Ako može još jedno pojašnjenje u vezi citata odozgo.
Da li ovo znači da fizičko lice mora platiti najmanje 17% PDV na carini prilikom uvoza iz inostranstva? Nisu mi jasni ovi uslovi CPD/JCI.
“putnici koji unose investicijsko zlato odnosno zlatne poluge su u obavezi na graničnom prelazu prijaviti ga kao carinsku robu i ukoliko se plaća na CPD vrijednost do 1500 KM tad je carinska stopa 10% + 17% PDV. Ukoliko putnik uvozno carini sa JCI tad je carinska stopa 0 plaća se samo 17% PDV.”
Hvala unaprijed.
Zlato, srebro i ostali plemeniti metali
Re: Zlato, srebro i ostali plemeniti metali
Nikad me niko nije pretresao kad ulazim u BiH.carrot wrote: ↑23 Feb 2022, 10:47 Ako može još jedno pojašnjenje u vezi citata odozgo.
Da li ovo znači da fizičko lice mora platiti najmanje 17% PDV na carini prilikom uvoza iz inostranstva? Nisu mi jasni ovi uslovi CPD/JCI.
“putnici koji unose investicijsko zlato odnosno zlatne poluge su u obavezi na graničnom prelazu prijaviti ga kao carinsku robu i ukoliko se plaća na CPD vrijednost do 1500 KM tad je carinska stopa 10% + 17% PDV. Ukoliko putnik uvozno carini sa JCI tad je carinska stopa 0 plaća se samo 17% PDV.”
Hvala unaprijed.
Ako putuješ sa ženom, djecom, slobodno možeš ponijeti i bez prijave.
Ja ga ne bi ni prijavljivao, ako bi me provalili onda bi rekao da nisam znao da treba prijaviti, da sam našao da je carinska tarifa nula i da se u drugim zemljama tretira kao novac.
Ali radije bi kupio koju dionicu Elektroprivrede nego koji gram zlata..
Svakako, ali dobro je i malo diversificirati, nikad se ne zna…
Izetbegovic prije oko 4 mjeseca pozvao da se vrati zlato u BiH, kao sto to rade i ostale zemlje, Srbija, Turska, Austrija, Madjarska, Bjelorusija...i da se raspravlja o valutnom odboru.
Danas, umjesto da se zlato vrati, da se kupuju nove kolicine, CB prodaje nase zlato, tako da danas imamo oko 1.55 tona zlata. Ovim smo opljackani.
Treba otici u istoriju i vidjeti kako je uopce doslo do toga da papirnati novac zamijeni zlato. Treba se sjetiti i kako su americki gradjani prije oko 100 godina opljackani od strane vlasti, kako im zlato oteto.
Zlato je, kao i srebro, hiljadama godina jedini pravi novac koji cuva vrijednost, za razliku od papirnatog novca kojem se inflacijom smanjuje vrijednost i oni koji stampaju novac, oni koji imaju kontrolu nad stampanjem novca tog novca mogu nastampati koliko zele i kupovati realne vrijednosti. EU i USA mogu stampati novca koliko zele, no mi u BiH nemamo pravo da radimo to sto i oni rada, da npr. odstampamo 10-ak milijardi KM, i podijelimo narodu za subvencije na grijanje kao sto to rade u EU, samo nastampaju eure i dijele novac svom stanivnistvu. Da mi to uradimo, tj. da krenemo stampati novac kao oni, odmah bi nam napali ekonomiju, srozali valutu kao sto su to uradili Venecueli, a mozemo se sjetiti i sudbine Gadafija i Sadama koji su pokusali zaobici dolar u prodaji nafte.
Clan upravnog odbora CB je izjavio da preko 2/3 deviznih rezervi BiH je ulozeno u obveznice. I mislim da ce oni da prodaju i ostatak zlata sto imamo.
Ovu su uradili bez ikakve najave, bez da je javnost znala o tome, i mislim da javnosti trebaju dati odgovore, kome i za koliko su prodali nase zlato.
