Elektroprivreda BIH

brzi
Posts: 2783
Joined: 31 Jul 2012, 14:34

Re: Elektroprivreda BIH

Post by brzi »

Upravo je Ministar za energiju Njemačke saopstio da dvije nuklearke koje su trebale biti ugasene u decembru ostaju u pogonu do aprila 2023.
Razlog,.. Francuska ne moze da proizvede dovoljno el. energije, prijeti kolaps, pa da ove dvije nuklearke pokriju dio nedostajuće struje.
brzi
Posts: 2783
Joined: 31 Jul 2012, 14:34

Re: Elektroprivreda BIH

Post by brzi »

https://www.zdici.info/u-federaciji-bih ... -i-lignita
Dobro ide,..130.000 tona više nego u augustu prošle godine.
panzer
Posts: 12374
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Ozbiljna je priprema za zimske mjesece. Čak i ako hidrologija bude loša. A ako bude dobra bit će bonus.
montypython
Posts: 4051
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Elektroprivreda BIH

Post by montypython »

Ne znam je li TE Gacko ponovo u pogonu ali vidi se na grafu potrošnje na nosbih izvjesno povećanje količina i planirane i ostvarene proizvodnje čak i u odnosu na period kada je Gacko radilo, npr prije 7 dana. Još to ne prelazi 2000 MW ali kao da ipak malo raste. Vidi se i pozitivan "saldo" nakon nekoliko dana u minusu, bez obzira da li pokazuje potpuno tačne podatke (što ne bih rekao). Da li to znači da HE na Neretvi polako ulaze u pogon? U Mostaru se vodostaj podigao u odnosu na ljetni, za jedno metar rekao bih onako odoka.
panzer
Posts: 12374
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Termoelektrana Stanari danas je priključena na elektroenergetsku mrežu nakon uspješno urađenog godišnjeg remonta, saopšteno je iz kompanije EFT Rudnik i Termoelektrana Stanari.

Tokom godišnjeg remonta, koji je trajao 24 dana, urađeni su svi planirani radovi na postrojenjima, a najveći obim posla obavljen je na kotlovskom dijelu, čime su stvoreni uslovi za siguran i neprekidan rad termoelektrane do sljedećeg remonta koji je planiran u aprilu 2023. godine, navodi se u saopštenju.

Termoelektrana je na energetsku mrežu sinhronizovana u 9.00 časova.
panzer
Posts: 12374
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

1000 MW od termoelektana i 620 MW od hidroelektrana jutros
montypython
Posts: 4051
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Elektroprivreda BIH

Post by montypython »

panzer wrote: 28 Sep 2022, 10:36 1000 MW od termoelektana i 620 MW od hidroelektrana jutros
Gdje možeš vidjeti taj podatak?
panzer
Posts: 12374
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Firme će imati referenta za dnevnu kupovinu struje.
Cijene struje su bukvalno poludjele, pa posebno kompanije traže načine da obuzdaju rastuće troškove energije.


WithU im nudi mogućnost kupovine struje po dnevnoj tržišnoj cijeni, što može dovesti do znatno nižeg računa za struju.

Razmjene energije dugo su se smatrale dosadnim, jer su kretanja energenata bila prilično linearna i predvidljiva, a najviše dinamike u politiku cijena unosila je sezonska komponenta. Ne više. Sukob u Ukrajini imao je – i još uvijek ima – značajan negativan uticaj na tržišta energije ili cijene energenata, među kojima su domaćinstva i kompanije uglavnom zabrinute zbog cijena struje i plina.

Od početka godine do septembra najavljene cijene struje na berzama su skočile skoro tri puta, a u narednim mjesecima mogu još više rasti.

Čak i zeleni prelaz iritira struju

Ciljevi EU su jasni: do 2030. želi radikalno smanjiti emisije stakleničkih plinova, postići veći udio obnovljivih izvora energije u energetskom sektoru i poboljšati energetsku efikasnost. Ali šargarepa (subvencije za ekološka ulaganja) je u ovom slučaju znatno manja od štapa (cijena emisionih kupona). Emisioni kuponi, koje moraju plaćati (najveći) zagađivači životne sredine, odnosno uglavnom privredni subjekti, uveliko povećavaju troškove poslovanja ovih preduzeća. Oni također dovode do zatvaranja "manje zelenih" elektrana, npr. elektrane na ugalj, pa čak i nuklearne elektrane.

To znači da ionako smanjena proizvodnja električne energije postaje još osjetljivija na moguće prekide u uvjetima konstantne ili čak sve veće potražnje. Zamjena uglja i nuklearnih elektrana solarnim i vjetroelektranama je dobrodošla, ali treba biti svjestan njihovih ograničenja – električna energija postaje potpuno ovisna o vremenskim prilikama. Moguća oštra zima, vruće ljeto i bez vjetra tako brzo poskupljuju struju. Kako se možete barem približno zaštititi od skoka cijena?



Barem kada je u pitanju struja, kompanije mogu nešto učiniti. Iako je utvrđivanje cijena energenata na berzama uglavnom rezultat špekulativnih prognoza koje ne odražavaju u potpunosti stvarno stanje na tržištu energenata, kupovina po stvarnoj dnevnoj berzanskoj cijeni (a ne po prognozi) je i dalje povoljnije od fiksnih ponuda dobavljača, jer oni uključuju jedan ili više faktora u cijenama "osigurač".

Kompanija Energia gas and power odlučila se na vrlo interesantan potez, koji omogućava poslovnim korisnicima pristup berzanskim cijenama električne energije. Kažu da je osnovni cilj poslovanja transparentno snabdijevanje električnom energijom, pa u ovom neizvjesnom periodu kompanijama nude mogućnost kupovine struje po varijabilnoj ili satnoj cijeni slovenačke berze BSP SouthPool.

Mnoge zemlje širom Evrope otkrivaju da alternativa zaključavanju cena energije više nije moguća. Trenutna najbolja opcija za preduzeća i industriju koja troše energiju je plaćanje električne energije po dnevnim kursevima. U znak solidarnosti sa privrednim subjektima, kompanija iz Ajdovščine pripremila je i zanimljiv brend pod nazivom WithU (u prevodu sa vama). Koliko preduzeća mogu uštedjeti?

Najavljena cijena električne energije za april ove godine (objavljena u martu) iznosila je 297,68 €/MWh, a stvarna prosječna cijena električne energije u aprilu iznosila je 192,50 €/MWh. Dakle, razlika je više od trećine! Već u maju je bilo malo bolje. U aprilu je najavljena cijena za maj bila 229,18 €/MWh, ali je stvarna cijena tada bila 202,03 €/MWh. Čak i u ovom slučaju, kompanija bi značajno uštedjela kupovinom energije po dnevnoj tržišnoj cijeni.

Ukoliko smatrate da bi i vašoj kompaniji odgovarala isporuka električne energije po varijabilnoj cijeni, za pripremu ponude, dodatna pitanja ili pojašnjenja obratite se WithU na broj telefona 01 565 44 88 ili putem e-maila: [email protected] .
panzer
Posts: 12374
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

https://www.youtube.com/watch?v=7uXsq97p8II

Vuče mi na nekog potencijalnog kandidata za narednog direktora. Ali to mu zavisi od uspjeha stranke.
Post Reply