Vijesti iz ekonomije/privrede

Sabur2

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Sabur2 »

Volim i ja SF jako, ali citati u krevetu pred spavanje.
Kad su u pitanju moje pare, prilicno sam konzervativan.
montypython

Post by montypython »

Bojim se da ovdje nema ni jednog teoretičara zavjere. Ima nauka a imaju besmislice. Ima "zavjera" i njeno sasvim racionalno objašnjenje a imaju i oni koji guraju distrakcije da se zavjera ne primjeti. Samo nisu u pitanju vanzemaljci, ravna zemlja, klimatske promjene, inscenirani ratovi, isforsirane nestašice, invazije "smrtonosnih" bolesti, nego sasvim proizaičan kraj jednog potrošenog sistema dužničke ekonomije, nestanak fiat valuta i petrodolara (i naravno nestanak nekoliko stotina hiljada milijardi dugova koji se ne mogu vratiti), nestanak energenata i borba velikih za preostale količine. E sad nije moj problem što to neki još nisu shvatili šta se u stvari dešava, mada vidim sa zakašnjenjem od par godina polako se nadolazi. Pa sve jedna po jedna "teorija zavjere" postaje stvarnost a da su lagali (nr o koroni) priznaju već i službeni organi i mainstream mediji dok tužbe oštećenih pljušte kao kiša. Evo samo npr ovo zadnje, besplatna energija koja stiže iz svemira i koja će riješiti sve ratove i probleme i još nam napuniti frižidere koji su sad, jelte, prazni. Pa zar nije to samo malo modifikovano "Nećete imati ništa a bićete sretni". Čika Elon i Ujak Sem sve će dati džaba iz svemira a vi samo lezite pred televizorom, mijenjajte kanale i društvene mreže, ali se ne krećite puno van stana da ne emitujete CO2. Pečene patke stižu dronom na adresu. Pa sam ja onda teoretičar zavjere kad na besmislice ukažem a likovi iz energetske zajednice i EU vam polako gase termoelektrane mijenjaući stalno obrazloženja (danas smeta državni kredit, sutra CO2, onda su TE "neekonomične", prekosutra je opasan metan onda će biti kisik itd isl). I to onda nije zavjera, brinu se ljudi za vrline. Ali je teorija zavjere ukazivanje na to. ne znam jesam li već rekao da je teorija zavjere u stvari termin koji je izmislila CIA da bi etiketirala sve one koji su provalili njihove rabote a na što nije mogla da odgovori.
Elkombar

Post by Elkombar »

Sabur2 wrote: 06 Nov 2022, 23:38 Volim i ja SF jako, ali citati u krevetu pred spavanje.
Kad su u pitanju moje pare, prilicno sam konzervativan.
Pare? Plata?
Dobijes platu danas, u papirnatom novcu, takvu platu da mozes sa njom kupiti npr. kravu! Zastekas te pare, ostavis, zaboravis na njih i nakon 30 godina se sjetis i shvatis da sa tim parama ne mozes kupiti vise kravu, nego samo ovcu. Jer inflacija vremenom smanjuje vrijednost. Tako su te dijelom opljackali, nisu ti platili tvoj rad, tvojih mjesec dana rada koliko treba. Nisu ti dali platu sa kojom mozes kupiti istu vrijednost sada i za 30 godina. Nego su ti dali platu koju vremenom gubi vrijednost.

Da su ti dali platu u zlatu i da to zlato zastekas, ostavis, i sjetis se njega nakon 30 godina, mozes i nakon 30 godina kupiti kravu, mozes kupiti istu vrijednost. Il da si zastekao YU dinare prije 30 godina, danas ne bi mogao kupit nista. Jedini posten nacin da ti saju platu jest da sa njom mozes kupiti istu vrijednost danas i za 30 godina. Ostalo je nepravda, nepravda je da dobijes platu koja se protokom vremena obezvredjuje. To su ti te fiat valute, koje neko stvori iz nicega, obori drvo, napravi papir i pise cifre koje hoce i kaze to je novac. A sad su to modernizovali, sa par klikova naprave milijarde i posudjuju nama uz kamatu, koje mo moramo vratiti uz muku, uz znoj.
Sa zlatom ne bi mogli rako raditi, jer je kolicina ogranicena i ima unutrasnju vrijednost. I zato su ga izbacili iz upotrebe, kako bi cijeli svijet mogli porobiti uz pomoc kamate i ekskluzivnog prava da oni stampaju novac koji vrijedi vise od stampanog novca ostatka svijeta.
slavuj

