Elektroprivreda BIH

panzer

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Uključen blok 3 u Tuzli nakon dugo vremena.
MAMUSA8052

Post by MAMUSA8052 »

Ali proizvidnja je i dalje jako nisko
panzer

Post by panzer »

Sa ovim spot cijenama, bolje je kupiti na tržištu i ispoštovati terminsku prodaju.

Rijetke su prilike da je terminska cijena mjesecima prije bila preko 500 EUR a sad u terminu daleko jeftinija.
Uvijek je bilo obratno.
Dogovoriš nižu cijenu i kad dođe termin a ti nemaš količinu, moraš nabaviti 300 % skuplje.
Sad je obratno.
Ako su ranije dogovorili nekih 50 ili 100 MW u bandu sad mogu ostaviti svoju proizvodnju u rezervi a kupovati na tržištu.
brzi

Post by brzi »

http://www.glas-slavonije.hr/vijest.aspx?id=503140

Evo cijene el. energije u Hrvatskoj.
Za domaćinstva 59 eura do 2500 KWh a preko toga 88 eura.
Za privredu u narednih 6 mjeseci do 2,5 GWh 180 eura po MWh a preko toga 230 eura.
Sa ovakvim cijenama Elektroprivreda BiH ne bi morala izvoziti.
panzer

Post by panzer »

panzer wrote: 30 Oct 2022, 15:41 Sa ovim spot cijenama, bolje je kupiti na tržištu i ispoštovati terminsku prodaju.

Rijetke su prilike da je terminska cijena mjesecima prije bila preko 500 EUR a sad u terminu daleko jeftinija.
Uvijek je bilo obratno.
Dogovoriš nižu cijenu i kad dođe termin a ti nemaš količinu, moraš nabaviti 300 % skuplje.
Sad je obratno.
Ako su ranije dogovorili nekih 50 ili 100 MW u bandu sad mogu ostaviti svoju proizvodnju u rezervi a kupovati na tržištu.

Da se opet vratim na ovo:
Teoretski, mogli su dogovoriti za cijelu iduću godinu po 50 MW po satu po cijeni od 500 EUR ili više.

To je 432 GWh odnosno prihod od 216 miliona EUR.

EPBIH je jedna od rijetkih koja svojom proizvodnjom može garantovati 50 MW svaki sat tokom cijele godine ukoliko bi berzanske cijene bile više od 500 EUR a bez problema ih može nabavljati na tržištu ukoliko bi bile niže.
montypython

Post by montypython »

brzi wrote: 30 Oct 2022, 21:02 http://www.glas-slavonije.hr/vijest.aspx?id=503140

Za privredu u narednih 6 mjeseci do 2,5 GWh 180 eura po MWh a preko toga 230 eura.
Zvuči mi kao da hoće da unište vlastitu privredu. Dramatična je razlika između cijene koju naša privreda plaća (nedavno smo govorili) čak i sa poskupljenjem od 20 % i ovoga u hrvatskoj. Naši proizvođači su u izuzetnoj prilici da niskim cijenama unište konkurenciju praktično svakog proizvoda koji izvoze, posebno onih koji imaju visoko učešće energije u troškovima. Čak se može desiti da dođe do premještanja proizvodnih pogona iz Zapadne Evrope ovdje. Čitao sam nedavno da BMW namjerava da premjesti ogromni pogon za proizvodnju električnih auta iz V Britanije u Kinu. Videći ove cijene pitam se a zašto u Kinu kad je BiH toliko bliža uz postojeće troškove energije. Možda zbog nedostatka tolikog broj kvalifikovane radne snage. Nije mi jasno zašto su u hrvatskoj toliko opteretili privredu u odnosu na stanovništvo.
montypython

