Elektroprivreda BIH

Sitna buranija
Posts: 2292
Joined: 12 May 2016, 10:51

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Sitna buranija »

panzer wrote: 04 Sep 2022, 18:39
- Europska unija proteklih nekoliko godina, praktički od 2014., počela uvoditi burzovni način trgovanja plinom. Prije plin nije bio burzovna roba, nego se njime trgovalo na komunalnim načelima. Sklapali su se uglavnom dugoročni ugovori 25 godina i o njima su odlučivali boardovi kompanija. Rusija je također kao veliki izvoznik plina inzistirala na dugoročnim ugovorima.

Prve burze pojavile su se u Rotterdamu i na njima su se u prvo vrijeme pojavljivale samo najveće kompanije, koje su ipak trgovale na temelju dugoročnih ugovora, na primjerice deset godina. Europska unija postupno je inzistirala na napuštanju dugoročnih ugovora. To je bio strateški stav, jer su uz burzu i višak plina u Europi i cijene plina počele ići dolje. Bio je to način da ruski plin pojeftini i u tome se u tom trenutku uspjelo – pojašnjava ovaj poznati energetski stručnjak.

Dekanić je u INA-i radio 14 godina, na fakultetu predavao ekonomiku energetike, bavio se istraživanjima proizvodnje nafte i plina, a dugo je godina bio i konzultant za tržište energije.

- U međuvremenu se na burzama pojavio veći broj drugih, sitnih igrača. Znamo da je soba u Hiltonu skupa. A zamislite onda da ispred Hiltona u Delhiju netko uveo burzu trgovine sobama. Nastao bi džumbus u roku od dva tri mjeseca. Nešto slično se dogodilo i s europskim plinskim burzama. A kad se u sve umiješala i geopolitika, kad je Rusija napala Ukrajinu, cijene energije su naglo skočile, a burze su podivljale
Kontali zajebati Ruse, a sada su valjda svjesni da su sebe zajebali. Ovdje je bitno naglasiti da se sve dešava od 2014. godine i prvih sankcija. Dotad Rusi na ovom kraju zemlje nikome drugom nisu ni prodavali plin, već samo Evropi (na drugoj strani su imali Japan). Od 2014. godine su i oni sami napravili diverzifikaciju kupaca, pa su napravili plinovode i prema Kini i prema Turskoj, tako da sada sa ovim cijenama mogu sebi priuštiti da spaljuju višak plina, a ono malo što pristanu da prodaju EU da im namiri i prebaci iznos koji su ranije uzimali za puni kapacitet prodatog plina prema Evropi... Ovako uzimaju više, a EU nema dovoljno neophodnog plina..
panzer
Posts: 12373
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Što znači da im (EU) je plin bio geopolitička igračka a istovremeno su ga gurali kao zamjenu za ugalj i nuklearke u elektroenergetskom sektoru.

I sad se to ne može riješiti u kratkom roku ali će zemlje EU iskeširati bar 150 milijardi eura da subvencionišu energente građanima i privredi.

Pa će berzanske cijene struje i dalje ostati visoke što nam ide u korist.
Sitna buranija
Posts: 2292
Joined: 12 May 2016, 10:51

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Sitna buranija »

Tako je. Ali će nam plin i gorivo biti skupi. Kao posljedica njihovih promašenih politika i geostrateških poteza. Oni promaše, a svi plaćamo. A ako ovo potraje mogla bi nam Evropa "oteti" i tu struju. Nisu oni bogati jer su fer i pošteno igrali, nego jer su otimali od slabijih i manjih na ovaj ili onsj način. A bojim se da smo mi isuviše mali i nebitni da bismo mogli profitirati. Nadam se da griješim...
one
Posts: 1765
Joined: 03 Jul 2012, 12:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by one »

European ministers will discuss special measures to rein in soaring energy costs, from natural gas price caps to a suspension of power derivatives trading, as the bloc races to respond to the deepening crisis.
one
Posts: 1765
Joined: 03 Jul 2012, 12:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by one »