Danas, umjesto da se zlato vrati, da se kupuju nove kolicine, CB prodaje nase zlato, tako da danas imamo oko 1.55 tona zlata. Ovim smo opljackani.
Treba otici u istoriju i vidjeti kako je uopce doslo do toga da papirnati novac zamijeni zlato. Treba se sjetiti i kako su americki gradjani prije oko 100 godina opljackani od strane vlasti, kako im zlato oteto.
Zlato je, kao i srebro, hiljadama godina jedini pravi novac koji cuva vrijednost, za razliku od papirnatog novca kojem se inflacijom smanjuje vrijednost i oni koji stampaju novac, oni koji imaju kontrolu nad stampanjem novca tog novca mogu nastampati koliko zele i kupovati realne vrijednosti. EU i USA mogu stampati novca koliko zele, no mi u BiH nemamo pravo da radimo to sto i oni rada, da npr. odstampamo 10-ak milijardi KM, i podijelimo narodu za subvencije na grijanje kao sto to rade u EU, samo nastampaju eure i dijele novac svom stanivnistvu. Da mi to uradimo, tj. da krenemo stampati novac kao oni, odmah bi nam napali ekonomiju, srozali valutu kao sto su to uradili Venecueli, a mozemo se sjetiti i sudbine Gadafija i Sadama koji su pokusali zaobici dolar u prodaji nafte.
Clan upravnog odbora CB je izjavio da preko 2/3 deviznih rezervi BiH je ulozeno u obveznice. I mislim da ce oni da prodaju i ostatak zlata sto imamo.
Ovu su uradili bez ikakve najave, bez da je javnost znala o tome, i mislim da javnosti trebaju dati odgovore, kome i za koliko su prodali nase zlato.
-
Moze li se na ovoj temi dobiti informacija gdje se moze kupiti zlato kod nas u BiH?
Ima pik-200KM za 1 gram.skakavac_33 wrote: ↑14 Oct 2022, 17:22 Moze li se na ovoj temi dobiti informacija gdje se moze kupiti zlato kod nas u BiH?
Zlatarna celje isto 200 KM za 1 gram, za 5 grama 890.
Tako da bolje da ides vani kupovat, npr u HRV 70 eura za 1 gram, 580 eura 10 grama, sto vise grama uzmes, cijena po gramu niza.
I ovo nije jedina prodaja zlata od strane CB BiH. Sto vise istrazujem, dolazim do novih saznanja. I u martu su prodali 8000 unci zlata, tj. 248 kg zlata i za to su dobili, kako pise 11, 489 hiljada KM. Vjerovatno se tu misli na 11.48 miliona KM. To u objavili u svom redovnom polugodišnjem izvjestaju. I sa ovim podacima ukuono su prodali, u martu i sada, 1554 kg, tako da sada imamo 1307 kg zlata. Zreli su za suda sa optuzbom za izdaju i zaprijecenom smrtnom kaznom. Ovako, pojeo vuk magarca.
11.48 miliona podijelimo sa 8000 unci iznosi 1435 KM po unci.
Pa nisu valjda to zlato prodali po 50 posto spot cijene zlata, daleko ispod trzisne i jos to NAZIVAJU DOBITKOM?
I zato trebaju javno objaviti za koliko su prodali 40 000 unci zlata?
Pa nisu valjda to zlato prodali po 50 posto spot cijene zlata, daleko ispod trzisne i jos to NAZIVAJU DOBITKOM?
I zato trebaju javno objaviti za koliko su prodali 40 000 unci zlata?
Update: Ima u Centralnoj Banci najjeftinije, sudeci po izvjestaju, u martu su gram zlata prodavali po 46 KMskakavac_33 wrote: ↑14 Oct 2022, 17:22 Moze li se na ovoj temi dobiti informacija gdje se moze kupiti zlato kod nas u BiH?
-
Hajmo otici kupiti po „kilu“. Mozda nam daju dodatnog popusta ako nas bude vise.