Elektroprivreda BIH

MAMUSA8052
Posts: 79
Joined: 14 May 2015, 23:41

Re: Elektroprivreda BIH

Post by MAMUSA8052 »

Trenutno vodostaj Neretve između Jablanice i Konjica je dosta slab
brzi
Posts: 2494
Joined: 31 Jul 2012, 14:34

Re: Elektroprivreda BIH

Post by brzi »

https://www.capital.ba/slovenija-nacion ... -u-zemlji/

Kažu,.. privremena nacionalizacija,...
Svašta kapitalizam izmisli.

“Sasvim je moguće da ćete uskoro, u sljedećih mjesec dana, čuti da će i Slovenija nacionalizovati neko poduzeće, ne zato što mi to želimo, nego zato što to od nas zahtijeva situacija. Nećemo ni socijalizam ni komunizam, jer ni Nijemcma se ne sviđaju, ali ćemo ići u rješavanje energetske situacije“.
panzer
Posts: 11906
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Nešto pokušavaju ali teško će to ići.

Maloprije gledam, cijene na tržištima električne energije su već dugo oko i iznad 500 EUR. Možda će biti niže, možda više ali tako se trguje. A sa druge strane EU planira uvesti gornju granicu cijene od 180 EUR. Kako ćeš to uraditi ako sve elektroenergetske firme na teritorije svoje države ne nacionalizuješ.
Može se nešto pokušati, nekim porezima, nametima ucjenama ali neće dati efekat kao što ni CO2 taksa nije dala efekat.

I dobro, svaka država svoje nacionalizuje. I šta onda ? Skoro svaka država ima i debalans u količini struje. Ako ne stalni onda privremeni, i od koga će kupiti struju. Opet trebaju ići preko nezavisnog tržišta električne energije. A ono će biti još skuplje zato što će se smanjiti količina ponude jer će države poklopiti proizvodnju.
brzi
Posts: 2494
Joined: 31 Jul 2012, 14:34

Re: Elektroprivreda BIH

Post by brzi »

https://www.google.com/amp/s/vecernjeno ... mrezi/amp/

Pitam se otkud višak od 200 MW..
Od jučer u pogonu.
Ovaj Salkić ne bi bio loša zamjena, elokventniji je od Andelije. Jasnije pretače misli u riječi.
indikator
Posts: 212
Joined: 11 Jul 2021, 06:38

Re: Elektroprivreda BIH

Post by indikator »

Blok 7 230MW TE Kakanj je van pogona.
montypython
Posts: 3848
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Elektroprivreda BIH

Post by montypython »

indikator wrote: 28 Sep 2022, 15:19 Blok 7 230MW TE Kakanj je van pogona.
Zna li se je li neki kvar/havarija ili još "čuvaju ugalj za zimu"? Neću ništa komentarisati, bar ne na ovoj temi, jer kad sam prije mjesec dana rekao šta mislim proglasiše me dosadnim teoretičarem zavjere.
panzer
Posts: 11906
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Treba pregledati ovaj intervju sa Salkićem. Nema zavjere nikakve, ljudi se spremaju za poteške uslove EES. Ovo je previše složen sistem da bi se ležerno ponašalo.

Nisu miljenici ni vlasnika tj politike a ni javnosti, i mimo svega toga svake sekunde od sad pa najmanje do iduće godine u ovo doba moraju imati rješenje za stabilan rad sistema.
panzer
Posts: 11906
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

I šta ćemo sad...
Skok cijena energije nakon ruske invazije na Ukrajinu “ubit” će gospodarstvo ako Slovačka ne dobije milijarde eura pomoći iz Bruxellesa, rekao je premijer u intervjuu za FT.

Slovačka proizvodi puno struje, većinom u nuklearnim i hidroelektranama, ali njezin najveći proizvođač prodao je početkom godine višak trgovcima koji sada tu struju u terminskim ugovorima preprodaju Slovačkoj po tržišnim cijenama, višim i do pet puta, piše FT.

„Slovaci kupuju za 500 eura ono što su prodali za 100 eura”, rekao je Heger za FT, dodajući da zato plan Europske komisije o oporezivanju ekstraprotifa proizvođača struje neće funkcionirati u Slovačkoj.

“Ako hoćemo porez na ekstraprofit, moramo ga uvesti na europskoj razini”, poručio je slovački premijer.
montypython
Posts: 3848
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Elektroprivreda BIH

Post by montypython »

Slovački premijer reče "skok cijena energije nakon ruske invazije na Ukrajinu". Nevješt pokušaj zametanja tragova i prebacivanja odgovornosti sa svoje nesposobnosti (da proda po dobroj cijeni) na višu silu, tj Putina. Skok cijena energije počeo je mnogo prije, a korijeni su mu godinama prije invazije. Počelo je sa zelenom agendom, zatvaranjem termoelektrana i nuklearnih, nametanjem skupih "obnovljivih izvora", izmišljenih poreza na emisije CO2... I nama su blokirali blok 7 upravo nekakvi Kopači iz nekakvih Evropskih energetskih zajednica prijeteći da će TE bankorotirati zbog poreza na emisije ako ne pređu svi na zeleno. U čemu su mu pomagali svi domaći EU namjesnicii i zapadni ambasadori. A sad bankrotiraju upravo oni koji jesu prešli na zeleno slušajući takve savjete. Pa su onda nalazili jedan po jedan razlog zašto blok 7 ne može. Te zagađuje (a u stvari zagađuje manje nego postojeće koje imamo), te neće biti rentabilan, te državna pomoć garancijama za kredit (a sad oni sami u EU ne da pomažu, nego nacionaliziraju i krše sve tržišne principe u petoj brzini; oni mogu a mi ne možemo). Hipokrizija na n-ti stepen. Da ne kažem narodski, laž i obmana. Invazija na Ukrajinu je samo pojačala problem ili bolje reći sankcije Rusiji a ne invazija. Evropa je sama sebi pucala u nogu. I to više puta. "Slučajno".
brzi
Posts: 2494
Joined: 31 Jul 2012, 14:34

Re: Elektroprivreda BIH

Post by brzi »

Danas vozim auto i sjetih se optimističnih da ne kazem suludih planova da do 2050. proizvodimo samo zelenu energiju, da se grijemo na zelenu energiju, da zelena energija tjera auta, kamione, avione,.. koliko GWh treba da bi se zamjenila nafta?
I još uvijek niko da prizna da su se preracunali,..
Post Reply