It gets better: to increase liquidity in the energy market, where virtually nobody trades any more since there is simply no physical with which to hedge financial positions, Europe will propose:

an urgent Europe-wide credit line support for market participants faced with very high margin calls
capping the limits for margining or automatic price ceiling adjustment
temporary suspensions of European power derivatives markets.
In short, Pierre Andurand was not only absolutely spot on when he said the "oil market is completely broken" but now every other commodity market is about to be "regulated" to death. Which means paper prices may soon hit 0 as physical prices approach asymptote (i.e +∞).
panzer
Posts: 12373
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

A CO2 taksama se može trgovati špekulativno.


nego:
Prema dogovoru koalicionih partnera - Narodne partije Austrije (OVP) i Zelenih - svako domaćinstvo će dobiti subvencionisanu cijenu struje za 80 odsto prosječne prošlogodišnje potrošnje jednog austrijskog domaćinstva.

Granica je određena na 2.900 kilovatsati, a za sve preko toga plaćaće se aktuelna cijena na tržištu.

Pregovori ministarstava energetike i finansija završeni su dogovorom da cijena kilovat sata struje za oko 2.900 potrošenih kilovatsati po domaćinstvu bude na 10 centi, a kada se prekorači ta potrošnja ona će biti po uobičajenoj tržišnoj cijeni.

Ovaj dogovor, kako kažu u vladi, donijeće godišnje rasterećenje domaćinstvima u visini od oko 500 evra, a, ima i za cilj da navede građane na štednju struje.

Za sprovođenje ove mjere vlada će staviti na raspolaganje oko 2,5 milijardi evra.
panzer
Posts: 12373
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Trenutni monstruozni uslovi na tržištima električne energije nisu rezultat tržišnih neregularnosti, naprotiv, ukazuju na to da tržište radi baš kako treba, a visoke cijene i nedostatak snabdijevanja rezultat su nepromišljenih i proizvoljnih političkih odluka.

Situacija na tržištima električne energije u Evropi može se sažeti riječima italijanskog filozofa, pisca i novinara Antonija Gramšija : Kada stari svijet umire, a novi svijet još nije uspio da se rodi, onda je vrijeme za čudovišta .

Kada je struja u pitanju, stari svijet ubijaju kratkovidi i nepromišljeni političari koji u žaru težnje za ekološkim ciljevima zatvaraju proizvodnju iz stabilnih ali ekološki nepopularnih izvora
brzi
Posts: 2783
Joined: 31 Jul 2012, 14:34

Re: Elektroprivreda BIH

Post by brzi »

https://www.capital.ba/grijanje-poskupj ... na-struju/

Uklapa li se ovo u one stimulativne mjere?
panzer
Posts: 12373
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Pa ok je. Ako se toliko forsira informacija da ERS ima dovoljno struje za svoje konzumente i da neće biti poskupljenja do 2025. onda je logično da će ljudi težiti da se griju na struju.
panzer
Posts: 12373
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Ne postoji javna ličnost koja smije reći nešto protiv CO2 taksi.
Ali zato su za nacionalizaciju tj za komunizam.
Ništa slobodno tržište.
Vrijeme je da odustanemo od ove simulacije. Umjesto toga, potrebne su nam javne energetske mreže u kojima će cena energije odgovarati prosječnom trošku proizvodnje uz izvesnu dobit. Potrebno nam je oporezivanje emisija ugljenika, uz korišćenje priliva da se pomogne najsiromašnijima. Potrebne su nam investicije u zelene tehnologije budućnosti u rangu projekta Menheten (korišćenje vodonika, veliki plutajući vetroparkovi na moru). Konačno, potrebne su nam lokalne mreže u vlasništvu lokalne zajednice izgrađene na već postojećim obnovljivim izvorima (solarne ćelije, turbine i baterije) u kojima će lokalna zajednica biti vlasnik, upravnik i korisnik.
https://www.capital.ba/yanis-varoufakis ... -energije/
Post Reply