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by slavuj »

Elem ispada da bi bilo najbolje da plate isplacuju u kravama,kao prije koju hiljadu godina.
Pa onda,ako kravu "zastekas "za ovih 30 godina,imao bi citavo krdo.Naravno uz nesto rada i ulaganja.
Nisam bas siguran da je to rjesenje,bez obzira sto smo mi,uglavnom poljoorivredna zemlja.
panzer

Post by panzer »

Zanimljiva je situacija. Svako sebi nešto pokušava organizovati. Ako nema peleta onda se, ničim izazvani "strateški energent" povlači po medijima i traže se rješenja za njega.
Sad je opet, ovaj dio sa oblovinom problematičan. Za neku veću akciju pošumljavanja se još nije čulo. A kao nešto bi trebalo uraditi.
Sedmica pred nama čini se presudnom za tursku kompaniju Hayat Holding, vlasnika Tvornice celuloze i natron papira Natron-Hayat iz Maglaja, ali i za sada nepoznatu njemačku kompaniju koja želi da je kupi. Vijest o prodaji prije nekoliko dana objavio je jedan ovdašnji portal navodeći da je povod prodaji nemogućnost nabavke dovoljnih količina drveta kao osnovne sirovine u proizvodnji papira.

Za drvetom vape i tvornice namještaja, građevinske stolarije, parketa, drvenih ploča i proizvođači peleta koje je globalna energetska kriza preko noći promovisala kao spasioce u zagrijavanju stanova pred nastupajuću zimu. Potražnja je enormna pa preduzeća šumarstva sijeku i peletarima prodaju prvoklasnu oblovinu koja na kraju sagorena završava u nebu. Država se na tu pojavu još nije oglasila niti ju je zabranila što bi trebalo pod hitno da uradi. Ne učini li to ostaćemo ne samo bez šuma nego i bez fabrika koje zapošljavaju na desetinu hiljada radnika.

Niko ne spori važnost peleta kao energetskog goriva za čiju proizvodnju su najpodobnije drvoprerađivačke tvornice koje imaju znatne količine otpada, često bačenog na smetljište ili uzalud spaljnog, kadkad i u krugu fabrike. Njih bi država trebalo da finansijski podrži u takvim investicijama.

Nedostatak biomase u spomenutoj Tvornici Natron-Hayat nije novijeg datuma. S njim se turski vlasnik godinama bori tražeći da ga ovdašnje šumarstvo snabdijeva dovoljnim količinama drveta. Koliko je to bio i ostao ozbiljan problem može se zaključiti i po tome da ga je prilikom jedne od ne tako davnih posjeta Sarajevu u jednom od govora održanih u džamiji apostrofirao i turski predsjednik Redžep Taip Erdoan. Ne bez razloga jer mu je vlasnik Hayata velik i odan prijatelj. Pritom treba znati da je prilikom sklapanja privatizacijskog kupoprodajnog ugovora sa Hayatom zvaničnik Vlade Federacije BiH obećao uredno snabdijevanje maglajske tvornice domaćim četinarskim drvetom. To do kraja nije ispoštovano, niti je moguće ispoštovati s obzirom na količine potrebne ovoj tvornici.

Maglajski Natron-Hayat trenutno za proizvodnju celuloze uvozi oko 50 posto potrebne drvne mase što uvećava troškove njenog rada. Unatoč tome Natron-Hayat u ovoj godini posluje stabilno i iznad očekivanja što se vidi i po solidnom iznosu plata koje obezbjeđuje za oko 900 direktno uposlenih radnika.

Jagma za kupovinu maglajske Natronke, vrijedne oko 400 miliona KM nije velika unatoč činjenici da se na tržištu natron-papira (posebno papirnih vreća) osjeća nestašica. Centrala Raiffeisen Investa, kojoj je povjereno da nađe kupca i proda tvornicu nije zatrpana ponudama. Najozbiljniji su se pokazali kupci iz Njemačke i Austrije. Njemački kupac je veoma respektabilan. U svom portfoliju ima 16 fabrika papira a na tržištu veliku potražnju papirnih vreća koje bi upravo proizvodio u Maglaju. Ni Austrijanci nisu nepoznati. Njihove kompanije su se i 2005. godine kada je BiH prodavala vlasništvo Natronu pokazale kao respektabilni kupci sa vizijom njenog rada i razvoja.