Post by montypython »

panzer wrote: 30 Oct 2022, 21:21
panzer wrote: 30 Oct 2022, 15:41 Sa ovim spot cijenama, bolje je kupiti na tržištu i ispoštovati terminsku prodaju.
Da se opet vratim na ovo:
Teoretski, mogli su dogovoriti za cijelu iduću godinu po 50 MW po satu po cijeni od 500 EUR ili više.
To je 432 GWh odnosno prihod od 216 miliona EUR.
EPBIH je jedna od rijetkih koja svojom proizvodnjom može garantovati 50 MW svaki sat tokom cijele godine ukoliko bi berzanske cijene bile više od 500 EUR a bez problema ih može nabavljati na tržištu ukoliko bi bile niže.
Ovo nažalost malo ko zna, ne zna ni generalna populacija, nemaju pojma čak ni jači investitori (možda rijetki, zasad) tako da nema još očekivane reakcije što se tiče cijene. Imam utisak da jedino mi ovdje pratimo ove brojeve i slutimo kuda bi dobit i poslovanje moglo otići. Da je EP BiH negdje na zapadu na nekoj likvidnijoj berzi davno bi ta naša zapažanja bila ugrađena u cijenu, vjerovatno bi bilo preko 100 KM po dionici već sad. S druge strane to neznanje generalne populacije je i prilika da se može kupiti po ovakvim sad cijenama što na zapadnim berzama nikad ne bi dočekali jer tamo hiljade investitora sjede pred ekranima po čitav dan čekajući da ugledaju potcjenjenost od 5 ili 10 %.
Za pretpostaviti je da će investitori bar sa zakašnjenjem shvatiti koja je prilika u pitanju samo će za mnoge biti kasno za ulazak. Istorija se ponavlja a neke lekcije se očito nikad ne nauče.
Elkombar

Post by Elkombar »

montypython wrote: 30 Oct 2022, 21:59
brzi wrote: 30 Oct 2022, 21:02 http://www.glas-slavonije.hr/vijest.aspx?id=503140

Zvuči mi kao da hoće da unište vlastitu privredu. Dramatična je razlika između cijene koju naša privreda plaća (nedavno smo govorili) čak i sa poskupljenjem od 20 % i ovoga u hrvatskoj. Naši proizvođači su u izuzetnoj prilici da niskim cijenama unište konkurenciju praktično svakog proizvoda koji izvoze, posebno onih koji imaju visoko učešće energije u troškovima. Čak se može desiti da dođe do premještanja proizvodnih pogona iz Zapadne Evrope ovdje. Čitao sam nedavno da BMW namjerava da premjesti ogromni pogon za proizvodnju električnih auta iz V Britanije u Kinu. Videći ove cijene pitam se a zašto u Kinu kad je BiH toliko bliža uz postojeće troškove energije. Možda zbog nedostatka tolikog broj kvalifikovane radne snage. Nije mi jasno zašto su u hrvatskoj toliko opteretili privredu u odnosu na stanovništvo.
Malo sam na brzinu googlao poslovanje HEP. Za pola godine u minusu preko 250 miliona KM, 1.1 milijardu kuna.
Uvezli struje u iznosu od 3.9 milijardi kuna, 975 miliona KM. Dakle, sudbina koju su ovi iz EU namijenili i nama, tj. nasim elektroprivredama, sa gasenjem TE.

BiH je od Kine povoljnija i po placama radnika, jer kod kineza u zadnjih 15 godina prosjecna placa je rasla sa 235 eura na preko 970 eura.
one

Post by one »

ovi tek lokacije otkupljuju a kad ce gradit to...
https://www.akta.ba/vijesti/bih/154711/ ... ju-fotonap
panzer

Post by panzer »

Remont Termoelektrane “Ugljevik” trebalo bi da bude okončan 5. novembra, nakon 40 kalendarskih dana rada i maksimalnog angažovanja svih zaposlenih, rečeno je Srni u RiTe “Ugljevik”.
Sad bi trebalo i da se povećava neto razlika proizvedenog-potrošenog.
Post Reply