručiti potrošnju za grijalice i ostalo a platit će minimalno skuplje. U odnosu na rast ostalih energenata.
jeftinom strujom bi se mogle privuci mnoge kompanije iz eu
Volkswagen’s CEO wrote that electric vehicle battery plants in the European Union are “practically unviable” at this moment due to soaring energy costs.
Further investment in key industrial projects such as battery cell plants in Germany and the EU are becoming more unfeasible due to policymakers inability to control skyrocketing long-term energy prices, according to the Chief Executive Officer for Volkswagen AG’s name brand, Thomas Schaefer.
Volkswagen’s CEO wrote that electric vehicle battery plants in the European Union are “practically unviable” at this moment due to soaring energy costs.
Further investment in key industrial projects such as battery cell plants in Germany and the EU are becoming more unfeasible due to policymakers inability to control skyrocketing long-term energy prices, according to the Chief Executive Officer for Volkswagen AG’s name brand, Thomas Schaefer.
-
Treba provjeriti je li to u Capital dobro prenijeto/objašnjeno. Nekako mi nije logično npr ovo "Računi od 500 do 1.500 kilovata od januara bi trebalo da budu veći za četiri KM...".
Pretpostavljam da će i dalje račun zavisiti od potrošnje linearno u nekom intervalu, tako da nije jasno da može biti povećanje FIKSNO 4 km i za potrošnju od 500 i od 1500 KW. Da nije možda za 500 KW 4 marke više nego do sada a dalje proporcionalno više do 1500 (kad bi možda bilo 75KM više nego do sada) I slično dalje iznad 1500. Ovo kako je preneseno nema mi logike.
Interesntna je i zadnja rečenica u članku da će naknada za obnovljive izvore bit niža za 90%. Slično nešto sam čitao i za Z Evropu gdje će drastično ograničiti dobit proizvođača iz obnovljivih izvora.
Pretpostavljam da će i dalje račun zavisiti od potrošnje linearno u nekom intervalu, tako da nije jasno da može biti povećanje FIKSNO 4 km i za potrošnju od 500 i od 1500 KW. Da nije možda za 500 KW 4 marke više nego do sada a dalje proporcionalno više do 1500 (kad bi možda bilo 75KM više nego do sada) I slično dalje iznad 1500. Ovo kako je preneseno nema mi logike.
Interesntna je i zadnja rečenica u članku da će naknada za obnovljive izvore bit niža za 90%. Slično nešto sam čitao i za Z Evropu gdje će drastično ograničiti dobit proizvođača iz obnovljivih izvora.