"Dajte mi kontrolu nad stampanjem novca neke drzave i ne zanima me ko u to drzavi donosi zakone"(MAR)Sitna buranija wrote: ↑29 Oct 2022, 21:13 Ne mogu da vjerujem šta čitam. Vi pišete kao da mi imamo vrhunske političare, državnike, poštene ljude, stručnjake, a ne ove prevarante. Pa kada bi oni mogli štampati pare kako oni hoće i kada bi im se to dozvolilo, ne bi inflacija bila 17-18% nego 1700-1800%
Sve to stoji za zapad i njihovo licemjerje, ovu energetsku zajednicu koja je tu da nam oteža i uništi energetski suverenitet u interesu velikih igrača sa zapada, ali pričati o štampanju para koje bi kao povjerili ovoj našoj bandi je suludo...
Ne mozes nastampati 10 milijardi u BiH, neko drugi izvana odlucuje o tome. Ne mozes nastampati milijarde i uloziti ih nove termoelektrane i hidroelektrane. I pritom da i dalje KM bude u omjeru prema euru 1.95. Ali zato oni mogu nastampati trilione i bilione dolara i eura, i pritom ojacati u odnosu na KM ( dolar) ili ostati na omjeru 1.95 (euro).
Al zato oni mogu nastampati bilione dolara i eura i nama posudjivati uz kamatu, uz ucjene, uz uslove da moramo uraditi to i to. Jer oni kontrolisu nase tokove novca i nasu ekonomiju. Posudjuju nam novac koji ne mozemo vratiti i one ne zele da budemo u situaciji da možemo vratiti taj novac. A posto ne mozemo vratiti dug, tjeraju nas da se opet zaduzujemo iznova uz nove uslove. Oni taj novac stvaraju iz nicega, posudjuju nama koji stvaramo realnu vrijednost, moramo taj novac zaraditi da bi ga vratili. Novac koji oni stvore jednim klikom, bez ikakve muke.
I zato je zlato i srebro jedini pravi novac, ne mogu ga stvarati iz nicega, cuva vrijednost kroz vijekove, inflacija ga ne obezvredjuje.