Ovaj dionicar AS holding moze sazivati skupstinu svaki dan,
A cak da su vlasnici puno vise dionica ne mogu uci u Kompaniju, radnici to nebi dozvolili, jednostavno nisu dorasli.
Bosnalijek
Re: Bosnalijek
Pravo većinskog vlasnika bi se moralo poštovati. Normalno, i radnici imaju pravo na radnički neposluh.
Sa svim ovim dešavanjima AS nema ni jednu pozitivnu osobinu ili nešto što bi i jednog radnika privolilo na prihvatanje novog vlasnika.
Zanimljivo je da su to sebi dozvolili.
Sa svim ovim dešavanjima AS nema ni jednu pozitivnu osobinu ili nešto što bi i jednog radnika privolilo na prihvatanje novog vlasnika.
Zanimljivo je da su to sebi dozvolili.
As holding spada u najnepozeljnije poslodavce u FBiH. Ko su i sta su najbolje se vidi iz pisma radnika Solane. Radnici Solane su spremni dati kolektivni otkaz, jer ne mogu vise podnijeti zulum koji im nanosi As holding od samog preuzimanja do danas.
Nemaju sta da traze u Bosnalijeku i to su im radnici jasno porucili, kao i granski sindikat hemije i nemetala.
Nemaju sta da traze u Bosnalijeku i to su im radnici jasno porucili, kao i granski sindikat hemije i nemetala.
Koje bi uslove trebao obećati tj potpisati da bi bio prihvaćen kao vlasnik?
-
Nemaju šta radnici dozvoliti ili ne dozvoliti. Radnici su angažovani da obavljaju posao koji znaju raditi. Oni nemaju ništa sa vlasništvom niti sa odlučivanjem. Niti su školovani za menadžment. To bi bilo isto kao da angažujete molera da vam okreči sobu za jedan dan a on vam dok ste odsutni promijeni bravu i nastani se u vašem stanu jer je ON nezadovoljan načinom kako vam je stan uređen. Ako je sadašnji menadžment dijelio plate i/ili dionice da kupi naklonost radnika to je samo zato što je menadžmentu ta opcija bila jeftinija nego da kupuje dionice. Jasno je da se to može raditi na račun dobiti firme i kad nemaš veliki postotak. Jednostavno umjesto da kupuješ dionice iz vlastitog džepa ti kupuješ naklonost radnika na račun troškova firme, povećavajući im plate, dijeleći regrese, dionice, i sl. Dakle oštećujući druge dioničare. Upravo je to razlog da radnici ne trebaju imati nikakav uticaj na vlasničke odnose i upravljanje. Ovo bez obzira ko je vlasnik i/ili ko su "zaraćene strane" u konkretnom slučaju.
Ne postoje uslovi, obecanja cak ni djela za one koji su vec uprljali ruke o ispaceni BH narod.
Mi smo ponosni patrioti koji vole svoju Bosnu I sve sto je Bosansko.
U nama je srce ko planina, a to cemo ako Bog da I dokazati.
Motikiton ne lupaj gluposti, radnici su gradili Bosnalijek I ne daju da ga iko rusi.
Nismo mi robovi ni roboti bez mozga.
Mi smo ponosni patrioti koji vole svoju Bosnu I sve sto je Bosansko.
U nama je srce ko planina, a to cemo ako Bog da I dokazati.
Motikiton ne lupaj gluposti, radnici su gradili Bosnalijek I ne daju da ga iko rusi.
Nismo mi robovi ni roboti bez mozga.
-
A jesu li radnici gradili i Vranicu, Hidrogradnju, ŽGP, FDS...? Znači njih su radnici rasturili?
Ako su radnici nebitni, zasto bi neko kupovao naklonost, tu priznajes da smo vrijedniji od dionica.
A ovdje ako firma daje radniku sto mu pripada I dodatno benifite, to nije u redu.
Jadan si Boga mi.
Lojo je radnicima dijelio I sakom I kapom pa bilo bereketa za sve, dodjose drugi zavrnuse pipe I nikom nista, sve propade, jedino hajrovase ovi slicing AS holding.
E to Bosnalijekovci nece dozvoliti, vjeruj.
A ovdje ako firma daje radniku sto mu pripada I dodatno benifite, to nije u redu.
Jadan si Boga mi.
Lojo je radnicima dijelio I sakom I kapom pa bilo bereketa za sve, dodjose drugi zavrnuse pipe I nikom nista, sve propade, jedino hajrovase ovi slicing AS holding.
E to Bosnalijekovci nece dozvoliti, vjeruj.
Ako neko ostvari većinsko vlasništvo to svi moraju prihvatiti.
Kažem mogu radnici napraviti štrajk ili radnički neposluh ali to ne mijenja činjenicu da neko posjeduje većinsko vlasništvo.
I mora se doći do tačke kada su dogovori jedino rješenje.
Mene interesuje šta bi stojalo u tom dogovoru tj da li bi AS progutao knedlu i prihvatio drugačiji status radnika nego što ih ima onaj na(u) Jelahu ili u Klasu.
Ovi hazarderi koji su kupili nesto dionica, daju sebi za pravo da su vaznini od radnika I njihovih porodica.
Kriju se iza korisnickih imena I nadaju se da ce ih krenuti.
Rado bi se predstavio takvima da ne budem ne daj Boze slican njima, ali jedini razlog sto se ne predstavim je sto bi to izgledalo kao popularizam ili ulizivanje nekome.
Ali ko od neprijatelja zali da me upozna bujrum bez publike.
Kriju se iza korisnickih imena I nadaju se da ce ih krenuti.
Rado bi se predstavio takvima da ne budem ne daj Boze slican njima, ali jedini razlog sto se ne predstavim je sto bi to izgledalo kao popularizam ili ulizivanje nekome.
Ali ko od neprijatelja zali da me upozna bujrum bez publike.