Elektroprivreda BIH

brzi

Re: Elektroprivreda BIH

Post by brzi »

Ja mislim da su to samo izgovori kao priprema za poskupljenje.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Markodj wrote: 27 Oct 2022, 19:18 Kako misle odvratiti ljude, sto bi neko plaćao nešto 350 KM kad može proći sa 120-140 KM. Dosta ljudi sad će se tek početi grijati na struju, jednostavno isplati se. Prelet i drva otišli u nebesa . Ovi misle nekog odvratiti ovako… haha , i ja razmisljam da predjem na struju. Pričaju da će uvesti neke pppuste ali ništa od toga. Kao bilo je ko potroši manje 20 % nego prošle godine platice pola računa. Sad se ušutili. Samo zezaju narod. Ma treba svako gledati šta je jeftinije. Pusti ove neka pričaju
Pa uvedu redukcije. Pa kad budeš imao struju od 20 h do 6 h narednog dana i da hoćeš nećeš moći potrošiti više od 500 kWh. Pa se ti grij na struju...
Sabur2

Post by Sabur2 »

brzi wrote: 27 Oct 2022, 19:57 Ja mislim da su to samo izgovori kao priprema za poskupljenje.
Svakako.
Da se na domacem trzistu građanima moze prodavati 1 kWh po 30-40 feninga, ne vjerujem da bi iko spominjao ikakva ogranicenja.
brzi

Post by brzi »

Gledam ovaj dokumenat, pa da malo podatke prenesem ovdje,.

https://parlamentfbih.gov.ba/v2/userfil ... 0-%20B.pdf
2022.
Tržišno snabdjevanje potrošnja 1.983 GWh po prosječnoj cijeni 12,12 feninga
Domaćinstva 2.233 GWh po prosjećnoj cijeni od 6,26 feninga
ostala potrošnja 898 GWh po prosječnoj cijeni od 10,78 feninga.
Prosječna prodajna cijena je 9,32 feninga
Ako cijena raste za 20 % za tržišno snabdjevanje onda je to povećan prihod za cca 50 miliona KM
Odnosno prosječna cijena od 10,26 feninga.
Bez izvoza smo stigli do toga da prodajna cijena pokriva proizvodnu cijenu.
Naravno uz uslov da se ne promjeni cijena uglja.
panzer

Post by panzer »

Mislim da je više prihoda od tržišnog snabdijevanja ali i tih konzervativnih 50 miliona je dobar efekat. Mada i dalje nije u redu da stanovništvu cijena bude ovako niska.
Ili, sa naše tačke gledišta, neka ostane ovako. Ali se tačno odnosno treba biti zvanična odluka donesena na vladi entiteta da je ta cijena subvencija. Odnosno ( proizvodna cijena + profitna marža od 1%) - trenutna prodajna cijena prema građanstvu treba da se zna i da ta razlika bude zvanična subvencija.
Sa ovim zahjevom bi se moralo ići i prema EPBIH tj vladi entiteta i usloviti ih tužbom.
MAMUSA8052

Post by MAMUSA8052 »

Na NOSu popodne planirana proizvodnja niža od planirane potrošnje
montypython

Post by montypython »

Ako nije neki od kapaciteta na remontu ili u kvaru, mislim da je najlogičnije objašnjenje da im nije trenutno primamljivo da izvoze. Pretpostavljam da EP HZHB stalno uvozi (dok ne padne kiša), tako da onaj višak što ga inače ima prave EP BIH i Stanari prikriva stalni minus mostarske EP koji se onda ne vidi na grafiku. E sad pošto je petak, ide vikend i cijena na berzi uobičajeno pada, možda im se ne isplati da troše ugalj na izvoz po niskim cijenama pa i ne izvoze. I onda se taj stalni minus mostarske EP pokaže. To stvarno nagađam, nemam boljeg objašnjenja.
Inače cijena na berzi je dosta pala i bez vikenda. Na Hupexu cijene za sutra 100 tinjak eura, povremeno i niže. Vrijeme neuobičajeno toplo, u Evropi skladišta gasa puna, brodovi koji dovoze novi, nemaju gdje iskrcati pa je i gas privremeno pao. Pošto ima dosta elektrana na gas, vjerovatno je taj višak gasa privremeno oborio i cijenu struje. Čak i solari u sjevernim krajevima Evrope vjerovatno nešto proizvode što sumnjam da bi mogli inače krajem oktobra. Međutim idila bi mogla trajati samo do prvog pada temperature sljedeće sedmice. To su opet neke moje pretpostavke, ne tvrdim da sam u pravu jer ima previše varijabli odnosno pretpostavki.
panzer

Post by panzer »

To je to. Mada, angažovano je preko 300 MW u hidroelektranama a smanjena je proizvodnja u termoelektranama. Ako je prihvatljiva cijena uvoziti po spotu onda tako i rade.
Futuresi za prvi kvartal iduće godine ostaju na preko 400 EUR a i za cijelu iduću godinu su na tom nivou.
BiznissBL

Post by BiznissBL »

Od početka 6. mjeseca do danas istrgovane dionice u vrijednosti 205 401KM.....otprilike vrijednost solidnog stana u Sarajevu ili Banja Luci. Moralo bi tržište da živne. Generalno kod nas nema smisla porediti tržište nekretnina i kapitala. Pozitivna stvar je da se povećao broj dioničara ili akcionara.
brzi

Post by brzi »

BiznissBL wrote: 28 Oct 2022, 14:33 Od početka 6. mjeseca do danas istrgovane dionice u vrijednosti 205 401KM.....otprilike vrijednost solidnog stana u Sarajevu ili Banja Luci. Moralo bi tržište da živne. Generalno kod nas nema smisla porediti tržište nekretnina i kapitala. Pozitivna stvar je da se povećao broj dioničara ili akcionara.
Elektroprivreda BiH ?
http://www.sase.ba/v1/Tr%C5%BEi%C5%A1te ... TradingTab
Samo u oktobru preko 400.000 KM prometa. Ali malo je i to,..
Post Reply