Ko god da je kupi sigurno je da će nastaviti da ulaže u proizvodne kapacitete, zaštitu okoliša, snabdijevanje energentima (moguće i gasom). Te nove investicije donijet će boljitak i vlasniku i lokalnoj zajednici. Zato je važno da se u gazdovanju šumama i raspolaganju njihovim resursima pristupi krajnje ozbiljno: ekološki prihvatljivo a ekonomski isplativo.
Elkombar

Post by Elkombar »

slavuj wrote: 07 Nov 2022, 11:03 Elem ispada da bi bilo najbolje da plate isplacuju u kravama,kao prije koju hiljadu godina.
Pa onda,ako kravu "zastekas "za ovih 30 godina,imao bi citavo krdo.Naravno uz nesto rada i ulaganja.
Nisam bas siguran da je to rjesenje,bez obzira sto smo mi,uglavnom poljoorivredna zemlja.
Nek isplacuju u zlatu i srebru, nek uvedu zlatni standard, jer tako plata vrijedi isto danas i za 30 godina, za razliku od fiat valuta koje propadaju, gube vrijednost i za njih vremenom ne mozes nista kupit, kao sto je to slucaj sa YU dinarima, Weimarskom Njemackom i brojnim drugim propalim valutama, a i ove valute koje nisu propale idu u ovoj Ponzi semi ka nuli.
A i krave lagano dolaze na crnu listi, kao ugalj, jer ide ta propaganda da krave zagadjuju okolinu, proizvode metan podrigujuci, i ne bi me cudilo da jednog dana ovi iz zelenih dodju i kazu:"Rjesavajte se krava, stetne su za zdravlje, alternativa vam je vegetarijanstvo." Dalje, u ovakvom fiat sistemu, oni subvencioniraju svoje proizvodjace koji s time imaju prednost u odnosu na neke druge proizvodjace koji nemaju tu privilagiju i s time su konkurentniji na trzistu. Sa zlatom i srebrom kao pravim novcem ne bi mogli tako da manipulisu trzistem jer su kolicine ogranicene.

Plata od prije 4 godine ako si je zastekao, danas vrijedi 30-40 posto manje zbog inflacije. E to je nepravda.
montypython

Post by montypython »

Danas je objavljena inflacija u SAD u oktobru na godišnjem nivou. Iznosi 7,7 % i nešto je niža od očekivanih 8 i one za septembar od 8,2. Tržište to tumači kao slabljenje inflacije i odmah predviđa da će FED zbog toga ići sa nižom stopom rasta kamata u decembru (npr 0,5% umjesto nor 0,75%) odnosno malo popustiti kaiš, što pogoduje berzi i svemu ostalom, osim dolara. Zato drastični skokovi svega danas (ako se neko pita zašto), dionice, zlato pa i kripto, praktično trenutno u trenutku objave a pad dolara, koji je isto tako gotovo trenutno vertikalno pao za 1,5 %.
montypython

Post by montypython »

Zanimljiv video koji objašnjava šta se desilo sa kriptom u ova zadnja 2-3 dana, pozadinu priče iza propasati FTX, Almeide i njihovog osnivača. U biti otkriće da se radilo o klasičnoj Ponzi shemi i sam mehanizam kojim je to provođeno poljuljalo je povjerenje u kripto generalno i otkrilo mnoge stvari. Međutim, interesantan je kraj ovog videa i to je razlog što sam ga stavio ovdje a ne na kripto temu. Priča sa centralnom bankama, mehanizam kojim centralne banke Japana, V Britanije, ECB i na kraju FED printaju novac "out of thin air" i onda ga same kupuju (jer ga niko neće) da bi odbranile valutu, je ista je ta priča i mogla bi imati sličan ili isti kraj.
https://www.youtube.com/watch?v=EMsLYknErtA
one

Post by one »

Volkswagen is developing a hydrogen car with a 1,250-mile range

The automaker is working on creating a fuel cell far cheaper to own than current forms of H2 vehicle.
Volkswagen is developing a new fuel cell hydrogen car that is intended to be substantially cheaper than the currently available H2 vehicles. They are aiming to roll out a model that will have a range of 2,000 kilometers per full tank.
Post Reply